Yazar "Sakaldaş, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 18 / 18
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1-Methylcyclopropene Uygulamalarının Fuji (Malus domestica Cv. Fuji Zhen Aztec) Elma Çeşidinde Kalite Özelliklerine Etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-06-29) Sakaldaş, Mustafa; Gündoğdu, Mehmet Ali; Kaynaş, KenanBu çalışmada Ülkemiz için yeni bir çeşide ait yeni bir klon olan Fuji Zhen Aztec’de 1- Methylcyclopropane (1-MCP) uygulamasının yeni formu olan protabs uygulamasının soğuk muhafaza süresince kalite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda Çanakkale’de bulunan Kepez yöresinden hasat edilmiş Fuji Zhen Aztec meyveleri 312,5 ppb, 625 ppb ve 1250 ppb uygulama dozlarına tabi tutularak 0°C ile 1°C arası sıcaklık ve %90-%95 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreçte muhafaza edilmişlerdir. Meyveler soğuk muhafaza süreleri sonunda 7 gün süreyle 20-22°C sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Hasattan sonra ve raf ömrü sonunda elma meyvelerinde bazı kalite özelliklerinin değişimi incelenmiştir. Bu özellikler meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, malik asit miktarı, toplam fenolik bileşik değeri ve etilen emisyon değeri olmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; depolama süresinin uzaması tüm kalite özellikleri üzerinde olumsuz etkide bulunmuştur. Bunun yanında 625 ppb ve 1250 ppb dozunda 1-MCP protabs, depolama süresince kalite kayıplarının en az görüldüğü uygulamalar olmuşlardır.Öğe Çanakkale yöresinde yetiştirilen California wonder biber tipinde farklı hasat sonrası uygulamalarının kaliteye etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2012) Sakaldaş, Mustafa; Kaynaş, KenanBu çalışmada, farklı olum dönemlerine ait ?California Wonder? dolmalık biber çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale yöresinde yetiştirilen California Wonder biber tipi Maxibell F1 çeşidinin yeşil ile kırmızı olum dönemlerine ait biberler ile Dut F1 çeşidinin sarı olum dönemine ait biberlerde hasat sonrası 3 dakika süreyle 40°C, 50°C ve 60°C sıcak su daldırma uygulamaları, sırasıyla 2,5, 5 ve 10 dakika süreyle 254 nm dalga boyunda ultraviole ışın (UV-C) uygulamaları ve düşük yoğunluklu polietilen ile polivinilklorid bazlı modifiye atmosfer paket (MAP) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ürünler, 6°C-7°C arası sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 15, 30 ve 45 gün süreyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonunda, depodan çıkarılan biberler 2 gün süreyle 18°C- 20 °C sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama süresi sonunda, biberlerde bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Söz konusu kalite özellikleri; ağırlık kaybı, meyve esnekliği, zemin rengi, üşüme zararı oranı, fungal çürüme oranı, membran iyon sızıntısı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, askorbik asit içeriği, toplam şeker içeriği ve toplam fenolik bileşik içeriğidir. Bunun yanında depolama süresince ambalaj içerisi gaz konsantrasyon değerleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre depolama süresi; tüm olum dönemine ait biberlerde kalite üzerinde önemli bir faktör olarak tespit edilmiştir. Depolama süresindeki artış meyvelerde kalite kaybını beraberinde getirmiştir. Bunun yanında sırasıyla LDPE ve PVC bazlı modifiye atmosfer uygulamaları başta olmak üzere; kırmızı ve sarı olum dönemindeki biberler için 50°C, yeşil olum dönemindeki biberler için ise 40°C sıcak su uygulamaları kalitenin korunuşunu önemli düzeyde etkilemişlerdir.Öğe Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri(2014) Sakaldaş, MustafaBu çalışmada Marmara bölgesinde önemli bir üretime sahip olan Deveci armut çeşidinde hasat sonrası1 Methylcyclopropane (1 MCP) uygulamalarının muhafaza süresince kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Buamaçla Çanakkale Biga bölgesinden hasat edilen armut meyvelerinde sırasıyla 312,5 ppb, 625 ppb ve 1 . 