Yazar "Tekinay, Ahmet Adem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 31
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1996-2001 yılları arasında Çanakkale balık Hali'nde pazarlanan su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi üretim miktarlarının karşılaştırılması(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Alpaslan, Mustafa; Özen, Özcan; Akyüz, Pınar; Güroy, DeryaBu çalışmada, 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Bölgesi'nde üretilen ve Çanakkale Su Ürünleri Hali'ne giriş yapan su ürünleri türleri ve miktarları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu altı yıl içerisinde Balık Hali'ne ürün girişinin (432.0 ton) ve Çanakkale Bölgesi'nde deniz ürünleri avcılığının (22,050.6 ton) en yüksek 2001 yılında olduğu tespit edilmiştir. 1996-2001 yıllarındaki aylık miktarlar toplandığında, Hal'de pazarlanan türlerin en fazla Ekim ve Kasım aylarında (toplam 183.6 ve 183.5 ton) olduğu gözlenmiştir. Elde edilen verilere göre Çanakkale Balık Hali'nde toplam 65 adet tür pazara sunulmuş, Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden alınan verilere göre ise Çanakkale Bölgesi'nde sadece 25 adet deniz canlısının üretimi yapıldığı rapor edilmiştir. Toplam pazarlama miktarı baz alındığında, Çanakkale Balık Hali'ne en çok giriş yapan türler sardalya, hamsi ve lüfer olmasına karşılık, Çanakkale Bölgesi'nde en çok üretilen türler sardalya, orkinoz ve lüfer olarak kayıtlara geçmiştir. Bölge için önemli bir tür olan orkinoz incelenen 72 ay içerisinde hale sadece 2001 yılının Ağustos ayında giriş yapmıştır. 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Balık Hali ve Tanm İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden elde edilen verilere göre değerler ve türler bazında önemli çelişkiler mevcuttur. . Bu istatistik! çelişkiler balıkçılığın işletilmesi için sağlıklı kararlar alınmasını olanaksız kılmaktadır.Öğe An investigationonsome population parametres of european pilchard (Sardina pilchardus walbaum 1792) in the dardanelles(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Akyüz, Pınar; Güroy, Derya; Kahyaoğlu, Ebru Gülçin; Alpaslan, MustafaBu çalışmada, Eylül 2001-Nisan 2002 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'ndan avlanan 363 adet sardalye balığının boy-ağırlık ilişkisi, kondüsyon faktörü (%), gonadosomatik indeks (GSI) (%) ve et verimi (%) parametreleri incelenmiştir.. Boy-ağırlık ilişkisi; W = 0,0172L2>6B, R2 = 0,71 olarak hesaplanmıştır. Kondüsyon faktörü değerleri erkek bireylerde % 0,66 ile 0,87; dişi bireylerde ise % 0,68 ile 0,86 arasında; GSI ise, erkek bireylerde % 0,34 ile 4,83; dişi bireylerde % 0,47 ile 5,95 arasında değişmiştir. Et verimi oranları erkek bireylerde % 64,21 ile 75,56; dişi bireylerde ise % 64,20 ile 81,50 arasında saptanmıştır.Öğe Aquaculture pollution and solutions(Ege Univ, 2006) Tekinay, Ahmet Adem; Guroy, Derya; Cevik, NazanAquaculture pollution mainly originates from the physical and chemical characteristics of feed and the applied feeding management. The production of fish feed by using the extruder technology prevents the dust and broken particles formation by enhancing the water stability of feed. Feed loss is prevented by controlling the sinking rates of feed. By using the appropriate mechanical equipment during feed production, the feed density can be adjusted according to the freshwater and marine environment. Instead of oil spraying, the use of vacuum coating for oil addition of feed prevents oil leakage into the aquatic environment. The choice of highly digestible feed ingredients with low cellulose content and the application of heat treatment (85 - 90 degrees C) for an appropriate period of time to feed in the preconditioner decreases fecal waste production by increasing carbohydrate digestibility. The balancing of the Nitrogen: Phosphorus and Protein: Energy ratios in the feed formulations provide the decreasing of the amount of dissolved ammonium, and phosphorus released to the environment. The pollution, due to fish feeding, may be also minimized through developing feeding tables according to the Thermal Growth Coefficient (TGC) of fish based on the characteristics of the fish farms.Öğe Balık üretiminden kaynaklanan kirlilik ve çözüm yolları(2006) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çevik, NazanBalık üretiminden kaynaklanan kirlilik, yemin fiziksel özellikleri, kimyasal özellikleri ve uygulanan yemleme yönetiminden meydana gelmektedir. Yemin ekstruder teknolojisi ile üretilmesi, yemin sudaki dayanıklılığını arttırarak toz ve kırıkların oluşmasını önlemektedir. Yem üretimi esnasında uygun mekanizasyon kullanılarak yem yoğunluğunun tatlı su veya deniz suyu ortamlarına göre ayarlanması yemlerin batma hızını kontrol ederek yem kayıplarını önlemektedir. Yemlerin dış yağlama işleminde emdirme metodu yerine vakum yağlama metotunun kullanılması, yağların sızıntı yolu ile su ortamına geçmesini önlemektedir. Sindirilebilirliği yüksek ve selülozca düşük hammaddelerin seçimi ve yemlerin ön şartlandırıcıda 85 - 90 °C arasında uygun sürede ısıl işleme tabi tutulması, karbonhidrat sindirilebilitliğini arttırarak dışkı üretimini azaltmaktadır. Yem formulasyonlarında azot:fosfor ve protein:enerji oranlarının dengelenmesi, ortama bırakılan amonyak ve fosfor miktarının azaltılmasını sağlamaktadır. İşletmelerin özelliğine göre Termal Büyüme Katsayısı (TBK) esasına dayanarak oluşturulan yemleme tabloları ile de yemlemeden kaynaklanan kirlilik en aza indirilebilmektedir.Öğe Çanakkale Boğazı'na ait bazı meteorolojik parametreler ve bunları yöre balıkçılığı üzerine etkileri(2003) Alparslan, Mustafa; Tekinay, Ahmet Adem; Sağlam, MemişBu araştırmada, Çanakkale Boğazı'ndaki iklim koşullarının en önemli parametreleri olan rüzgar hızı (m/sn), fırtınalı gün sayısı (17.2 m/sn ve üzeri), kuvvetli rüzgarlı gün sayısı (10.8-17.1 m/sn), en hızlı rüzgar yönü, deniz suyu sıcaklıktan, sisli gün sayısı, yağmurlu gün sayısı ve hava basıncı irdelenmiştir (1991-2000 yıllan arası ile son 75 yılın ortalamaları).Öğe Çanakkale Boğazı'ında dağılım gösteren iskorpit balığı (Scorpaena porcus linneaus 1758)'nın bazı büyüme parametreleri(2007) Alpaslan, Mustafa; Tekinay, Ahmet Adem; Çınar, YaseminÇanakkale Boğazı’nda dağılım gösteren İskorpit balığı’nın (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) yaş, boy ve ağırlık ilişkilerini saptamak amacıyla, Nisan 2000 – Mart 2001 tarihleri arasında toplam 168 adet balık incelenmiştir. Balık otolitlerinde yapılan yaş tayinine göre örneklerin I - X yaşları arasında olduğu ve bunların yaklaşık % 92,3’ünü I ve VI yaş balıkların oluşturduğu saptanmıştır. Ortalama balık boyu 21,22±0,89 cm (minimum: 10,5 cm; maksimum: 32,0 cm) ve ortalama balık ağırlığı 163,72±9,86 gr (minimum: 20,0 gr; maksimum: 678,0 gr) olarak belirlenmiştir. Boy–ağırlık ilişkisi; W = 0,023L2,96, Von Bertalanffy denklemi; $L _t =51.77\\lfloor 1-e^{-0.049(t+5.955)} \\rfloor$ ve kondüsyon faktörü 1,71 olarak hesaplanmıştır.Öğe Current status of organic fish production(Ege Univ, 2006) Tekinay, Ahmet Adem; Guroy, Derya; Cevik, NazanFish that are produced under natural conditions in accordance with the principles of organic agriculture without any use of preservative additives and without any genetic modifications, that are fed feed produced from natural raw materials, that are certified by a qualified institution are defined as 'organic fish'. Organic fish production is a production model that emphasizes human health without using pesticides, chemical and genetically modified products as well as ensuring animal welfare by decreasing the stocking density. This alternative model is used in many developed and developing countries in the world and the demand for this product has been the cause of increase in production amount and species variety in the market, although the model comprises 0,01% of the world aquaculture production. However organic aquaculture production has not been developed as rapid as organic agriculture. One of the most important reasons of this is the absence of international standards issued for organic aquaculture production. In this paper, the production principles of a number of authorized institutions certifying organic aquaculture are comparatively discussed.