Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Türk, Figen Mert" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Lahanagillerde Sclerotinia sclerotiorum'un Çanakkale ve Edremit Körfezi'nde yaygınlığının ve salisitik asite duyarlılıkları açısından izolatlar arasındaki farklılıkların saptanması
    (2009) Türk, Figen Mert; Doğu, Duygu Mermer
    Geniş konukçu sınırına sahip bir patojen olan Sclerotinia sclerotiorum, lahanalarda beyaz çürüklük hastalığına sebep olmaktadır. Bu çalışmada, Çanakkale Merkez, Gelibolu Yarımadası ve Edremit Körfez Bölgesi’nde, lahana ve akraba kültür bitkilerinin ekildiği alanlarda, S. sclerotiorum etmeninin oluşturduğu hastalık oranı ve şiddeti araştırılmış, izolatlar arasında salisilik asite (SA) duyarlılıktaki farklılıklar saptanmıştır. Bu amaçla toplam 100 parselde sörvey yapılmış, hastalıklı bitkilerden izolatlar toplanmıştır. Sörvey alanını kapsayan parsellerin %26’sının hastalık etmeni ile bulaşık olduğu saptanmıştır. Toplanan izolatlar 0.1, 0.5, 1, 5, 10 ve 100 mM SA eklenmiş patates dekstroz agar (PDA) ortamında geliştirilerek miselyal çap ve oluşan sklerot sayısı belirlenmiştir. İzolatlar 5, 10 ve 100 mM SA içeren dozlarda hiçbir miselyal gelişim göstermezken, izolatlar arasında 0.1, 0.5, 1 mM SA miselyal gelişim ve oluşan sklerot sayısı bakımından farklılıklar gözlenmiştir. Bu çalışma, Çanakkale ve çevresinde lahana ve akraba türlerden elde edilen S. sclerotiorum izolatları arasında farklılıklar olduğunu göstermektedir.
  • [ X ]
    Öğe
    Mısır Tanesinde Gıda Ve Endüstriyel Kullanım İçin Önem Taşıyan Özelliklerin Analizinde Kullanılabilecek NIRS (Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisi) Kalibrasyon Modellerinin Geliştirilmesi
    (2017) Kahrıman, Fatih; Türk, Figen Mert; Egesel, Cem Ömer; Öner, Fatih
    Bu proje mısırda gıda ve endüstriyel açıdan önem taşıyan özelliklerin analizinde kullanılabilecek NIR spektroskopisi kalibrasyon modellerinin geliştirilmesini amaçlayan bir araştırmadır. Çalışmada farklı niteliklere sahip toplam 250 mısır örneği materyal olarak kullanılmıştır. Bu örneklerde nem oranı, yağ içeriği, zein içeriği, lisin ve triptofan içeriği, amiloz ve amilopektin içeriği, mum oranı, karotenoid ve tokoferol içeriği hakkında referans analizler gerçekleştirilmiştir. Proje örnekleri öğütüldükten sonra spektral veri alınmış ve Kısmi En Küçük Kareler Regresyonu (PLSR) yöntemlerinden yararlanılarak tahmin modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerin güvenilirlikleri dış doğrulama (n=50) ile test edilmiştir. İncelenen özelliklerden nem oranı (SEC=0,463; R2Ca=0,920; RPD=3,45), yağ oranı (SEC=0,697; R2Ca=0,828; RPD=2,41), lisin içeriği (SEC=0,045; R2Ca=0,829; RPD=2,28), amiloz (SEC=1,584; R2Cal=0,834; RPD=2,46) ve amilopektin oranı (SEC=1,584; R2Ca=0,834; RPD=2,46) için geliştirilen tahmin modellerinin başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Tip dışı örneklerin elenmesinin ardından kalibrasyon modellerinin tahmin gücünün yükseldiği anlaşılmıştır. Eleme işleminin modellerde etkili olan dalga boylarında önemli bir değişime neden olmadığı görülmüştür. Ancak etkili dalga boylarının regresyon katsayılarında değişimler izlenmiştir. Sonuç olarak NIR spektroskopisinin mısırda tane kalite özelliklerinin analizinde önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim