Yazar "Savran, A. Ferhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Chemical composition, yield and contents of essential oil of Lavandula hybrida reverchon grown under different nitrogen fertilizer, plant density and location(Chemical Publishing Co., 2007) Arabaci, Olcay; Bayram, Emine; Baydar, Hasan; Savran, A. Ferhan; Karadogan, Tahsin; Ozay, NazanEffect of nitrogen fertilizer and plant density on the essential oil content, yield and oil composition of Lavandula hybrida Reverchon (lavandin) grown under different ecological conditions for initiating cultivation in Turkey were studied in this research during consecutive three years. Essential oil content and essential oil yield were affected by the experimental factors such as, location, fertilizer, plant density and their interaction. Essential oil content depending on fertilizer and plant density was between 4.900-5.617, 5.733-6.483 and 4.567-5.283% for experimental years, Aydin, Isparta and Canakkale locations, respectively. Under non-nitrogen fertilizer condition 80 × 20 cm plant density would be advisable for Aydin and Canakkale locations and under nitrogen fertilizer condition, 60 × 20 cm plant density would be appropriate for all locations. L × Y × F T Pd (Location × Year × Fertilizer × Plant density) interaction was found for essential oil yield. The major component of essential oil composition in Lavandula hybrida Reverchon was linalool, and this component was followed by iinalyl acetate, camphor and 1,8 cineole.Öğe İZMİR, ÇANAKKALE VE BALIKESİR İLLERİNDE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNİN İŞLEVLERİ ÜZERİNE GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ(2017) Engindeniz, Sait; Aktürk, Duygu; Savran, A. Ferhan; Koşum, Nedim; Taşkın, Turgay; Kesenkaş, Harun; Gökmen, MukadderatTürkiye’de halen 5996 Sayılı Kanuna tabi olarak 80 DamızlıkKoyun ve Keçi Yetiştirici Birliği faaliyet göstermektedir. Bu birlikleretoplam 191.675 üretici üye durumundadır. Bu araştırmanın amacı,İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde keçi yetiştiriciliği yapanişletmelerin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştirici Birliğinin işlevlerikonusundaki görüş ve beklentilerini ortaya koymaktır.Araştırma kapsamına her ilden keçi yetiştiriciliğinin yoğunolarak yapıldığı beş ilçe alınmıştır. Gıda Tarım ve HayvancılıkBakanlığı İl Müdürlükleri verilerine göre; Balıkesir’de keçimevcudunun yaklaşık %55’i Merkez, Bigadiç, Dursunbey, Sındırgı veSusurluk ilçelerinde; Çanakkale’de keçi mevcudunun yaklaşık %60’ıMerkez, Ayvacık, Bayramiç, Ezine ve Gelibolu ilçelerinde; İzmir’de ise keçi mevcudunun yaklaşık %50’si Dikili, Karaburun, Kınık, Menemen veSeferihisar ilçelerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla her ilde adı geçen builçeler kapsama alınmıştır. Birlik kayıtlarına göre, araştırma kapsamınaalınan ilçelerde toplam üye işletme sayısı 2926’dır ve bu ana kitleyioluşturmuştur. Araştırmada öncelikle işletmeler hayvan sayısına göre üçgruba ayrılmıştır.Birinci grubu 75 baş ve daha az hayvana sahip işletmeler, ikincigrubu 76-150 baş arasında hayvana sahip işletmeler, üçüncü grubu da151 ve daha fazla hayvana sahip işletmeler oluşturmuştur.Gruplar belirlendikten sonra, her gruptan araştırma kapsamınaalınacak işletme sayısının saptanmasında tabakalı tesadüfi örneklemeyöntemi kullanılmış ve %99 olasılık ile %5 hata payı esas alınmıştır.Yapılan hesaplamalar sonucunda birinci gruptan 144 işletme, ikincigruptan 33 işletme, üçüncü gruptan ise 57 işletme olmak üzere, toplam234 işletme araştırma kapsamına alınmıştır. Her ilde anket yapılacakişletme sayısının belirlenmesinde, gruplara göre toplam işletme sayısıiçerisinde illerin payları esas alınmıştır. Bu yaklaşımla Çanakkale ilinden100, Balıkesir ilinden 73, İzmir