Yazar "Tezel, Başar Uymaz" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ANKARA’DA SATIŞA SUNULAN ÇİĞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE LISTERIA SPP. VARLIĞININ BELİRLENMESİ(2018) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar Uymaz; Çakmak, Gürcü AybigeBu çalışmada çiğ süt ve süt ürünlerinde Listeria türlerinin yaygınlığının saptanması amaçlanmıştır. Ankara'da bulunan ve rastgele seçilen market ve pazarlardan toplam 110 örnek alınmıştır. TS EN ISO 11290-1 yöntemi kullanılarak, toplam 23 örnek Listeria spp. varlığı bakımından pozitif bulunmuştur. Analize alınan örneklerde Listeria türlerinin bulunma sıklığı %20.91 olarak tespit edilmiş, L. innocua (%6.36) ise en fazla rastlanan tür olarak belirlenmiştir. Geri kalan izolatlar ise L. ivanovii (%5.45), L. monocytogenes (%4.55) ve L. welshimeri (%4.55) olarak tanımlanmıştır. L. monocytogenes suşları hlyA gen bölgesi varlığı bakımından pozitif olarak saptanmıştır. En yüksek Listeria spp. prevalansı ise, sırasıyla ev yapımı peynir (%9.09), çiğ süt (%8.19) ve beyaz peynirde (%3.64) saptanmıştır. Bu çalışmada L. monocytogenes suşları çiğ süt ve ev yapımı peynirlerden izole edilmiştir. Sonuç olarak hijyenik kalitesi düşük süt ürünlerinin, listeriosis surveyansını Ankara'da artırabileceği gözlemlenmiştirÖğe Antibiotic Resistance in Probiotic Microorganisms(2023) Seyirt, Seda; Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar UymazProbiotics are widely used in different forms of food or food supplements due to their health benefits. Probiotics consumption has seen an increase over the years. The main species used in probiotic products are Lactobacillus and Bifidobacterium, along with other species such as Bacillus. Generally, probiotic microorganisms are accepted as safe even though they are resistant to several antibiotics. Some probiotic strains with intrinsic antibiotic resistance may be beneficial in regenerating gut microbiota during antibiotic therapy. However, the antibiotic resistance genes identified in probiotic microorganisms may carry the risk of the transfer of resistance genes to pathogens, raising concerns. For instance, tetracycline resistance genes have often been detected in probiotic organisms Bifidobacterium and Lactobacillus. The antibiotic resistance genes carried on mobile genetic elements create reservoirs for pathogen resistance. This transfer of resistant genes to opportunistic pathogens and their spread may pose great danger. Hence, the purpose of this review was to assess the presence of antibiotic resistance in probiotic microorganisms and the potential transfer of the resistant genes to pathogens or commensal bacteria in the intestine.Öğe DETECTION OF LISTERIA SPP. IN RAW MILK AND DAIRY PRODUCTS RETAILED IN ANKARA(2018) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar Uymaz; Çakmak, Gürcü AybigeThe objective of this study was to determine the prevalence of Listeria species in raw milk, and dairy products.A total of 110 samples were obtained from randomly selected retail stores and local bazaars located inAnkara. Using TS EN ISO 11290-1 method, 23 samples were found positive for Listeria spp. The overallprevalence of Listeria spp. was 20.91%, in which L. innocua was the most commonly recovered species(6.36%). The remaining isolates were identified as L ivanovii (5.45%), L. monocytogenes (4.55%), and L welshimeri(4.55%). The L monocytogenes isolates were positive for the presence of hlyA gene. The highest prevalence ofListeria spp. was found in homemade cheese (9.09%), followed by raw milk (8.19%), and white cheese(3.64%). L monocytogenes was isolated from raw milk and homemade cheese in this study.In conclusion, the low hygienic quality dairy products may lead to listeriosis surveillance in Ankara.