Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Milton, Ada Hazal" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bakteri ve hormon uygulamalarının İstanbul kekiğinin (Origanum vulgare SSP. hirtum (link) ıetsw.) gelişimi, herba ve uçucu yağ verimi ile içeriğine etkisi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022) Milton, Ada Hazal; Çakmaçı, Ramazan
    Çanakkale ilinde 2019-2021 yılları arasında yürütülen saksı denemelerinde mineral gübre (NPK ve P gübresi), indol-3-asetik asit (IAA), benzil amino pürin (BAP) ve IAA+BAP ve azot fiksasyon yeteneğine sahip, mineral fosfat çözücü ve IAA üretici dört farklı bakteri straininin (Pseudomonas fluorescens RC215, Bacillus licheniformis RC106, Bacillus subtilis RC210 ve Bacillus megaterium RC16) tekli, ikili, üçlü ve dörtlü kombinasyonlarının İstanbul kekiğinin (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietsw.) gelişme, verim, kalite, uçucu yağ verimi ile içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. GC-MS analiz sonuçlarına göre, İstanbul kekiği uçucu yağının %98.6-99.9'unu temsil eden en az otuz dokuz bileşen tespit edilmiştir. Uçucu yağda karvakrol (%60,51- 70,32), p-simen (%5,50-9,95), γ-terpinen (%5,01-7,94), timol (%1,26-5,57), β-karyofillen (%1,61-2,49) ve α-terpinen (%1,38-1,95) ana bileşenler olduğu ve bunları sırasıyla β-mirsen (%0,93-1,85), α-pinen (%0,68-1,51), estragol (%0,33-2,36), metil sinamat (%0,16-2,15), terpinel-4-ol (%0,85-1,24), izoborneol %0,53-1,30) ve β-kayofillen oksit (%0,28-1,01) bileşenlerinin izlediği belirlenmiştir. Üç deneme seti ortalamasına göre kontrole kıyasla, kimyevi gübre (P ve NPK), hormon, ticari biyolojik gübre, tekli, çiftli, üçlü ve dörtlü bakteri uygulamalarıyla sırasıyla, kuru herba verimi % 9,7-36,5, 1,1-11,5, 33,3-34,3, 12,7-24,2, 24,6-37,4 ve 38,5; kuru yaprak verimi % 5,0-27,1, -1,5-6,7, 26,6-28,9, 9,1-12,2, 8,4-18,6, 17,1-23,3 ve 27,3; klorofil içeriği % 13,8-25,6, 2,3-8,3, 27,3-28,0, 5,0-16,4, 4,2-19,1, 8,1-24,1 ve 39,8; uçucu yağ verimi % 8,6-25,4, 0,1-1,1, 25,8-28,5, 6,3-15,2, 3,4-18,9, 13,8-27,3 ve 33,1 ve karvakrol verimi ise % 24,9-41,6, 1,9-11,5, 37,5-38,3, 14,8-22,2, 10,7-18,8, 24,2-48,2 ve 53,5 oranında artmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    The Effect of Auxin and Auxin-Producing Bacteria on the Growth, Essential Oil Yield, and Composition in Medicinal and Aromatic Plants
    (Springer, 2020) Cakmakci, Ramazan; Mosber, Goltay; Milton, Ada Hazal; Alaturk, Firat; Ali, Baboo
    Aromatic plants had been used since ancient times for their preservative and medicinal properties, and to impart aroma and flavor to food. Also their secondary metabolites are economically important as drugs, flavor and fragrances, pharmaceuticals, agrochemicals, dye, and pigments, pesticides, cosmetics, food additives, other industrially biochemical, and also play a major role in the adaptation of plants to their environment. Indole acetic acid-producing rhizobacteria inoculations increase in stomatal density and level of secondary metabolite and have a synergistic effect on monoterpene biosynthesis. Bacterial inoculation significantly affected and increased the chemical composition of essential oil, citronellol, and geraniol content in rose-scented geranium; essential oil composition and total phenolic content in marigold; density, number, and size of glandular trichomes in sweet wormwood and peppermint essential oil components such as geranyl acetate, limonene, and beta-pinene in coriander; oil yield and content in calendula; yield of the herb in hyssop; oxygenated compounds, essential oil content and yield, anethol and changing the chemical composition in fennel; growth, number of glandular trichomes and essential oil yield, root branching and length, and total amount of essential oil, production of monoterpenes such as pulegone, menthol, menthone, menthofuran, and terpineol content, biosynthesis of secondary metabolites in peppermint; growth and essential oil yield in marjoram; glandular hair abundance, essential oil yield, and monoterpene biosynthesis in basil; phellandrene, limonene, borneol, and campor in rosemary; carvacrol, thymol, linalool, and borneol in oregano; and alpha-thujene, alpha-pinene, alpha-terpinene, p-simen, beta-pinene, and gamma-terpinene contents and essential oil yield in summer savory. Inoculation with IAA-producing bacteria medicinal roots increased the valerenic acid in valerian, essential oil and quality in vetiver, curcumin content in turmeric alkaloid and ginsenoside content in ginseng, and inulin content in Jerusalem artichoke.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim