Yazar "Tosun, Melike Nur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ANTI-QUORUM SENSING AND ANTITUMOR ACTIVITY OF PRUNELLA VULGARIS, SAMBUCUS NIGRA, CALENDULA OFFICINALIS: potential use in food industry(Slovak University of Agriculture, 2021) Tosun, Melike Nur; Demirel Zorba, Nükhet Nilüfer; Yüceer Karagül, YoncaWith the emergence of health related side effects of synthetic substances, the trend towards natural products has increased and has directed researchers to determine their pharmacological properties. At the same time, the resistance of the microorganisms to the antibiotics used in the treatment revealed that they should be controlled without allowing them to gain resistance. In this study, the total phenolic content, volatile composition and antioxidant, antimicrobial, anti-quorum sensing and antitumor activities of Prunella vulgaris, Sambucus nigra and Calendula officinalis extracts were determined. The antioxidant capacity of the extracts was determined by the Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) method, volatile component analyses were determined by GC-MS, and antimicrobial activity was determined by the disc diffusion method. Chromobacterium violaceum 026 and Agrobacterium tumefaciens A136 were used to determine the anti-quorum sensing activity. Additionally, the antitumor potential of the extracts was determined by the potato disc method. Prunella vulgaris was the plant with the highest antioxidant capacity, while the extract with the highest antimicrobial activity was determined to be Sambucus nigra against Staphylococcus aureus ATCC 25923. The results showed that all extracts have anti-quorum sensing properties. Prunella vulgaris was the plant with the highest anti-quorum sensing properties. There was a correlation between the extract concentration and tumor inhibition. The Prunella vulgaris extract was found to have the highest antitumor activity. As a result, it was determined that the plants used in the study have the potential to be used in alternative medicine treatment and can be utilized for the control of microorganisms.Öğe Bazı bitki ekstraktlarının antibakteriyel, antioksidan, antitümör, antimutajenik, quorum quenching aktivitesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2017) Tosun, Melike Nur; Zorba, Nükhet NilüferÇalışmamızda bazı bitkilerin meyve, dal, kabuk, çekirdek, et ve çiçek kısımlarının etanol ve metanol ile elde edilen ekstraktlarının antioksidan kapasiteleri, toplam fenolik içerikleri, antibakteriyel, antitümör, antimutajen ve quorum quenching aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. TEAC yöntemi ile belirlenen antioksidan kapasitesinde en yüksek değer (26,8 mMol Troloks/g ekstrakt) oda sıcaklığında kurutulan Prunella vulgaris'in metanol ekstraktına aittir. Folin ciocalteu reaktifi ile belirlenen toplam fenolik içeriğinde ise en yüksek içerik 404,6 mg GAE/mL ile Sambucus nigra'nın meyvesinin etanol ekstraktına aittir. Ekstraktların antimikrobiyal etkileri disk difüzyon ve mikro dilüsyon yöntemi ile 4 Gram (+) ve 4 Gram (-) mikroorganizmaya karşı belirlenmiştir. Ekstraktların Staphylococcus aureus üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. Antitümör aktivite patates disk yöntemi ile belirlenmiştir. En yüksek aktiviteye sahip ekstrakt %76,2 inhibisyon ile 10000 ppm konsantrasyondaki Prunella vulgaris'in etanol ekstraktı olmuştur. Antimutajenik aktivite; plak inkorporasyon testi ile Salmonella Typhimurium TA98 ve TA100 suşlarına karşı yapılmıştır. Ekstraktlar orta ve yüksek derecede antimutajenik etki göstermiştir. Ekstraktların tümünün quorum quenching aktivitesine sahip olduğu ve 7,25- 13,75 arasında değişen zon çapları oluşturdukları bulunmuştur. Sonuç olarak; ekstraktların teknikler ile biraz daha geliştirilerek doğal antimikrobiyal olma ve fonksiyonel özelliklerinden dolayı kozmetik, ilaç, gıda alanlarında kullanılabilme potansiyelinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Çanakkale bölgesinden alınan midye ve deniz suyu örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi(2021) Tosun, Melike Nur; Taylan Yalçın, Gizem; Zorba, Nükhet NilüferBu çalışmada Çanakkale bölgesinde belirlenen 9 farklı istasyondan toplanan 536 midye örneğinin ve her istasyondan alınan deniz suyunun mikrobiyolojik kalitesi belirlenmiştir. Midye örneklerinin toplam mezofilik aerobik bakteri yükünün en yüksek Merkez İskele istasyonunda (3.56 log kob/g) olduğu belirlenmiştir. En yüksek E. coli varlığı ise Gelibolu istasyonunda (1.99 log kob/g) saptanmıştır. Midyelerin mikrobiyel yüklerinin toplandıkları istasyonlar arasında istatistiksel anlamda farklı olmadığı (P>0.05) görülmüştür. Midyelerin toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı ile toplandıkları deniz suyunun toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı arasında pozitif yönde korelasyon tespit edilmiştir (P<0.05). Gelibolu ve Lapseki istasyonlarındaki mikrobiyel yükün diğer istasyonlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde Gelibolu ve Lapseki bölgesi haricinde Çanakkale boğazının farklı noktalarından alınan midyelerin mikrobiyel kalitesinin yasal sınırlar içerisinde olduğu belirlenmiştir.Öğe Carbapenem resistance and biofilm formation status of Enterobacterales isolated from raw milk via molecular versus phenotypic methods(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2023) Özdikmenli Tepeli, Seda; Tosun, Melike Nur; Taylan Yalçın, Gizem; Kaya, Burcu; İpek, Dilvin; Zorba, Nükhet NilüferAntibiotic resistance genes can easily be transferred between bacteria in the biofilm. In the dairy industry, many bacterial species forming biofilms on the surfaces of equipment are widely reported. The experiments reported in this research paper aimed to investigate the carbapenem resistance and biofilm formation properties of Enterobacterales isolates which are spoilage microorganisms obtained from raw milk. In addition, the study determined that whether there was a relationship between the biofilm formation ability or the protein spectra of these isolates. In this study, ninety-two Enterobacterales isolates collected from 173 raw milk samples were investigated. Initially, the isolates were identified as Citrobacter braakii (n = 18), Citrobacter freundii (n = 12), Enterobacter asburiae (n = 1), Enterobacter cloacae (n = 3), Escherichia coli (n = 10), Hafnia alvei (n = 18), Klebsiella oxytoca (n = 1), Serratia fonticola (n = 24), Serratia liquefaciens (n = 4), and Serratia marcescens (n = 1) using MALDI-TOF MS. As a result, carbapenem resistance was determined in 6.5% of the isolates by CIM test, MHT, and the disk diffusion methods, but none of them had blaOXA-48, blaKPC, blaNDM-1, blaOXA23, blaOXA-58, blaOXA-51, blaVIM, and blaIMP genes. This may be due to the effect of other resistance mechanisms such as porin loss or increased flow pump activity. Furthermore, biofilm formation (weak and moderate) was detected in 97.8% of the Enterobacterales isolates. The mass spectra of the moderate biofilm producer isolate of Serratia spp. and the mass spectra of the weak biofilm producers of E.coli presented similarities.Öğe Disinfection of Clostridioides difficile on spinach with epigallocatechin-based antimicrobial solutions and sodium hypochlorite(Elsevier B.V., 2023) Tosun, Melike Nur; Taylan Yalçın, Gizem; Korkmazer, Gizem; Zorba, Murat; Caner, Cengiz; Demirel Zorba, Nükhet NilüferThe removal of C. difficile inoculated on fresh spinach leaves washed with antimicrobial solutions was investigated. In addition, the effect of washing solutions on the total aerobic mesophilic bacteria (TAMB) and Enterobacteriaceae in the fresh spinach was examined. The fresh spinach was washed through immersion in different concentrations (MIC, 2xMIC, and 4xMIC) of the natural disinfectant solution (NDS) consisting of EDTA, borax, and epigallocatechin gallate (EGCG) content developed in our laboratory and green tea extract-acetic acid (GTE-AA) for varying contact times (5 and 15 min). Different concentrations (50, 100, and 200 ppm) of sodium hypochlorite (NaOCl) and tap water as the control group were used to compare the effectiveness of the NDS. In addition, the effects of washing on the color, texture, and total phenol content of the spinach were determined. No statistical difference was observed in the washing of the spinach leaves with NDS prepared at 2xMIC and 4xMIC concentrations, while inhibition of C. difficile ranged between 2.11 and 2.32 logs. The highest inhibition was observed in the application of 50 ppm NaOCl for 15 min with a decrease of 2.88 logs in C. difficile spores. The GTE-AA and NDS decreased the number of TAMB by 2.27–3.08 log and, 3.21–3.66 log, respectively. Washing spinach leaves with natural disinfectant for 5 min caused a decrease of 2.58 logs in Enterobacteriaceae load, while washing with 50 ppm NaOCl for 15 min reduced Enterobacteriaceae load by 4 logs. Tap water was ineffective in reducing any microbial load. No difference was detected in the color parameters of the spinach through all washes. Although all antimicrobial washes made a difference in the texture of the spinach, the greatest loss in firmness was observed in the spinach washed with NaOCl. Washing spinach with epigallocatechin-based wash solutions can remove C. difficile in possible C. difficile contamination, thereby reducing the environmental load of C. difficile. Epigallocatechin-based disinfectants can be an alternative to chlorine-based disinfectants in improving the microbial quality of vegetables.Öğe In-vitro determination of inhibitory effects of probiotic strains on Clostridioides difficile(Academic Press, 2023) Yalçın, Gizem Taylan; Tosun, Melike Nur; Demirel Zorba, Nükhet NilüferCommercial probiotic strains inhibited C. difficile, and other Clostridium cultures with zones 14.2–78.9 mm. The highest inhibition was observed with commercial culture on C. difficile ATCC 700057. Organic acids were the leading cause of inhibition. Probiotic cultures may be used as a support culture or through fermented foods for treatment.Öğe Marullarda Clostridium difficile varlığı, yıkama solüsyonları ve modifiye atmosfer paketlemenin etkisinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022) Tosun, Melike Nur; Zorba, Nükhet NilüferÇalışmamızda 107 marul örneğinde C. difficile varlığı tespit edilememiştir. Doğal maddelerin C. difficile ATCC 700057, 43593, 1870, 9689, C. perfringens ATCC 12915 ve C. sporogenes ATCC 11437'ye karşı antibakteriyel aktiviteleri agar kuyucuk ve disk difüzyon yöntemleri ile belirlenmiş ve en yüksek zon tarçın esansiyel yağı (TEY) ve çay ağacı esansiyel yağlarında (ÇEY) gözlenmiştir. Etkili bulunan yağların MİK değerleri 0,39- 12,5 (%, v/v) arasında değişkenlik göstermiştir. Tarçın ve çay ağacı yağlarının uçucu yağ profilleri GC-FID-MS ile belirlenmiş ve temel bileşenler tarçın yağında sinnamaldehit (%85,64), çay ağacı yağında 4-terpineol (%83,60) olarak belirlenmiştir. TEY-vankomisin arasındaki sinerjistik aktivite dama tahtası ile belirlenmiş ve FİK değeri 0,51 olarak tespit edilmiştir. TEY ve ÇEY'in tüm konsantrasyonlarının C. difficile'ye karşı antibiyofilm aktivite sergilediği saptanmıştır. TEY'in C.difficile'ye karşı sporisidal aktivitesinin matematiksel modellemesi yapılmış ve veriler en iyi Modifiye Gompertz eşitliği ile tanımlanmıştır. TEY ile asetik asit kombinasyonu (TEY-AA) arasında sinerjistik aktivite belirlenmiştir. 2xMİK (%0,76 TEY+%0,5 AA) konsantrasyondaki TEY-AA'nın 5 dk uygulaması ile 50 ppm NaOCl'nin 15 dk uygulanması marullara inoküle edilen C. difficile'nin uzaklaştırılmasında ve marulların fiziksel, kimyasal özelliklerinin korunmasında en etkin parametreler olmuştur. Modifiye atmosfer paketlenen marullarda inoküle edilen C. difficile sporları 1,3,5,7 ve 10. günlerde canlılığını korumuş fakat azalan O2 konsantrasyonuna rağmen çimlenme gözlenmemiştir. Tarçın esansiyel yağının C. difficile enfeksiyonlarında önleyici veya tedaviye destek ajan olarak kullanılma potansiyeli değerlendirilebilir. Aynı zamanda sporisidal aktivitesinden dolayı sağlık hizmetleri gibi C. difficile açısından riskli olan ortamlarda ve sebzelerin dekontaminasyonunda klora alternatif dezenfektan olarak kullanılabilir.Öğe The risk of clostridium difficile as a foodborne pathogen(Nova Science Publishers, Inc., 2021) Taylan, Gizem; Tosun, Melike Nur; Zorba, Nükhet NilüferClostridium difficile (Clostridioides difficile) is an important pathogen that causes diarrhea associated with the use of antibiotics that manifest in symptoms ranging from mild to moderate diarrhea to pseudomembranous colitis in humans. The pathogenicity of C.difficile is primarily associated with its ability to produce toxin A and toxin B. It is also known as a nosocomial pathogen since symptoms are often seen in elderly individuals who have received antibiotic treatment and hospitalized. However, in recent years, C. difficile-related infections have started to occur in young people who have not received antibiotics or hospital treatment, indicating that the source of the disease may be from outside the hospital. The isolation of the agent from water, fertilizer, soil, animals, animal foods, and vegetables supports this view. The genotypic similarities of C. difficile strains obtained from food products with clinical isolates indicate that foods can be one of the sources of C. difficile infection. C. difficile is a risk in non-heat treated foods (e.g., lettuce) and undercooked shellfish (e.g., mussels). Besides, since it is a spore-forming bacteria, the risk of the products consumed by cooking is not eliminated. In this chapter, the place of food sources among the causes of the increase in C. difficile infections and associated control methods will be discussed.