Yazar "Çolakoğlu, Fatma" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antioxidant Activity of Mytilus galloprovincialis and Ruditapes philippinarum(2019) Çolakoğlu, Serhat; Türker, Gülen; Ak, İlknur; Çolakoğlu, FatmaThis study reports on the evaluation of the antioxidant of ethanolic extracts of Mytilusgalloprovincialis and Ruditapes philippinarum collected from the Marmara Sea. The antioxidantactivity of the two bivalve species was evaluated using the 2,2-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)free radical scavenging method. The total carotenoid contents were also determined. In the DPPHmethod, all extracts exhibited low radical scavenging activity when compared to the standards used,i.e. ?-tocopherol and butylated hydroxytoluene (BHT) with the inhibition percentage in the range of35.87±0.05 – 36.27±0.02%. In particular, M. galloprovincialis exhibited the highest radicalscavenging activity with an IC50 value of 29.55±0.02 mg/g Ext. However, there are no statisticallysignificant differences in the IC50 values of two species. The highest total carotenoid content wasfound in M. galloprovincialis as 1.13±0.02 ?g/g sample. The statistically significant differenceswere found in total carotenoid contents of two bivalves. In this study in M. galloprovincialis wasalso found to be high in carotenoid content, while R. philippinarum was found to be almostnonexistent. More detailed studies are needed to determine relationship between the bioactivecompounds of crustaceans and their antioxidant activities, distributed in our country.Öğe Characterization of Depuration Process of Mytilus galloprovincialis in Presence of Chloramine-T and Super-Oxidized Water(2019) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, FatmaSeafood poisoning due to mussels contaminated with pathogens is an important health issue all overthe world. Increasing attention and efforts are made to improve the last product quality of musselsand to save consumers from food poisoning. In this study, the depuration process of black mussels(Mytilus galloprovincialis) which have a high consumption rate and located in coastal waters ofTurkey was tried to improve using Chloramine-T and superoxide disinfectants. For this purpose,mussels contaminated with Escherichia coli were subjected to depuration for 6 hours in the presenceof 20 mg / L of two disinfectants. In the study, It was determined that E. coli numbers in the musselsof disinfectant groups with an initial bacterial load of 4.4 Log cfu / g, decreased to 3.70 and 3.86Log cfu / g, respectively and the depuration was faster than the control group (4.05 Log cfu / g). Asa result, it has been concluded that the use of food-suitable disinfectants in deposition waters can beused for faster and more effective purification. However, considering the possibility of chemicalsleaving residues in mussels, detailed studies should be carried out.Öğe Geleneksel et üretimi ve tüketimine alternatif: Et analogları(2023) Künili, İbrahim Ender; Dinç, Selin Özge; Çolakoğlu, FatmaSon yıllarda popülaritesi artan ve yeni ürün grupları arasında yer alan et analogları, çoğunlukla bitkisel proteinlerin hammadde olarak kullanıldığı ve son ürüne eti andıran formun kazandırılmasına dayalı ürünlerdir. Et analogları üretiminde baklagillerden yağlı tohumlara, buğdaydan alglere kadar birçok bitkisel kaynak hammadde olarak kullanılabilmekte, hammadde özelliklerine göre aroma arttırıcı ve renk verici gibi katkı ilavesi yapılarak ürüne istenilen özellikler kazandırılabilmektedir. Nihai ürün formunda et benzeri özellikler elde etmek için tüm hammaddeler ve katkı maddeleri geleneksel ve/veya modern işleme teknikleri ile işlenir. Bu işleme teknikleri arasında ekstrüzyon, yaygın olarak kullanılan ve kabul edilen bir yöntem olarak bilinmektedir. Et analoglarının hayvansal ürünlere ikame olarak tüketici tarafındaki kabul edilebilirliği, hammadde ve katkılar ile kullanılan üretim tekniğinin ürüne kazandırdığı kalite özelliklerine göre şekillenmektedir. Yakın gelecekte et analoglarının tüketim alışkanlıklarında yaygın yer bulacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, üretime katılan bileşenler üzerine araştırmaların artması, üretim teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile üretime yönelik yasal düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz olacaktır. Bu çalışmada yeni bir gıda olarak et analoğu ve kavramı, üretimin başlangıcından tüketici kabulüne kadar geniş bir perspektiften ele alınmıştır.Öğe İklim değişiminin Türkiye’de güvenli gıda algısı ve tüketim davranışlarına etkisinin incelenmesi(2024) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, Fatma; Ormancı, Hasan Basri; Ertuğral, Tuğba Güngör; Çolakoğlu, Serhat; Dinç, Selin Özgeİklim değişikliği ile gıda üretim zincirinde meydana gelen zaruri değişimler tüketicinin tutum ve davranışlarını etkilemekte ve piyasa düzenini şekillendirmektedir. Yapılan bu çalışmada, üretimde yaşanan değişikliklere tüketicinin bakış açısı sorgulanmış, tutum ve davranışları incelenmiştir. Araştırma, ülke genelini temsilen 40 ilde 1013 kişiye anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre, tüketicilerin %90’ı yerli ürünleri taze haliyle tercih etmekte, taze ürüne ulaşılamadığında ise dondurulmuş (%36.75) ürünleri satın almaktadır. Gıda tüketiminde en çok endişe duyulan unsur, genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) elde edilen ürünler (%40.32) olarak tespit edilmiştir. Gıda kaynaklı hastalanmalara mikroorganizmaların (%50.30) neden olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca gıdanın güvenli olmasının önemsendiği (%26.06), ve gıdanın güvenli olması halinde lezzet (%4.87), görüntü (%15.63), ucuzluk (%42.31) gibi kriterlerin dikkate alınmadığı belirtilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de tüketicilerin bilimsel veriler ile aydınlatılması, endişe duyulan birçok konunun iklim değişimi ile daha da iç içe olacağının ifade edilerek, farkındalıklarının artırılması gerektiği tespit edilmiştir.Öğe İzmir İli Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma(2019) Çaylak, Bengü; Çolakoğlu, Fatma; Künili, İbrahim Ender; Ormancı, Hasan BasriSu ürünleri, sağlıklı bir protein kaynağı olması nedeni ile insan beslenmesinde önemli bir yertutmaktadır. Ancak, ülkemizde dengeli beslenmede görülen ciddi sıkıntılara rağmen, su ürünlerindenyeterince faydalanılamamaktadır. Ülkemizde su ürünleri tüketimi ile ilgili bu durumun gözdengeçirilmesi ve nedenleri üzerinde düşünülerek çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bu bağlamdayapılan çalışmada, avcılık ve yetiştiricilik üretiminin yapıldığı ve tüketime sunulduğu İzmir ilimercek altına alınmış ve bu ilde halkın su ürünleri ile ilgili tercihleri analiz edilmiştir. Araştırma,Temmuz 2012 tarihinde farklı semtlerde yaşayan ve rasgele olarak seçilen 500 bireye anketuygulaması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ankete katılanların, %33,8’inin beyaz et, %19,6’sınınkırmızı et, %8,8’inin ise balıketi tükettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların en çok tükettikleribalıkların ise sırasıyla; %40,4 ile çipura, %34,2 ile levrek, %32,4 ile istavrit, %31,8 ile hamsi, %30,4ile de sardalya olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %90,4’ünün balığı taze olarak tükettiği, tüketimşekli olarak da kızartma (%51,6) veya ızgarayı (%33) tercih ettiği saptanmıştır. Çalışmada anketuygulanan bireylerin yılda ortalama 15 kg balık tükettikleri tespit edilmiştir.Öğe Levels of PAHs, PCBs, and toxic metals inRuditapes philippinarumandDonax trunculusin Marmara Sea, Turkey(John Wiley and Sons Ltd, 2021) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, Serhat; Çolakoğlu, FatmaBACKGROUND: The manila clam Ruditapes philippinarum and the wedge clam Donax trunculus are economic bivalve species which constitute an important part of the natural bivalve beds in the Marmara Sea, Turkey. Toxic chemicals such as, dioxins, dioxin-like polychlorinated biphenyls (PCBs), polycyclic hydrocarbons (PAHs), and toxic metals are recognized as important health risk factors that threaten public health via food or directly in the environment. In the present study, we aimed to determine and monitor levels of these toxic chemicals in both clam species, R. philippinarum and D. trunculus, between 2013 and 2017. RESULTS: According to the results, maximum levels of dioxins, PAHs, and toxic metals (lead, cadmium, mercury) during the period were determined as 0.18 pg g−1, 2.43 mg kg−1, and 0.44–0.53-0.1 mg kg−1, respectively. The level of contaminants in both clam species were determined to be below the threshold or tolerable daily intake values established by the European Commission, European Food Safety Authority (EFSA), and Food and Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). Seasonal fluctuations were observed to be similar in both species and also in seasons, but elevated levels of PCBs and PAHs were detected in warmer months during the period. CONCLUSION: As a consequence, toxic chemicals in both clam species were found at low concentrations in this study from the point of view of public health concerns; however, the contaminants should be closely monitored in the future due to their elevated levels in samples.Öğe Seasonal Variations in Proximate and Mineral Compositions of Holothuria (Roweothuria) poli (Delle Chiaje, 1823) Distributed Along the Coasts of Çanakkale, Türkiye(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2022) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, FatmaSea cucumbers are soft-bodied echinoderms and some species are highly economic thanks to their unique biochemical compositions. Holothuria (Roweothuria) poli is an economically important species in Turkey and has been extensively exploited in the Mediterranean to meet the international market demand in the last decade. In this study, meat yield, proximate and mineral compositions of H. poli from the coasts of Çanakkale,Turkey, were investigated to determine the effect of seasons on food product quality and safety. The lowest meat yield was determined in the autumn samples, whereas the highest levels were in the samples from the spring to summer. The percent levels of moisture, protein, fat, ash, and carbohydrate levels were in the range of 80.8 - 84.0, 7.6 - 10.1, 1.4 - 1.8, 6.2 - 7.1, and 0.2 - 0.8, respectively. The levels of minerals were found in declining order; Na >Ca>Mg> K >S> P>Si> B> Mn> Zn> Fe> Cu> Hg> Pb> Sn> Se> Cr> As> Co> Sb> Ni> Cd> Pt. Apart from macro minerals, Si and B were determined as the most abundant minerals. The important minerals in human nutrition were found to be at desirable levels, whereas toxic minerals were found under the threshold levels. Our findings indicated significant seasonal differences in meat yield, proximate and mineral compositions of H. poli, but more importantly, this species tends to accumulate some minerals regardless of seasons. Further studies to better understand the optimal utilization season by determining the mineral accumulation tendency and product quality will be valuable for future research.