Öğe Deniz ürünleri kaynaklı fonksiyonel gıda maddeleri(2006) Yılmaz, Emin; Tekinay, Ahmet Adem; Çevik, NazanFonksiyonel gıda ürünleri ve hammaddeleri dünya marketlerinde artan çeşitleriyle her gün pazar paylarını artırmaktadır. Genel olarak, bir ürünün fonksiyonel sayılabilmesi için, temel fiziyolojik görevlerine ek olarak, hastalıklara karşı koruyucu ve/veya tedavi edici etki göstermesi ve bu etkinin verilerle ispatlanması zorunludur. Gıda sektöründe bu kapsamda, doğal fonksiyonel ürünler, formülasyonla hazırlanmış ürünler ve hammaddeler kullanılmaktadır. Diğer kaynaklar yanında, deniz ürünleri fonksiyonel gıda maddesi ve hammaddelerinin en önemli kaynaklarıdır. Balık ve balık karaciğer yağları, omega-3 yağ asitleri, eikosapentaenoik (EPA) ve dokosahekzaenoik (DHA) asitlerin ana kaynağıdır. Balık yağları ispatlanmış fonksiyonel özellikleriyle gıda ve ecza sektöründe kullanılan en yaygın fonksiyonel ürünlerdir. Çok çeşitli deniz canlılarından elde edilen ticari enzimlerin (trimetilamin oksit demetilaz, thiaminaz, kamosinaz, tripsin v.b.) hem kaynakları hem de kullanım alanları spesifiktir. Biyoklinik kimya ve organik sentez sektörü ile gıda, kağıt, ecza gibi sektörlerde bu enzimler çok kıymetli ürünlerdir. Bunun yanında protaminler, holotoksinler, okadaik asit, manolit, squalamin gibi yüzlerce biyoaktif molekülün yegane kaynakları deniz ürünleridir. Bu ürünlerden bazısı fonksiyonel gıda katkı maddesi olarak kullanılırken, çoğunluğu direkt ilaç yapımında kullanılmaktadır. Agar, karagenan, kitin, kitosan, jelatin ve benzerleri gıda ve gıda ambalaj sektöründe yaygın kullanılırlar ve ispatlanmış fonksiyonel ürün özellikleri vardır. Ayrıca deniz ürünleri kaynaklı vitaminler (özellikle A ve D vitaminleri), renk maddeleri, mikroalg ve spirulina ürünleri, protein izolatları ve aroma hammaddeleri diğer kıymetli fonksiyonel ürünlerdir. Bu derlemede en yaygın deniz ürünleri kaynaklı fonksiyonel ürünler tanıtılacaktır.Öğe Dietary Carbohydrate Level Influencing Feed Intake, Nutrient Utilisation and Plasma Glucose Concentration in the Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss(2001) Tekinay, Ahmet Adem; Davies, Simon JohnA twelve-week nutrition trial was carried out to evaluate the efficacy of different carbohydrate levels on digestibility, feed intake, growth performance, carcass and muscle composition and plasma glucose level in the rainbow trout. Oncorhynchus mykiss. Three test diets were formulated using extruded wheat meal (15.3. 32.2 and 43.5%) as the carbohydrate source and fed rainbow trout (Initial Body Weight 33.8 ± 0.46 g.). These were either restricted: LCR (Low Carbohydrate Restricted). MCR (Medium- Carbohydrate-Restricted) and HCR (High-Carbohydrate Restricted); or satiation: LCS (Low- Carbohydrate Satiation), MCS (Medium- Carbohydrate Satiation) and HCS (High-Carbohydrate Satiation) respectively. The aim of applying different feeding regimes was to quantify the protein sparing effect of carbohydrate and to determine the response of rainbow trout to different levels of carbohydrates. The results showed that protein, energy and carbohydrate digestibility was reduced with increasing dietary carbohydrate levels, whilst lipid digestibility was similar all the groups. There was a significant energy substitution from the carbohydrate source in the restricted groups. However, since the maximum feeding rate was reached in the restricted regimes (MCR and HCR), a similar sparing action of carbohydrate was observed in the satiation groups (MCS and HCS). All the groups displayed good growth performance, and exhibited growth that was LCS exhibited the highest (P< 0.05) growth rate. MCR and MCS trout exhibited growth that was superior (P< 0.05) to that of the LCR, HCR and HCS treatments. The feed efficiency of all the treatments was close to 100%. The quantities of carcass and muscle protein, lipid and ash were not found to be different (P> 0.05). Transient hyperglycaemia was observed in trout fed a high carbohydrate diet These results are discussed with respect to the protein sparing action of dietary carbohydrate in practical trout diets and the possible physiological effects of carbohydrates on feed intake regulation.