Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Pekmezci, Ahmet Faruk" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    DETERMINATION OF POMOLOGICAL AND BIOCHEMICAL COMPOSITIONS ON BERRIES IN DIFFERENT PARTS OF CLUSTERS IN SOME TABLE GRAPE VARIETIES
    (Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2016) Gundogdu, Mehmet Ali; Dardeniz, Alper; Ali, Baboo; Pekmezci, Ahmet Faruk
    This research work has been conducted in the trail areas of the 'Research and Application Vineyard of Table Grape Varieties' situated in 'COMU Dardanos Campus' during the years 2013 and 2014 in order to determine pomological and biochemical compositions on berries in different parts of clusters of some table grape cultivars namely, 'Cardinal', 'Yalova Cekirdeksizi' and 'Yalova Incisi'. In the research, the samplings have been done from the berries randomly on top of clusters (TC), middle outer side of clusters (MOC), middle inner side of clusters (MIC) and tip of cluster (TIC) of grape varieties (initial clusters). The heaviest amount of berries has been obtained from the MOC of the 'Cardinal', 'Yalova Cekirdeksizi' and 'Yalova Incisi' cultivars. The ripest berries (SSC TA-1) had been taken in TC in 'Cardinal', TC, MOC and MIC in 'Yalova Cekirdeksizi' and TC, MOC and MIC in 'Yalova Incisi' cultivars. In particular, berries of TIC were found more small-light, and a little bit unmatured than berries of other parts of clusters in 'Cardinal' and 'Yalova Incisi' grape cultivars. Pomological and biochemical compositions of berries on different parts of cluster may vary considerably, and also it has been changed at different grape cultivars. For this purpose, the regular monitoring of the maturity level of table and wine grape cultivars should be done by following the precautionary measures. It has also been determined that the samplings should have to be done in equal number from at least 3 different parts such as top, middle and tip sides of clusters. Nevertheless, the tip portions, having the latest blooming on flower clusters to be cut in certain proportions just after the berry formation, have been projected that they will provide an increase in that of the volume and maturity in those berries remaining on clusters.
  • [ X ]
    Öğe
    Yalova Çekirdeksizi üzüm çeşidinde ben düşme döneminden itibaren yapılan farklı düzeylerdeki sulama uygulamalarının üzüm verim ve kalitesi ile stoma özellikleri üzerine etkileri
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Pekmezci, Ahmet Faruk; Dardeniz, Alper
    Bu araştırma, 'ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi'nde yer alan 'Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı'ndaki 'Yalova Çekirdeksizi' üzüm çeşidi üzerinde, 2016 ve 2017 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, ben düşme döneminden itibaren 4 hafta süresince yapılan farklı düzeylerdeki (0,0 L/omca (kontrol), 1,5 L/omca, 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca) sulama konularının çeşidin üzüm verim ve kalitesi ile stoma özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için her bir konuda 10'ar adet omca belirlenerek, omcalara 4 hafta boyunca sızdırma sulama yöntemiyle sulama suyu uygulanmıştır. Ortalama verim değerleri 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca sulama suyu konularında rakamsal bir artış göstermiş olsa da, bu farklılık önemli bulunmamıştır. En geniş salkımlar sırasıyla 1,5 L/omca (9,18 cm) ve 6,0 L/omca (9,17 cm) sulama konularından, en dar salkımlar 0,0 L/omca (kontrol)(8,18 cm) konusundan elde edilirken, 3,0 L/omca sulama konusu ara grubu oluşturmuştur. En uzun salkımlar 0,0 L/omca (kontrol)(15,36 cm) konusunda, en kısa salkımlar 1,5 L/omca (13,06 cm) konusunda yer alırken, diğer konular ara grubu teşkil etmiştir. En yüksek salkım ağırlığı değeri 6,0 L/omca (209,54 g) sulama konusundan elde edilirken, en düşük salkım ağırlığı değeri 0,0 L/omca (kontrol)'da (144,72 g) belirlenmiş, 1,5 L/omca ve 3,0 L/omca