250 ppbdozlarında 1 MCP uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Farklı uygulamalara tabi tutulan me yveler 2°C ile 3°Carasında sıcaklık ile %85 %90 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle muhafazaedilmişlerdir. Meyveler her muhafaza süresinin sonunda 20°C ile 22°C arası sıcaklık ile %50 60 oransal nemkoşullarında 7 gün süresince raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Armut meyvelerinde hasattan sonra ve her depolamasüresinden sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, meyvekabuk rengi değişimi, etilen üretim miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı ve toplam çürüme oranı gibi bazıkalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; depolama süresi uzadıkça tüm meyvelerde farklıdüzeylerde olmak üzere kalite kayıpları meydana gelmiştir. Bunun yanında; söz konusu kalite özelliklerinindepolama ve raf ömrü süresince korunumu açısından en etkili uygulamalar 625 ppb ve 1 .250 ppb dozunda 1 MCP uygulamaları olmuştur. Buna karşın 312,5 ppb uygulama dozunun kalite özellikleri üzerinde önemliseviyede etkinliği saptanamamıştır.Öğe Çanakkale yöresinde yetiştirilen tüysüz beyaz şeftalinin hasat sonrası fizyolojisi üzerine araştırmalar(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2006) Sakaldaş, Mustafa; Kaynaş, KenanBu çalısma 2004- 2005 yılları arasında yapılmıs olup, Çanakkale yöresindeyetistirilen, üstün aroma ve tat özelliğine sahip Tüysüz Beyaz Seftali populasyonuna aitmeyveler 5 farklı zamanda hasat edilerek, kalite ve depolama özellikleri incelenmistir. Buamaçla; Çanakkale Kepez bölgesinden birer hafta ara ile toplanan meyveler 2, 4, 6 hafta süreile 0 °C sıcaklık ve %85?90 nem oranında depolanmıslardır. Ayrıca 1.yıl için 4. hasatzamanında, 2. yıl için ise 3. hasat döneminde hasat edilen meyveler; kontrol (karton kasa +plastik viyol), polistren tabak + streç film, PE torba ve kapaklı PVC- Pet olmak üzere 4 farklıambalaj tipiyle ambalajlanarak yine 2, 4, 6 hafta süre ile 0 °C sıcaklık ve %85-90 nemoranında depolanmıslardır. Depolama,1. yıl Umurbey Belediyesi Soğuk Hava Tesislerinde, 2.yıl ise ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Soğuk Hava Depolarında gerçeklestirilmistir. Ölçüm veanalizler ise ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuarlarındagerçeklestirilmistir.Çalısmada meyvelerde; ağırlık (g), ağırlık kaybı (%), büyüklük (mm), meyve zeminrengi, meyve et rengi, meyve çekirdek rengi, meyve eti sertliği (kg), suda çözünür kurumadde miktarı (%), titre edilebilir toplam asitlik miktarı (%), pH ve tadım testi gibi ölçüm veanalizler yapılmıstır.Elde edilen sonuçlara göre; ?Tüysüz Beyaz Seftali? için zemin rengi, meyvebüyüklüğü, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı ve titre edilebilir toplam asitlikmiktarı uygun hasat olumu kriterleri olarak saptanmıstır. Bu bağlamda; 2004 yılında 4. hasatdönemi ve 2005 yılında 3. hasat dönemi uygun hasat zamanı olarak tespit edilmistir. Budönemde hasat edilen meyveler, depolama süresi en uzun olan ve kalitesini en yüksekseviyede koruyan meyveler olmuslardır. Bunun yanında; kapaklı PVC- Pet ve polistren tabak+ streç film ile ambalajlanan meyveler depolama süreleri sonunda kalitesini koruyabilenmeyveler olmuslardır.Anahtar sözcükler: Tüysüz Beyaz Seftali, hasat zamanı, depolama, ambalaj, meyve kalitesi.Öğe ‘Deveci’ Armut Çeşidinde Farklı Depolama Sıcaklıklarında 1-Methylcyclopropene Uygulamalarının Meyve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi(2020) As, Okan; Sakaldaş, MustafaBu çalışmada ‘Deveci’ armut çeşidinde 1-MCP (Methylcyclopropene) uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında etkilerini tespit edebilmek için muhafaza süresince meyve kalitesindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada; 0 (kontrol), 312.5 ppb ve 625 ppb 1-MCP uygulanmış ‘Deveci’ armudu meyveleri 2-3 °C ve 0-1 °C sıcaklıklarda 180 gün süreyle depolanmıştır. Çalışmada 60, 120 ve 180 günlük depolama sonrası alınan örnekler 7 gün süreyle raf ömrü (20-22 °C sıcaklık %50-60 oransal nem) koşullarında tutulmuşlardır. Meyvelerde hasattan ve her depolama dönemine ilaveten raf ömründen sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve toplam fenolik bileşik içeriği incelenmiştir. Buna ek olarak; yumuşak iç bozukluğu ve kabuk yanıklığı oranları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; meyve kalite özellikleri açısından 1-MCP uygulaması, kontrol meyvelerine göre önemli seviyede etkili olmuştur. Meyve kalite özelliklerinin korunumu, 625 ppb dozunda 1-MCP uygulamasıyla üst düzeyde sağlanmıştır. Bunun yanında; kalitenin korunumu kapsamında en etkili sonuçlar; 0-1 °C sıcaklıkta depolanan meyvelerde saptanmıştır. Buna karşın; bu sıcaklıkta 1-MCP uygulanmamış meyvelerde üşüme zararından kaynaklı kabuk yanıklığı; yüksek sıcaklıkta ise 1- MCP uygulanmış meyvelerde yumuşak iç bozukluğu meydana gelmiştir.Öğe Farklı çelik alma dönemleri ile oksin dozlarının kocayemişin (Arbutus unedo L.) köklenme oranı üzerine etkilerinin belirlenmesi(2010) Şeker, Murat; Akçal, Arda; Sakaldaş, Mustafa; Gündoğdu, Mehmet A.Bu çalışma, kocayemiş populasyonunun seçilmiş bitkilerinden farklı dönemlerde alınan yeşil ve yarı odunsu çeliklerinde IBA, NAA ve IBA+NAA büyüme düzenleyicilerinin köklenme durumu üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çanakkale’nin Ayvacık, Çan, Eceabat, Merkez ve Lapseki yörelerinde doğal olarak yetişmiş kocayemiş tiplerinden farklı dönemlerde (2006 ve 2007 yıllarının Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları) alınan çelikler, IBA (1000, 2000, 4000, 6000), NAA (250, 500, 1000, 2000) ve IBA+NAA (1000+500, 2000+1000, 4000+2000) ppm’lik sentetik oksin köklendirme çözeltileriyle muamele edilerek, içinde perlit bulunan köklendirme ortamına dikilmiştir. Ortamda 60 gün süresince kalan çeliklerin köklendirilmesi ve böylelikle kocayemiş tiplerinin çoğaltılmasına çalışılmıştır. Çalışma süresince en yüksek köklenme oranı, canlılık oranı, kök sayısı ve kök kalitesi ölçümlerle belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre en iyi sonuçlar, 6000 ppm IBA uygulamalarından elde edilmiştir. Kontrol ve NAA uygulamalarından köklenme sağlanamamıştır. Ayrıca, IBA’nın 4000 ppm lik çözeltisi ile IBA 4000 + NAA 2000 uygulamaları da kocayemiş çeliklerinde köklenme sağlamıştır.Öğe GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİDİNDE LİZOFOSFATİDİLETANOLAMİN (LPE) UYGULAMALARININ MEYVE OLGUNLUĞUNA ETKİLERİ(2021) Sakaldaş, Mustafa; Gündoğdu, Mehmet AliBu araştırma, Gömeç/Balıkesir ekolojik koşullarında yetiştiriciliği yapılan Gemlik zeytin çeşidi ağaçlarına uygulanan farklı dozlarda Lizofosfatidiletanolamin (LPE)’in meyvelerin olgunluğuna etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, ‘Gemlik’ zeytin çeşidine ait ağaçların üstündeki meyvelere hasattan yaklaşık 30 gün önce sırasıyla 0 (kontrol grubu), 1000 ve 2000 (sırasıyla %0.1 ve %0.2) mg/L dozlarında 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 2’şer ağaç olacak şekilde LPE uygulaması sprey şeklinde gerçekleştirilmiştir. LPE uygulamasının gerçekleştirildiği Ekim ayından hasat zamanı olan Kasım ayına kadar 10 günlük periyotlar halinde hasat edilen meyvelerde olgunluk indeksi (Oİ), 100 meyve ağırlığı (g) ve et oranı (%), meyvelerin toplam klorofil (?g ml?¹) ve toplam karotenoid (?g ml?¹) içeriği ile toplam fenolik madde miktarına (mg GAE 100 mg?¹) etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, %0.2 LPE uygulaması Gemlik zeytin çeşidi meyvelerinde hasat öncesi döküme sebep olmadan bir örnek renklenmeyi olumlu etkilemiş olmasının yanı sıra kontrol ve %0.1 dozu uygulamalarına karşın meyve kalitesini de yükseltmiştir.Öğe Hasat sonrası 1-Methylcyclopropene uygulamalarının farklı sıcaklık derecelerinde depolanan kavunlarda (Cucumis melo L. cv. Dellteks F1) meyve kalitesi üzerine olan etkileri(2009) Sakaldaş, Mustafa; Kuzucu, Canan Öztokat; Kaynaş, KenanBu çalışmada; Çanakkale yöresinde yetiştirilen “Dellteks F1” hibrit çeşit kantolop kavunlarda, hasat sonrası 1-MCP ($Smartfresh^{TM}$) uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında etkileri incelenmistir. Bu amaçla, Çanakkale Kumkale bölgesinden hasat edilen kavun meyvelerinde iki farklı dozda 1-Methylcyclopropene uygulaması yapılmıs ve meyvelerin bir kısmı 4± 0,5°C sıcaklık ile %90- 95 oransal nem kosullarında, diger kısmı ise 20±1°C sıcaklık ile %55- 60 oransal nem kosullarında 3 hafta süreyle depolanmıslardır. Meyvelerde, hasat yapıldıktan sonra ve uygulama sonrası depolama bitiminde meyve kalitesini ifade eden bazı ölçümler yapılmıstır. Bu ölçümler; ağırlık kaybı, meyve eti sertligi, suda çözünür kuru madde oranı ve titre edilebilir toplam asitlik miktarı olmustur. Ayrıca mikrobiyel veya bakteriyel etmenlerden ileri gelen bozulmaların oranı gözlemsel olarak saptanmıstır. Elde edilen sonuçlara göre; meyve eti sertligi, agırlık kaybı, bozulma oranı ve suda çözünür kuru madde oranı gibi parametreler açısından, 4± 0,5°C sıcaklık ile %90- 95 oransal nem kosullarında 1- MCP uygulamaları “Dellteks F1” kavununun kalitesi üzerine olumlu etkilerde bulunmuştur.Öğe Impact of Postharvest Putrescine Treatments on Phenolic Compounds, Antioxidant Capacity, Organic Acid Contents and Some Quality Characteristics of Fresh Fig Fruits during Cold Storage(MDPI, 2023) Küçüker, Emine; Ağlar, Erdal; Sakaldaş, Mustafa; Şen, Fatih; Gündoğdu, MuttalipThe storage and shelf life of the fig, which has a sensitive fruit structure, is short, and this results in excessive economic losses. In a study carried out to contribute to the solution of this problem, the effect of postharvest putrescine application at different doses (0, 0.5, 1.0, 2.0, and 4.0 mM) on fruit quality characteristics and biochemical content during cold storage in figs was determined. At the end of the cold storage, the decay rate and weight loss in the fruit were in the ranges of 1.0–1.6% and 1.0–5.0 %, respectively. The decay rate and weight loss were lower in putrescine-applied fruit during cold storage. Putrescine application had a positive effect on the changes in fruit flesh firmness values. The SSC rate of fruit varied between 14 and 20%, while significant differences in the SSC rate occurred depending on storage time and putrescine application dose. With putrescine application, the decrease in the acidity rate of the fig fruit during cold storage was smaller. At the end of the cold storage, the acidity rate was between 1.5–2.5% and 1.0–5.0. Putrescine treatments affected total antioxidant activity values and changes occurred in total antioxidant activity depending on the application dose. In the study, it was observed that the amount of phenolic acid in fig fruit decreased during storage and putrescine doses prevented this decrease. Putrescine treatment affected the changes in the quantity of organic acids during cold storage, and this effect varied depending on the type of organic acid and the length of the cold storage period. As a result, it was revealed that putrescine treatments can be used as an effective method to maintain postharvest fruit quality in figs.Öğe İstiridye Mantarında (Pleurotus Ostreatus) Farklı Depolama Sıcaklıklarında Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulamalarının Kaliteye Etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Başyiğit, Samed; Sakaldaş, MustafaBu Çalışmada; Türkiye’de hızla popülaritesi artan, besin ve tat özellikleriyle farklı pazarlarda beğeni toplayan; buna karşın; muhafaza süresinin çok kısa oluşu ve özellikle raf ömrü süresince çok büyük oranda kalite kaybının yaşandığı İstiridye mantarında (Pleurotus ostreatus) modifiye atmosfer paketleme uygulamalarıyla muhafaza süresinin uzatılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Çanakkale- Işıklar köyünde bulunan özel üretim çadırlarında bulunan pamuk yetişme ortamında gelişim göstermiş ve ‘Cypra’ ticari markalı miselyum kullanılmış mantarlarda polimer özelliğe sahip modifiye atmosfer ambalaj materyalleriyle farklı sıcaklıklarda muhafaza işlemi söz konusu olmuştur. Bu muhafaza sıcaklıkları; stok depolamayı ifade eden 0-2°C; süpermarket sebze-meyve rafı koşullarını ifade eden 10-12°C; ve tüketici saklama koşullarını ifade eden 4-6°C olmuştur. Mantarlar farklı sıcaklıklarda 7 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza süresi sonunda ürünlerde; zemin rengi parlaklığı, ağırlık kaybı, SÇKM, protein içeriği ve görsel kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre modifiye atmosfer paketleme (MAP), tüm depolama sıcaklıklarında kalitenin korunumunu önemli seviyede sağlamıştır. Diğer taraftan; 0°C sıcaklık kalitenin korunumu açısından en iyi sonuçları vermesine karşın; ürünün diğer depolama sıcaklıklarında da büyük kalite kayıpları olmadan MAP uygulamasıyla muhafaza edilebildiği saptanmıştırÖğe Italia Üzüm Çeşidi Kalemlerinin Besin Elementi İçeriklerinin Belirlenmesi(2013) Sakaldaş, MustafaBu araştırma, -ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi?ndeki -Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma Bağı?nda yer alan -Italia? üzüm çeşidinde, 2009 ve 2010 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, kalem elde etmek amacıyla kış budama döneminde alınan yıllık dallardaki besin elementi içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 4 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre planlanmış, her tekerrürde 5'er adet omca yer almış ve her omcadan 2'şer adet yıllık dal kış budama döneminde (Mart) kesilerek incelemeye alınmıştır. Yıllık dal örnekleri 1.-4., 5.-8., 9.-12. ve 13.-16. boğum aralıklarına ayrılmış, öğütülüp kurutularak analize hazır duruma getirilmiştir. Örneklerde toplam 21 adet elementin (C, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al, Co, Mo, B, Cd, Cr, Na, Ni, Pb ve Se) analizleri gerçekleştirilmiştir. Italia üzüm çeşidinin birinci ve ikinci yıl bulgularında, yıllık dalların dip boğum aralıklarında (1.- 4.) N miktarının düşük ve C/N oranının yüksek olduğu, orta ve uç boğum aralıklarına (9.-12. ve 13.-16.) doğru ise N miktarının yükselerek C/N oranının düşüş gösterdiği belirlenmiştir. İki yılın verilerinden elde edilen ortalama sonuçlarda; B, Fe, Mg, P, S ve Zn elementlerinde, boğum aralıkları arasında istatistikî olarakönemli farklılıklar belirlenmiş, bu elementlerin hepsi yıllık dalın dip boğum aralıklarında en düşük sonuçları verirken, orta ve uç boğumlara doğru düzenli şekilde artmıştır. Ortalama sonuçlarda istatistikî anlamdaönemli farklılık olmamasına karşın; Al, Mo, Cr, Mn, Na ve N elementleri, yıllık dalın dip boğum aralıklarından uç boğum aralıklarına doğru rakamsal artışlar, Pb elementi ise rakamsal bir azalış göstermiştir. Yıllık dal boyunca Ca, Cd, Cu, K, Ni ve Se elementlerinde dalgalanmalar görülmüş, Co elementine hiç rastlanılamamıştır.