Öğe Dietary carbohydrate level influencing feed intake, nutrient utilization and plasma glucose concentration in the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss(2001) Tekinay, Ahmet Adem; Davies, Simon JohnA twelve-week nutrition trial was carried out to evaluate the efficacy of different carbohydrate levels on digestibility, feed intake, growth performance, carcass and muscle composition and plasma glucose level in the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Three test diets were formulated using extruded wheat meal (15.3, 32.2 and 43.5%) as the carbohydrate source and fed rainbow trout (Initial Body Weight: 33.8$\\pm$ 0.46 g.). These were either restricted: LCR (Low Carbohydrate Restricted), MCR (Medium-Carbohydrate-Restricted) and HCR (High-Carbohydrate Restricted); or satiation: LCS (Low-Carbohydrate Satiation), MCS (Medium-Carbohydrate Satiation) and HCS (High-Carbohydrate Satiation) respectively. The aim of applying different feeding regimes was to quantify the protein sparing effect of carbohydrate and to determine the response of rainbow trout to different levels of carbohydrates. The results showed that protein, energy and carbohydrate digestibility was reduced with increasing dietary carbohydrate levels, whilst lipid digestibility was similar all the groups. There was a significant energy substitution from the carbohydrate source in the restricted groups. However, since the maximum feeding rate was reached in the restricted regimes (MCR and HCR), a similar sparing action of carbohydrate was observed in the satiation groups (MCS and HCS). All the groups displayed good growth performance, and exhibited growth that was LCS exhibited the highest (P< 0.05) growth rate. MCR and MCS trout exhibited growth that was superior (P< 0.05) to that of the LCR, HCR and HCS treatments. The feed efficiency of all the treatments was close to 100%. The quantities of carcass and muscle protein, lipid and ash were not found to be different (P> 0.05). Transient hyperglycaemia was observed in trout fed a high carbohydrate diet. These results are discussed with respect to the protein sparing action of dietary carbohydrate in practical trout diets and the possible physiological effects of carbohydrates on feed intake regulation.Öğe Effects of dietary carbohydrate level on gastric evacuation and return of appetite in the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Davies, Simon JohnYem karbonhidrat oranlarının alabalıkların, Oncorhynchus mykiss, mide boşalım ve yem alma isteğine dönüş süresi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla, % 14.9 (düşük karbonhidrat; DK), % 31.4 (orta karbonhidrat; OK) ve % 42.3 (yüksek karbohidrat; YK) oranlarında ekstrude edilmiş buğday unu içeren yemler deneme balıklarına yedirilmiştir. Mide boşalım çalışmaları, balıklar belirli zaman aralıklarında öldürülüp mide içerikleri çıkartılarak gerçekleştirilmiş, yem alma isteğine dönüş süreleri de X-Radiyografi metodu kullanılarak tahmin edilmiştir. Her üç grubun mide boşalım verileri en iyi karekö k (square root) eşitlikleriyle açıklanmıştır. DK grubunun mide boşalım oranı OK ve YK balıklarının oranlarından önemli derecede (P<0.05) farklı bulunurken, aynı parametrenin, OK ve YK grupları arasında farklılık göstermediği (P>0.05) belirlenmiştir. Deneme gruplarının yem alma isteğine dönüş oranları üç adet sigmoid model ile açıklanmıştır. Tespit edilen parametrelerden, yem-karbonhidrat oranına bağlı olmaksızın, alabalıkların mide boşalım ve yem alma isteğine dönüş oranları arasında oldukça yakın bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, kısa süreli iştah kontrolünde, alabalıkların yem kompozisyondan bağımsız olarak midelerini doldurmak için yem tükettikleri iddia edilmiştir.Öğe Effects of high dietary protein and high energy density on gastric evacuation and return of appetite in the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss(2001) Tekinay, Ahmet Adem; Güner, YusufRainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were fed diets containing three different concentrations of crude protein (56.3%, 51.7% and 45.8%) and digestible energy (21.3, 20.3 and 18.8 MJ/kg), and the effects of dietary protein and energy level on gastric evacuation and return of appetite times were investigated. Gastric evacuation determinations were achieved by slaughtering 8 fish every 6 hours until no residue was found in the cardiac stomach of fish. Return of appetite experiments were conducted by re-feeding groups of trout every 4 or 6 hours following the first feeding. The data obtained from each process was modelled by regression analysis and compared statistically. For gastric evacuation modelling, square root models gave the best fits for the data set under examination. According to the square root fit for evacuation of all diets, no significant difference (P >0.05) was evident. One first-order and two sigmoid equations were used for the description of return of appetite data. Return of appetite slopes of all diets were also not observed to be significantly different (P >0.05). Regardless of the models employed, a very close relationship was apparent between appetite revival and gastric evacuation times in rainbow trout. The results indicated that gastric emptying time could be a major factor in the feed intake regulation whilst dietary protein and energy concentrations are likely to have a minor influence on the control of feeding.Öğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barbata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilapia, Oreochromis niloticus(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2007) Guroy, Betul Kut; Cirik, Sukran; Guroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemIn a 12-week feeding trial, the effect of 2 algae meals (Ulva rigida or Cystoseira barbata) on feed intake, growth, and nutrient utilization of juvenile Nile tilapia, Oreochromis niloticus, was investigated. This was the first attempt to utilize Cystoseira barbata as a feed supplement for Nile tilapia. The fish were fed to apparent satiation with formulated diets supplemented with various levels of Ulva meal (5%, 10%, or 15%) or Cystoseira meal (5%, 10%, or 15%). A diet without algae meal served as a control diet. The highest values for weight gain were for fish fed the 5% Cystoseira diet, control diet, and 5% Ulva diet (156%, 151%, and 150%, respectively), but the values were not significantly different (P > 0.05) compared to other treatments, except for the fish fed on the 15% Ulva diet (P < 0.05), which exhibited the lowest weight gain. Fish fed the diet containing 15% Ulva meal showed the poorest feed conversion ratio (FCR). Protein and energy utilization tended to decrease in the groups fed the algae meals at the highest supplementation level of 15%. Carcass lipid levels decreased with increasing levels of Ulva meal, while an increase in carcass lipid level with increasing levels of Cystoseira meal was observed (P < 0.05). The results suggested that Ulva rigida or Cystoseira barbata meals could be used in small percentages in tilapia diets.Öğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barmata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilipia, Oreochromis niloticus(2007) Güroy, Kut Betül; Cirik, Şükran; Güroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemÖzet: 12 haftalık bir besleme çalışmasında, juvenil Nil tilapya balıklarında alg unlarının yem tüketimi, büyüme ve besin değerlendirme üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada Nil tilapyası için Cystoseira barbata ilk defa yem ilavesi amacıyla kullanılmıştır. Çeşitli seviyelerde Ulva unu (% 5, % 10 ve % 15) veya Cystoseira unu (% 5, % 10 ve % 15) ilave edilerek formüle edilmiş yemler ile balıklar doyana kadar yemlenmiştir. Alg unu içermeyen bir yem kontrol yemi olarak hazırlanmıştır. % 15 Ulva içeren yemle beslenen grup dışındaki diğer deneme grupları arasında büyüme bakımından önemli bir fark olmamasına rağmen (P > 0,05), en yüksek ağırlık artışı değerleri sırasıyla Cystoseira % 5, kontrol ve Ulva % 5 ile beslenen gruplarda kaydedilmiştir. En düşük yem dönüşüm oranı Ulva % 15 yemi ile beslenen balıklarda görülmüştür (P < 0,05). Yemlerde alg unu seviyelerinin artmasıyla ağırlık artışı, enerji ve protein kullanımında azalma eğilimi gözlenmiştir. Yapılan karkas analizleri, yemlere ilave edilen Cystoseira unu seviyesinin artmasıyla vücut yağ seviyesinin arttığını, Ulva seviyesinin artmasıyla da vücut yağ seviyesinin azaldığını ortaya çıkarmıştır (P < 0,05). Sonuçlar, Cystoseira barbata ve Ulva rigida unlarının tilapya yemlerinde az miktarda kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe ENVIRONMENTAL IMPACT OF TROUT FARMS ON THE ESEN STREAM (MUGLA), TURKEY(Parlar Scientific Publications (P S P), 2010) Tekinay, Ahmet Adem; Cevik, Nazan; Guroy, DeryaThe purpose of the present study was to evaluate the environmental effects of four trout farms on the water quality of the Esen Stream, South-Western Turkey, between February and December 2006. Water quality was monitored by bi-monthly sampling inlet and outlet water of each farm, at the same hour of the sampling day. The dissolved oxygen (DO) concentrations of the effluent water of the farms A, C and D were significantly lower compared to the inlet DO levels (p<0.05). Although an increase in the biochemical oxygen demand (BOD(5)), chemical oxygen demand (COD), total phosphorus (TP) and total nitrogen (TN) was observed in the effluents of all farms, this increase was significant only for the COD value of farm D (p<0.05). The total annual phosphorus and nitrogen loads of the farms on the receiving water were estimated to be 37.575 tons and 197.55 tons, respectively. The TP load of the farms in terms of kg P per ton of fish produced per farm were found to be between 10.82 and 12.32, while the TN load was in the range of 58.77 and 66.18 kg N per ton of fish produced.Öğe Environmental impact of trout farms on the esen stream (Mugla), Turkey(2010) Tekinay, Ahmet Adem; Çevik, Nazan; Güroy, DeryaThe purpose of the present study was to evaluate the environmental effects of four trout farms on the water quality of the Esen Stream, South-Western Turkey, between February and December 2006. Water quality was monitored by bi-monthly sampling inlet and outlet water of each farm, at the same hour of the sampling day. The dissolved oxygen (DO) concentrations of the effluent water of the farms A, C and D were significantly lower compared to the inlet DO levels (p<0.05). Although an increase in the biochemical oxygen demand (BOD 5), chemical oxygen demand (COD), total phosphorus (TP) and total nitrogen (TN) was observed in the effluents of all farms, this increase was significant only for the COD value of farm D (p<0.05). The total annual phosphorus and nitrogen loads of the farms on the receiving water were estimated to be 37.575 tons and 197.55 tons, respectively. The TP load of the farms in terms of kg P per ton of fish produced per farm were found to be between 10.82 and 12.32, while the TN load was in the range of 58.77 and 66.18 kg N per ton of fish produced. © 2010 by PSP.Öğe Functional food products and ingredients with the increasing varieties in the world markets have enlarged their market share(Ege Univ, 2006) Yılmaz, Emin; Tekinay, Ahmet Adem; Cevik, NazanIn general, a food product is defined functional if it protect from diseases and/or has a therapeutic effect and this effect should be proved via scientific investigations beside its basic physiological functions. In this regard, natural functional products prepared by formulation and ingredients are used in the food sector. Seafood products are important sources for functional food products and ingredients. Fish and fish liver are the main sources of omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Fish oils with their proved functional properties are the most frequently used functional products in food and pharmaceutical industry. The enzymes obtained from various aquatics such as trimethylamine oxide demethylase, thiaminase, carnosinase, trypsin, etc. have both specific sources and application areas. These enzymes are important in bioclinical chemistry and organic synthesis sectors together with sectors such as food, paper and pharmaceutics. Beside, seafood products are the main sources of a number of bioactive molecules such as protamins, holotoxins, ocadaic acid, manolite, squalamine. As some of these compounds are used as food additives, most of them are used in drug production. Agar, carrageenan, chitin, chitosan, gelatine are widely used in food and food packaging industries and at the same time these products have been proved to have functional properties. Other important functional products of marine origin are vitamins (especially A and D), pigments, microalgal and spirulina products, protein isolates and flavour ingredients. The most common functional products of marine origin are presented in this review.Öğe Hazelnut meal in diets for seawater farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effects on growth performance and body composition(Pagepress Publ, 2009) Bulut, Musa; Tekinay, Ahmet Adem; Guroy, Derya; Ergün, Sebahattin; Bilen, SonerA 77-day feeding trial was designed in order to assess the effect of partial or total replacement of soybean meal by hazelnut meal (HNM) on feed intake, growth performance, nutrient utilization and body composition of rainbow trout (initial mean body weight: 80.0 +/- 3.5 g) in seawater conditions. A control and three experimental diets were formulated in which soybean meal level (25.5%) in the control diet was replaced by hazelnut meal at 39.2 (HN 39), 78.4 (FIN 78) and 100% (RN 100) to provide 44% crude protein and 20% crude lipid diets. Diets were fed to 125 rainbow trout to apparent satiation by hand twice daily at 09.00 and 16.00 hours under natural photoperiod conditions. At the end of the feeding trial, fish of all groups almost tripled their body weight and no significant difference (P>0.05) was revealed in final weight or specific growth rate between treatments. However, feed conversion ratio (FCR) of the HN100 group was significantly higher than other treatments (P<0.05). There was a slightly decreasing trend in protein efficiency ratio (PER) and net protein utilization (NPU) with increasing level of dietary hazelnut meal, but it was only significant in groups of fish fed HN100. All groups of fish displayed similar carcass and muscle compositions. According to the results of the present study, it can be stated that hazelnut meal can replace soybean meal at up to 200 g kg(-1) in grow-out diets of rainbow trout without any detrimental effects on growth performance.Öğe Influence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted of extruded diets(2006) Güroy, Derya; Deveciler, Emrah; Güroy, Kut Betül; Tekinay, Ahmet Adem83 günlük bir besleme denemesinde, yem üretim tekniğinin ve yemleme sıklığının Avrupa deniz levreğinde büyüme, yem tüketimi ve nutrient kullanımı üzerine olan etkileri çalışılmıştır. 3600 adet Avrupa deniz levreği (170 ± 2,6 g) 2 x 2 deney planına göre [2 yem üretim tekniği: Pelet yem (P), ekstrude yem (E); 2 yemleme sıklığı: iki kez (2), üç kez (3)] deneme kafeslerine (yaklaşık 5800 l) rasgele dağıtılmıştır. Yemleme sıklığı göz önüne alınmadığında, P3 grubu, ekstrude yemle beslenen gruplara göre daha fazla yem tüketmiştir (P < 0,05). Balıkların son ağırlıkları ve spesifik büyüme oranları açısından, tüm grupların büyüme oranları arasında istatistiki bir farklılık olmasa da son ağırlıklarında bir artış eğilimi belirlenmiştir (E3 > E2 > P3 > P2). E2 ve E3 gruplarının yem değerlendirmesi (YD) P2 ve P3 gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Bütün deneme gruplarında, hepatosomatik indeks, iç organ yağ oranı ve et verimi parametreleri arasında ve karkas-et bileşenleri (protein, yağ ve kül) oranları arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P > 0,05). Sonuçlara göre, levrek balıklarını pelet veya ekstrude yemle iki veya üç öğün beslemenin büyüme oranını etkilemediği, ancak, öğün sayısına bağlı kalınmaksızın ekstrude yemin, levreklerin yem değerlendirme oranını iyileştirdiği belirlenmiştir.Öğe Influence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted or extruded diets(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2006) Guroy, Derya; Deveciler, Emrah; Guroy, Betul Kut; Tekinay, Ahmet AdemIn an 83-day-nutrition trial, effects of feed production technique and feeding frequency on feed intake, growth and nutrient utilization were determined in European sea bass (Dicentrarchus labrax). Three thousand six hundred fish (170 +/- 2.6 g) were randomly allocated to experimental sea cages (approx. 5800 l) according to a 2 x 2 experimental plan [2 processing techniques: steam pelleted diet (P) vs. extruded diet (E); 2 feeding frequencies: twice (2) vs. 3 times ( 3)]. The P3 group consumed significantly (P < 0.05) more feed than the fish fed extruded diets, irrespective of feeding frequency. Growth rates of all groups did not display any significant difference (P > 0.05) in terms of final weight (FW) or specific growth rate ( SGR), although there was a decreasing trend in final weight (E3 > E2 > P3 > P2). Feed efficiencies (FE) of E2 and E3 fish were higher than P2 and P3 treatments (P < 0.05). No significant difference (P > 0.05) was evident for the hepatosomatic index (%), mesenteric fat index (%), viscerasomatic index (%), or dress-out (%) parameters in all treatments. The carcass and muscle components (protein, lipid, and ash) did not reveal any significant difference (P > 0.05). According to the results, feeding sea bass twice or 3 times daily with steam pelleted or extruded diet did not influence the growth; however, extruded diet improved the feed efficiency of sea bass irrespective of feeding frequency.