ilinden de 61 işletme araştırma kapsamınaalınmıştır. Araştırmada anket yöntemiyle işletme sahibi üreticilerden2013 üretim dönemine ait veriler derlenmiştir. İşletmelerden elde edilenveriler, örnekleme ve veri toplama aşamasında kullanılan hayvan sayısıgrupları ve il grupları itibariyle analiz edilmiştir. İşletmelerin analizindeönce sosyo-ekonomik özellikler incelenmiştir.Daha sonra işletmelerde keçi yetiştiriciliğinin teknik ve ekonomikyönleri analiz edilmiştir (sağılan hayvan sayısı, laktasyon süresi, hayvanbaşına süt verimi, sütün pazarlanması ve üretici eline geçen fiyatlar,yapılan değişken masraflar, elde edilen brüt üretim değeri ve brüt marj).Son olarak ise, işletmelerde örgütlenme şekilleri, birliğe üyelik süreleri,birlik faaliyetlerinden memnuniyet düzeyleri ve birlikten bekledikleriişlevler ortaya konulmuştur.Öğe İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Keçi İşletmelerinde Sürü Yönetim Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma(2017) Taşkın, Turgay; Koşum, Nedim; Engindeniz, Sait; Savran, A. Ferhan; Aktürk, Duygu; Kesenkaş, Harun; Uzmay, AyşeBu araştırmanın amacı, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde keçi yetiştiriciliğiyapan işletmelerde sürü yönetimi (bakım-besleme-sağlık koruma)uygulamaları bakımından bir durum tespiti yapmaktır. Araştırma verileri, tabakalı(oransal) tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 234 işletmeden elde edilmiştir.İşletmeler, 75 baş ve daha az hayvanı olan (1.grup), 76-150 baş hayvanı olan(2.grup) ve 151 baş ve daha fazla hayvanı olan (3.grup) şeklinde gruplandırılmıştır.İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir iliizlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sistemesahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devamettiği söylenebilir. İşletmelerde baskın teke katım şekli serbest aşım şeklindedir.Elde aşım yapan işletme sayısı çok azdır. Tekelerin sürüde kalma süresi ortalama10.11 aydır. İşletmelerin %55.13'ünde doğum için bir hazırlık yapılmakta ve%58.55'inde doğum bölmesi bulunmaktadır. İşletmelerin %55.13'ünde oğlaklarınsütten kesim ağırlığına ait bir kayıt yoktur. İşletmeler, damızlık gereksinimleriniöncelikle kendi sürülerinden sağlamaktadır. Keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesiamacıyla yetiştirici lehine kısa ve orta vadede alınacak teknik-ekonomik kararlarınülkemizde bu üretim dalının gelişmesine önemli katkılar yapacağı beklenmektedir.Öğe İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü Maliyetinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma(2018) Engindeniz, Sait; Aktürk, Duygu; Savran, A. Ferhan; Koşum, Nedim; Taşkın, Turgay; Kesenkaş, Harun; Uzmay, AyşeBu araştırmanın temel amacı; İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde, üreticilerden derlenen veriler ışığında keçi sütü maliyetini saptamaktır. Araştırmada kapsama alınan illerde tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 keçi yetiştiriciliği işletmesinden veriler derlenmiştir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre üç grup altında analiz edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az, ikinci grubu 76-150 baş, üçüncü grubu da 151 baş ve daha fazla hayvana sahip işletmeler oluşturmaktadır. İşletmelerde ortalama hayvan mevcudu 128.23 baştır ve hayvanların %44.90'ını Kıl keçi, %44.71'ini Sanen x Kıl melezi genotipler oluşturmaktadır. İşletme başına ortalama süt üretimi 26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt üretimi ise 1.65 kg olarak saptanmıştır. Üretici eline geçen ortalama süt fiyatı 1.31 TL/kg'dır. İşletmelerde ortalama süt maliyeti 0.75 TL/kg olarak saptanmıştır. Desteklerden yararlanılmaması durumunda maliyet 0.98 TL/kg olmaktadır.Öğe İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma(2017) Engindeniz, Sait; Aktürk, Duygu; Savran, A. Ferhan; Koşum, Nedim; Taşkın, Turgay; Kesenkaş, Harun; Gökmen, MukadderatBu çalışmanın amacı; lzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinin kentsel alanındaki hane halklarının keçi sütü ve ürünleri tüketim yapısını analiz etmektir. Araştırmada oransal örnekleme ile kent merkezlerinde yaşayan 500 hane halkından anketle veriler derlenmiştir. Keçi sütü ve ürünleri tüketimini etkileyen faktörlerin analizinde Iojistik regresyon (logit model) kullanılmıştır. 95 hane halkının keçi sütü, 166 hane halkının keçi peyniri, 50 hane halklnln ise keçi yoğurdu tükettiği saptanmıştır. Yıllık ortalama kişi başına tüketim; keçi sütü için 2.98 kg, keçi peyniri için 5.86 kg, keçi yoğurdu için ise 2.16 kg olarak hesaplanmıştır. Logit model sonuçları, ürüne ilişkin bilginin hem keçi peyniri, hem de keçi sütü tüketiminde önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Hane halkları keçi sütü ve ürünlerinin önemi ve yararları konusunda bilgilendirilmeli, ürünlerin kalite standartları konusunda bilinçlendirilmeli, ambalajlı ve markalı ürünleri seçmeleri konusunda yönlendirilmelidir.Öğe Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği(2018) Engindeniz, Sait; Kesenkaş, Harun; Savran, A. Ferhan; Aktürk, Duygu; Koşum, Nedim; Taşkın, Turgay; Gökmen, MukadderatAmaç: Bu araştırmanın amacı; İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde keçi sütü işleyen işletmelerdenelde edilen bilgiler doğrultusunda keçi sütü ürünleri üretim ve pazarlama yapısını analiz etmektir.Materyal ve Metot: Araştırma kapsamındaki illerde yer alan ve keçi sütü işleyen 60 işletmeden anketyöntemiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir.Bulgular: Keçi sütü işleyen işletmelerde işletme başına yıllık ortalama 678.33 ton keçi sütü tedarikedilmektedir. İşletmelerin %68.33’ü 21 yıldan fazla süredir ve çoğunlukla limited şirket olarakfaaliyet göstermektedir. İşletmelerde 2013 yılında ortalama 6.66 ton saf keçi peyniri, 32.21 ton Ezinepeyniri üretilmiştir. İşletmelerin büyük çoğunluğu ürünlerini hem toptan, hem de perakende olarakpazarlamaktadır.Sonuç: Güvenli keçi sütü ürünleri üretiminin geliştirilebilmesi için öncelikle çiğ süt kalitesine dikkatedilmelidir. İşletmeler denetlenmeli, gıda güvenliğine ve hijyene uygun çalışmayan işletmelerdeüretim durdurulmalıdır. Keçi ürünleri işleyen işletmeler ürün çeşitlendirmesi ile tüketicilere alternatiflersunmalıdır. Diğer taraftan haksız rekabet ve nitelikli iş gücü eksikliği gibi sorunlar çözülmelidir.Öğe Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği(2017) Engindeniz, Sait; Savran, A. Ferhan; Aktürk, Duygu; Koşum, Nedim; Taşkın, Turgay; Kesenkaş, Harun; Gökmen, MukadderatBu araştırmanın amacı, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde süt keçisiyetiştiriciliğini teknik ve ekonomik yönden analiz etmektir. Araştırmanınverileri tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 işletmeden anket yöntemiylederlenmiştir. İşletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre belirlenen üçgrup altında analiz edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az hayvanı olan, ikincigrubu 76-150 baş arasında hayvanı olan, üçüncü grubu da 151 baş ve daha fazlahayvanı olan işletmeler oluşturmuştur. İşletmelerin ortalama süt üretim miktarı26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt verimi ise 1.65 kg olaraksaptanmıştır. İşletmelerde sütün %85.38'i mandıralara ve entegre süt işleyenişletmelere pazarlanmaktadır. Üretici eline geçen ortalama süt fiyatı 1.31 TL/kgolarak hesaplanmıştır. İşletmelerde hayvan başına elde edilen ortalama brütüretim değeri 357.31 TL, hayvan başına yapılan ortalama değişken masraf 196.06TL, hayvan başına elde edilen ortalama brüt marj ise 161.25 TL olarak saptanmıştır.