Öğe "Monroe"ve"Blake"Geççi Şeftali Çeşitlerinde Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulamasının Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri(2013) Kaynaş, Kenan; Sakaldaş, MustafaÇalışmada modifiye atmosfer paket uygulamasının -Monroe? ve -Blake? geççi şeftali çeşitlerinde muhafaza süresince bazı kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda Çanakkale bölgesinden hasat edilen bu iki şeftali çeşidine ait meyveler düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) bazlı modifiye atmosfer (MA) ambalajlara konarak 0,5 ± 0,5 sıcaklıkta %90 ile %95 arası oransal nemde 25 ve 50 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Meyveler her muhafaza süresinden sonra 18-20°C sıcaklıkta ve %50-60 oransal nemde 3 gün süreyle raf ömründe tutulmuşlardır. Şeftali meyvelerinde hasattan sonra, her muhafaza ve raf ömrü döneminden sonra meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı, titre edilebilir asit miktarı, yünlüleşme, toplam ve indirgen şeker içeriği incelenmiştir. Her iki şeftali çeşidinde de MA ambalajında depolanan meyvelerin meyve eti sertliğinde görülen azalışlar daha düşük düzeylerde olmuştur. Benzer şekilde toplam ve indirgen şeker içeriği de MA ambalajında muhafaza edilenlerde daha düşük seviyede tespit edilmiştir. Muhafaza sonunda yünlüleşme oranı, MAP uygulamasıyla azalış göstermiştir. Ayrıca herhangi bir uygulamaya yapılmamış kontrol meyvelerinde titre edilebilir asit miktarında görülen artış muhafaza süresince daha yüksek seviyede tespit edilmiştir. MAP uygulamasının, -Blake? ve -Monroe? şeftali çeşitlerinde 50 günlük muhafaza süresince meyve kalitesinin korunmasında önemli etkilerinin olduğu saptanmıştır.Öğe Reducing respiration rate and increasing chemical stability of mulberry fruits by using postharvest putrescine and melatonin(BioMed Central Ltd, 2025) Eyduran, Şadiye Peral; Çolak, Ayşen Melda; Kuru Berk, Selma; Sakaldaş, Mustafa; Şen, Fatih; Gündoğdu, MuttalipBackground: Plant growth regulators have been widely used to extend the cold storage period of fruits and preserve quality. These phytohormones help mulberry fruit in maintaining its postharvest quality and soft texture, prevent from spoiling during cold. For this purpose, mulberry fruit were stored in cold for 5, 10 and 15 day (0.5 °C and 90% RH) and the impacts of melatonin (1.0 mM) and putrescine (1.0 mM) on quality parameters, phenolic compounds (gallic, protocatechuic, catechin, syringic, p-coumaric, chlorogenic, o-coumaric, ferulic, phloridzin, rutin and quercetin) and organic acids (malic, citric, succinic, oxalic, tartaric, fumaric and ascorbic) were investigated. Results: The combined application of putrescine and melatonin maintained the weight loss (4.35%), decay rate (9.48%) and 29.89% lower respiration rate (6.07 mg CO2 kg− 1 h− 1) in mulberry fruits stored for 15 d as compared to the control. Phenolic compounds (especially rutin) and organic acids were found to be more affected by melatonin and putrescine applications compared to other findings in this study. However, melatonin treatment is more effective in maintaining the level of organic acids and phenolic compounds in mulberry fruit during storage than the putrescine. It was determined that soluble solids content, weight loss, decay rate and pH values had a positive relationship with each other. Also, it was also seen that phenolic compounds and organic acids had a linear relationship. Conclusion: The combined application of melatonin and putrescine was found more effective in maintaining the quality parameters of mulberry fruits during cold storage. © The Author(s) 2025.Öğe Role of 22S, 23S-homobrassinolide and GA3 on fruit quality of ‘0900 Ziraat’ sweet cherry and physiological disorders(Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2015) Engin, Hakan; Gökbayrak, Zeliha; Sakaldaş, Mustafa; Duran, Fatmanur UsluAcquiring high quality in sweet cherry production is of great importance. Plant growth regulators have been used to increase yield and quality in the production of sweet cherries. Brassinosteroids, a relatively new group of plant growth regulators, have been found with interesting results on plant growth and development. This research was carried out to evaluate the role of brassinosteroids and gibberellins in development of fruit quality and occurrence of physiological disorders in ‘0900 Ziraat’ sweet cherry. Gibberellic acid (GA3) and 22S, 23S-homobrassinolide were applied with a sprayer at full bloom and at the beginning of fruit development for a 2-year period. GA3 was applied in concentrations of 25, 50, and 100 mg l-1 and 22S, 23S-homobrassinolide was applied in concentrations of 0.05, 0.1, and 0.5 mg l-1. A combined application of 100 mg l-1 GA3 + 0.1 mg l-1 22S, 23S-homobrassinolide was also applied. Plant growth regulator applications mainly caused an increase in fruit weight and flesh to seed ration, and a decrease in fruit length. The effect was mainly due to gibberellin. Both Total soluble solids and titratable acidity were affected by the hormones and the seasons. Neither growth regulators had an influence on occurrence of the physiological disorders. They were at a lesser level in the second seasons. © by Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2015.Öğe ‘Sungold’ Kivi Çeşidinin Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi(2020) Sakaldaş, Mustafa; Gündoğdu, Mehmet AliBu çalışma; soğukta muhafaza süresince ‘Sungold’ (Actinidia chinensis) kivi çeşidinin ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik içeriği, meyve et rengi değişimi, toplam fenolik maddeler, etilen üretim miktarı ile fizyolojik ve patolojik bozukluklar gibi kalite özellikleri üzerine modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamasının etkisini belirlemek için yürütülmüştür. Bu amaçla meyveler; 1.0 °C ± 0.5 °C sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında 150 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Soğukta muhafazanın tüm ölçüm dönemlerinde MAP içerisinde muhafaza edilen meyvelerin ağırlık kaybının, kontrol meyvelerine kıyasla önemli derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda meyve eti sertliğinin korunması, suda çözünür kuru madde miktarındaki artışın yavaşlaması, titre edilebilir asitlik miktarındaki düşüşün sınırlanması, etilen üretiminin baskılanması ve iç çökmesi oranının düşüklüğü kapsamında MAP uygulaması özellikle 60 gün depolamadan itibaren, kontrol meyvelerine kıyasla daha olumlu sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak ‘Sungold’ kivi çeşidinde herhangi bir uygulama yapılmadan 60 gün süreyle muhafaza edilebilmenin mümkün olduğu, bununla birlikte MAP uygulamasıyla bu çeşidin, 150 gün süreyle kalitenin korunarak muhafaza edilebildiği saptanmıştır.Öğe The Effects of 1-Methylcyclopropane (1-MCP) and MAP treatments on Quality Parameters of “Hicaz’’ Pomegranate Cultivar(2017) Kuzucu, Fatih Cem; Sakaldaş, Mustafa; Sarıyer, TolgaNar, son yıllarda insan sağlığı için önemli meyveler grubu içerisinde değerlendirilmeye başlanmış, iki aylık standart hasat zamanı dışında da tüketici tarafından yıl boyunca talep edilir hale gelmiş bir meyvedir. Piyasaya meyve arzının daha uzun bir periyoda yayılabilmesi için narın muhafazasında çeşitli yöntemler ve uygulamalar yapılması gerekmektedir. Bu amaçla 1-Methylcyclopropane (1-MCP) ve MAP (LDPE, 20 mµ) uygulamalarının etkilerini belirlemek için ''Hicaz'' nar çeşidi dikkate alınarak yapılan çalışma Ç.O.M.Ü. Ziraat Fakültesi soğuk hava depolarında yürütülmüştür. Araştırmada nar meyveleri, 1- MCP'nin iki farklı dozu (625 ve 1250 ppb) tek başına ve ayrıca MAP ile kombine edilmiş (625 ppb + MAP ve 1250 ppb + MAP) şekilde olmak üzere, 3 farklı muhafaza süresince (40, 80, 120 gün) depolamaya alınmışlardır. Araştırma süresince kontrol grubu dahil tüm meyveler 6,5-7,5°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında muhafazaya alınmıştır. Depolama periyotları sonunda uygulamalar; ağırlık kaybı (%), SÇKM (%), TETA (%g), pH, tane rengi (a değeri), çürüme-bozulma oranı (%) gibi kalite ve biyokimyasal özellikleri ifade eden özellikler bakınından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre 1-MCP'nin her iki dozununda tek başına ya da MAP ile kombine edilerek uygulanması meyvelerde çürüme, bozulma ve diğer kalite parametrelerindeki olumsuz gelişmeleri yavaşlatmada daha etkili olduğu belirlenmiş, ancak 1-MCP'nin iki dozu arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Bu nedenle nar muhafazasında kalite özelliklerinin daha iyi muhafazası için MAP ve ya 625 ppb 1- MCP'nin tek başına ya da MAP ile kombine edilerek kullanılması önerilebilir.Öğe The effects of different harvest times and packaging types on fruit quality of Cydonia oblongo cv."Eşme"(2008) Kuzucu, F. Cem; Sakaldaş, MustafaBu çalışmada; Çanakkale yöresinde yetiştirilen \"Eşme\" ayvasında \"Cydonia oblonga cv Eşme? farklı hasat zamanları ve farklı ambalaj tipleri ile 6 ay süreyle depolanmaları sonucu bazı meyve kalitesi özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir. Bu amaçla Çanakkale Kepez yöresinden hasat edilen meyveler; tahta kasa, karton kasa+viyol, polistren tabak+streç film ve polietilen torba ambalaj materyalleri ile ambalajlanarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi soğuk hava depolarında, 0.5 C° ± 0.5 C° sıcaklık ve %85-90 nem ortamında 6 ay süre ile depolanmışlardır. Depolama süreci sonunda; ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve meyve eti sertliği tespit edilmiş ayrıca meyve eti kahverengileşmesi oranı gözlemsel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 6 aylık depolama sonucunda meyve kalitesini en yüksek oranda koruyan meyvelerin polistren tabak+streç film şeklinde ambalajlanan meyveler olmuştur. Ayrıca depolama süresi sonunda meyve eti kahverengileşmesinin en az görüldüğü meyvelerin de yine bu meyveler olduğu belirlenmiştir. Aynı özellikler açısından 2. hasat zamanının en uygun hasat zamanı olduğu görülmüştür.Öğe The Efficacy of Nature-Friendly Chemicals Eugenol and Sodium Bicarbonate against Post-Harvest Botrytis cinerea in Two Pepper Cultivars(Friends Science Publishers, 2021) Yıldırım, İsmet; Sakaldaş, MustafaGrey mold, caused by Botrytis cinerea, is the most important pre-harvest and post-harvest disease of pepper. The disease leads to huge losses in quality and yield of pepper. Synthetic fungicides should not be used because of their harmful residues in the fruits postharvest. Hence, alternative chemicals have gained more importance for human health now-a-days. In this study, the postharvest effectiveness of eugenol and sodium bicarbonate (NaHCO3) to B. cinerea was determined on two pepper varieties, ‘Demre’ and ‘Charleston’ obtained from pepper fields in Çanakkale. In essay the Eugenol was used at dosages of 0.75 and 1.5%, while sodium bicarbonate was used at dosages of 0.5 and 1.0%. Pepper varieties ‘Demre’ and ‘Charleston’ showed significantly different sensitivities against grey mold disease (P < 0.01), and this case reflected also to the efficacies of alternative chemicals. During eight days of storage, Charleston was more sensitive to B. cinerea than ‘Demre’ peppers. NaHCO3 at high dosage (1.0%) completely inhibited the disease on ‘Charleston’ and ‘Demre’ peppers. The lower dose of NaHCO3 (i.e., 0.5%) was also highly effective in ‘Demre’ (providing 95% reduction in the disease) but its efficacy was a little lower for ‘Charleston’ variety (84%). Efficacy (83.7%) of eugenol at dosage of 1.5% to B. cinerea on ‘Demre’ was found to be like NaHCO3 at dosage 0.5% on ‘Charleston’ peppers. Alternative chemicals had no adverse effects on pepper varieties. It is concluded that both tested nature-friendly chemicals (Eugenol and sodium bicarbonate) could be used (postharvest) against to B. cinerea on peppers.