Öğe Gıdalarda Listeria monocytogenes'in Biyokontrolünde Faj Uygulaması(2015) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar UymazGıda teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gıdaların muhafazasında kullanılan klasik yöntemlerin yanında birçok alternatif yeni teknolojilerin kullanımı da gündemdedir. Bakteriyosin ve bakteriyofajlar doğal gıda biyokoruyucuları olarak tanınmakta ve alternatif gıda muhafaza teknolojileri arasında yer almaktadır. Bakteriyofajlar hücre içi zorunlu parazitler olup, çoğalmaları için canlı bakteri hücrelerine gereksinim duyarlar. Listeria monocytogenes son dönemlerde üzerinde en çok araştırma yapılan, insan ve hayvan türleri için önemli patojen mikroorganizmalardandır.L. monocytogenes açısından en riskli gıdalar tüketime hazır ve soğukta uzun süre depolanmış gıdalardır. Bu derlemede gıda kaynaklı patojenlerden L. monocytogenes'in gıdalarda biyokontrolü amacıyla dünyada yapılan faj uygulama çalışmaları özetlenmeye çalışılmıştırÖğe Gıdalardaki Biyokoruyucu: Nisin (E234)(2015) Tezel, Başar Uymaz; Şanlıbaba, PınarFermantasyon gıdaları bozulma etmeni ve hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korumak için kullanılan en eski geleneksel yöntemdir. Termal uygulamalar, pH ve su aktivitesinin düşürülmesi ve koruyucu katkı maddelerinin ilavesi yaygın kullanılan diğer gıda muhafaza teknikleridir. Koruyucu katkı maddesi olarak çok sayıda antibiyotik ve kimyasal ajan geliştirilmiş olmasına rağmen, bakterilerin kullanılan antibiyotiklere karşı hızla direnç kazanmaları, kimyasal koruyucuların insan sağlığını tehdit edici boyutlarının bulunması ile çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olmaları kullanımlarını sınırlayan faktörlerdir. Son yıllarda tüketicilerde gelişen mikrobiyolojik açıdan güvenli ve minimum işlem görmüş gıdalara karşı oluşan talep doğrultusunda toksik veya herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayan, Laktik Asit Bakterileri gibi insan tüketimi için güvenli bakteriler tarafından üretilen bakteriyosinler üzerine yapılan çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Yeni nesil antimikrobiyel ajan olarak kabul edilen bakteriyosinlerin koruyucu olarak kullanılmasının gıdaların raf ömrünün uzatılması, kimyasal koruyucuların kullanımının ve bozulma etmeni mikroorganizmaların neden olduğu ekonomik kayıpların azaltılması gibi önemli etkileri bulunmaktadır. FDA tarafından GRAS (Genel Olarak Güvenli) olarak tanımlanan ve E234 koduyla Nisin-koruyucu veya doğal koruyucu olarak gıda katkı maddeleri listesinde yer alan Nisin, ilk olarak 1988 yılında ABDde antibiyotiklerin gıdalarda kullanımının yasaklanmasıyla doğal koruyucu olarak kullanılmıştır. Nisinin günümüzde 50den fazla ülkede süt ve ürünlerinden konserve gıdalara kadar pek çok gıdanın korunmasında başarılı uygulamaları bulunmaktadır.Öğe ISOLATION OF PHAGES INFECTING LISTERIA MONOCYTOGENES(2019) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar UymazIt was aimed to isolate, purify and determine host ranges of lytic phages that infect Listeria monocytogenes inthis study. Out of 68 samples screened, 4 positive isolates were recovered from feces, food processing wastewater, fisheries waste water, and fish samples. Recovery status of the L. monocytogenes phage was found to be5.88%. To determine host ranges of phages, soft agar overlay plaque assay was used. While eleven L.monocytogenes strains showed resistant to all four isolated phages, 24 strains were sensitive. The plaque sizesof the 4 phages against 24 L. monocytogenes strains ranged from 0.4 and 2.6 mm. None of the phages hadidentical host ranges.Öğe Prevalence and antibiotic resistance of listeria monocytogenes isolated from ready-to-eat foods in Turkey(Hindawi Limited, 2018) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar Uymaz; Çakmak, Gürcü AybigeThe aim of the present study was the determination of the prevalence and antibiotic resistance of L. monocytogenes in ready-to-eat (RTE) foods in Ankara, Turkey. In order to detect and isolate L. monocytogenes from 201 RTE food samples, the EN ISO 11290:1 method was used. All isolates were identified using the polymerase chain reaction. The strains were also confirmed by the detection of the hemolysin gene (hlyA). The overall prevalence of L. monocytogenes was 8.5% among the food samples. Seventeen L. monocytogenes strains were examined by the disk diffusion assay for their resistance to 23 antibiotics. All strains were susceptible to erythromycin, clarithromycin, streptomycin, gentamicin, vancomycin, imipenem, trimethoprim, and chloramphenicol, while all strains were resistant to nalidixic acid, ampicillin, penicillin G, linezolid, and clindamycin. The higher resistance was found against oxacillin (94.1%), kanamycin (76.5%), levofloxacin (70.6%), and teicoplanin (64.7%), followed by amoxicillin/clavulanic acid (53.0%), rifampicin (47.1%), and ciprofloxacin (35.3%). A lower incidence of resistance was observed against tetracycline (5.9%), meropenem (5.9%), and trimethoprim/sulfamethoxazole (17.7%). All isolates were multidrug resistant showing resistance to at least three antibiotic classes. High L. monocytogenes prevalence among analyzed RTE foods represents a high risk for public health. Our findings show a high prevalence of L. monocytogenes in RTE foods in Turkey. More effective control strategies for L. monocytogenes are needed to reduce both prevalence and resistance of L. monocytogenes in Turkish RTE foods. Copyright © 2018 Pınar Şanlıbaba et al.Öğe Prevalence and Characterization of Listeria Species from Raw Milk and Dairy Products from Çanakkale Province(2018) Şanlıbaba, Pınar; Tezel, Başar UymazThe objective of this study was to determine the prevalence of Listeria species, specifically Listeria monocytogenes, in raw milk, pasteurized milk, white cheese, and homemade cheese. A total of 200 food samples were collected and analyzed to examine the presence of Listeria spp. The EN ISO 11290-1 method was used for isolation of Listeria. API Listeria test kit was used for biochemically characterization. Listeria spp. were isolated in 25 of the 200 samples (12.5%). The largest number of Listeria spp. was detected in homemade cheese (24%), followed by raw milk (18%), and white cheese (8%). Listeria spp. were not isolated from the pasteurized milk. The most common species isolated were Listeria innocua (5.5%); the remaining Listeria isolates were Listeria ivanovi (3.5%), Listeria welshimeri (3%), and Listeria monocytogenes (0.5%). Listeria monocytogenes was detected in only raw milk.Öğe TRADITIONAL FERMENTED FOODS IN ANATOLIA(Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2023) Şanlibaba, Pınar; Tezel, Başar UymazFermentation is an ancient and economical method to preserve foods. In Anatolia, several fermented products, including hardaliye, kurut, ayran, yogurt, cheese, koumiss, kefir, tarhana, shalgam, pickle, vinegar, boza, sucuk, and wine have traditionally been produced by the action of microorganisms from several raw materials. Some of these products, such as pickle, yogurt, cheese, ayran, and sucuk, have been highly standardized and industrialized. This study aimed to describe the most common traditional fermented foods in Anatolia, their production techniques, and their health benefits for humans. © Copyright by Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w PoznaniuÖğe Zeytinyağında Bulunan Mikroorganizmalar ve Kalite Üzerine Etkileri(2024) Aydın, Alper; Tezel, Başar Uymaz; Öğütcü, MustafaZeytinyağı, zeytin meyvesinden mekanik olarak elde edilen ve rafine edilmeden tüketilebilen en önemli bitkisel yağlardan biridir. Zeytinyağı, insan sağlığına faydalı olduğu bilinen yüksek oranda doymamış yağ asitleri ve antioksidan bileşikler içerir. Yeni üretilen zeytinyağı, zeytin posası parçacıkları ve sudan kaynaklanan mikro damlacıklar nedeniyle bulanık görünüme sahiptir. Bulanık görünüme neden olan katı partiküller ve su, bazı mikroorganizmaların canlılığını koruyabileceği bir ortam yaratır. Mikroorganizmaların bazıları zeytinyağının fiziko-kimyasal ve duyusal özelliklerini, yüksek enzimatik aktiviteleri sayesinde iyileştirirken, bazıları da zeytinyağının kalitesini bozar. Zeytinyağındaki mikroorganizma çeşitliliği, zeytin çeşidi, hasat yöntemi, işleme tekniği, depolama koşulları ve depolama süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu çalışmada zeytinyağında bulunan mikroorganizmalar ve bunların zeytinyağı kalitesine etkileri derlenmeye çalışılmıştır.