konuları ara grubu oluşturmuştur. En yüksek tane ağırlığı değeri de yine 3,09 g ile 6,0 L/omca sulama konusundan alınırken, en düşük tane ağırlığı değeri sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (2,58 g) ve 1,5 L/omca (2,59 g) konularında elde edilmiştir. Sulama miktarı arttırıldıkça %SÇKM, pH ve olgunluk indisi (%SÇKM/%asitlik) azalırken, %asitlik artış göstermiştir. En yüksek %SÇKM sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (%21,91) ve 1,5 L/omca (%21,47) konularından alınırken, en düşük %SÇKM 6,0 L/omca (%19,52) uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek olgunluk indisi değerine sahip üzümler 0,0 L/omca (kontrol) (38,27) ve 1,5 L/omca (37,80) sulama konularından alınırken, sırayla 3,0 L/omca (32,43) ve 6,0 L/omca (30,61) konuları en düşük olgunluk indisini oluşturmuştur. Haftalık periyotlarda (toplam 4 defa) verilen farklı düzeylerdeki sulamalarda, sulama miktarı arttırıldıkça yaprak bağıl su içeriğinin yükseldiği belirlenmiştir. İncelenen boğumlar arasında stoma eni, stoma boyu ve stoma yoğunluğu açısından önemli bir farklılık belirlenememiştir. En geniş (22,5 µm) ve en uzun (25,3 µm) stomalar ile en yüksek stoma yoğunluğu 0,0 L/omca (kontrol) konusundan (109,1 adet/mm2) alınmıştır. Sonuç olarak ben düşme dönemi sonrasında yapılan 4 farklı sızdırma sulama konusu Yalova Çekirdeksizi üzüm çeşidinde verim ve kalite üzerine önemli etkilerde bulunmuş, ayrıca bu uygulamaların stoma özelliklerini önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: Vitis vinifera L., Sulama, Üzüm, Verim, Kalite, Stoma.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Döneminden İtibaren Yapılan Farklı Düzeylerdeki Sulama Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-12-29) Dardeniz, Alper; Pekmezci, Ahmet Faruk
    Bu araştırma, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’ndaki ‘Yalova Çekirdeksizi’ üzüm çeşidi üzerinde, 2016 ve 2017 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, ben düşme döneminden itibaren 4 hafta süresince yapılan farklı düzeylerdeki (0,0 L/omca (kontrol), 1,5 L/omca, 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca) sulama konularının çeşidin üzüm verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için her bir konuda 10’ar adet omca belirlenerek, omcalara 4 hafta boyunca sızdırma sulama yöntemiyle sulama suyu uygulanmıştır. Ortalama verim 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca sulama suyu konularında rakamsal bir artış göstermiş olsa da, bu farklılık önemli bulunmamıştır. En geniş salkımlar sırasıyla 1,5 L/omca (9,18 cm) ve 6,0 L/omca (9,17 cm) sulama konularından, en dar salkımlar 0,0 L/omca (kontrol) (8,18 cm) konusundan elde edilirken, 3,0 L/omca sulama konusu ara grubu oluşturmuştur. En yüksek ortalama salkım ağırlığı değeri 6,0 L/omca (209,5 g) sulama konusundan elde edilirken, en düşük ortalama salkım ağırlığı değeri 0,0 L/omca (kontrol)’da (144,7 g) belirlenmiş, 1,5 L/omca ve 3,0 L/omca konuları ara grubu oluşturmuştur. En yüksek tane ağırlığı değeri de yine 3,09 g ile 6,0 L/omca sulama konusundan alınırken, en düşük tane ağırlığı değeri sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (2,58 g) ve 1,5 L/omca (2,59 g) konularında saptanmıştır. Sulama miktarı arttırıldıkça %SÇKM, pH ve olgunluk indisi (%SÇKM/%asitlik) azalırken, %asitlik artış göstermiştir. En yüksek %SÇKM sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (%21,91) ve 1,5 L/omca (%21,47) konularından alınırken, en düşük %SÇKM 6,0 L/omca (%19,52) uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek olgunluk indisi değerine sahip üzümler 0,0 L/omca (kontrol) (38,27) ve 1,5 L/omca (37,80) sulama konularından alınırken, sırayla 3,0 L/omca (32,43) ve 6,0 L/omca (30,61) konuları en düşük olgunluk indisini oluşturmuştur. Haftalık periyotlarda (4 defa) verilen farklı düzeylerdeki sulamalarda, sulama miktarı arttırıldıkça %yaprak bağıl su içeriğinin yükseldiği belirlenmiştir

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim