Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karahan, Emrecan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    YEMEK SUNUMUNDA KULLANILAN YEREL MOTİFLİ TABAKLARIN TÜKETİCİ LEZZET ALGISINA ETKİSİ
    (2024) Karahan, Emrecan; Sünnetçioğlu, Serdar
    Mevcut çalışmayla motifli tabakların tüketicilerin lezzet algısı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra tabaklarda kullanılan motiflerin yöredeki unsurlardan tercih edilmesiyle bu durumun katılımcıların otantiklik algısına etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında lezzet algısı ve otantiklik kavramları ele alınarak açıklanmıştır. Çalışma Çanakkale’nin Gökçeada ilçesini ziyaret eden turistlerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada karma yöntem kullanılmış veriler eş zamanlı olarak elde edilmiştir. Çalışmaya 60 kişi katılım göstermiş olup 30 kişi ile motifli diğer 30 kişi ile de motifsiz tabak üzerinden tadım gerçekleştirilmiştir. Bulgular ele alındığında yerel motifli tabakların tüketici lezzet algısı üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmektedir. Katılımcıların motifli tabaktaki sunumun tadını motifsiz tabağa göre daha çok beğenmişlerdir. Katılımcıların motifli tabak üzerinden gerçekleştirilen sunumu, motifsiz tabak grubundaki katılımcılara göre görsel açıdan daha iştah açıcı, lezzetli ve çekici buldukları görülmektedir. Çalışmanın bulguları otantiklik açısından ele alındığında, yerel motifli tabakların tüketicilerin lezzet algıları üzerinde olumlu etkisi olduğu, katılımcıların motifli tabaklarda gerçekleştirilen sunumu motifsiz tabağa oranla daha otantik algıladıkları görülmüştür. Motifli tabak grubundaki katılımcıların %96,6’sı sunumu otantik olarak değerlendirirken, motifsiz tabak grubundaki katılımcıların %100’ü sunumu otantik bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte motifli tabak grubundaki katılımcıların %100’ü deneyimlerini otantik bir deneyim olarak ifade ederken, motifsiz tabak grubundaki katılımcıların %83,4’ü deneyimlerini otantik olarak tanımlamadıklarını belirtmişlerdir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yemek sunumunda kullanılan yerel motifli tabakların tüketici lezzet algısına etkisi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023) Karahan, Emrecan; Sünnetçioğlu, Serdar
    Gerçekleştirilen çalışmayla bireylerin lezzet algıları ele alınarak motifli tabakaların lezzet algıları üzerindeki etkisin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Tabaklarda kullanılan motiflerin yerel unsurlardan seçilerek hazırlanması ile de katılımcıların otantiklik algısına etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında lezzet algısı kavramı ele alınarak ilgili alan yazın incelenmiş ve kavramlar açıklanmıştır. Otantiklik kavramı da ele alınarak gastronomi alanında gerçekleştirilmiş çalışmalara değinilmiştir. Çalışma Çanakkale'nin Gökçeada ilçesini ziyaret eden turistlerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada karma yöntem kullanılmış veriler eş zamanlı olarak elde edilmiştir. Çalışmaya 60 kişi katılım göstermiş olup 30 kişi ile motifli diğer 30 kişi ile de motifsiz tabak üzerinden tadım gerçekleştirilmiştir. Bulgular ele alındığında yerel motifli tabakların tüketici lezzet algısı üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların motifli tabak üzerinden gerçekleştirilen sunumun tadını motifsiz tabaktan tadım gerçekleştiren katılımcılara göre daha çok beğendikleri görülmektedir. Motifli tabaktan tadım gerçekleştiren katılımcıların sunumu diğer gruptaki katılımcılara göre görsel açıdan daha iştah açıcı, lezzetli ve çekici buldukları görülmektedir. Otantiklik açısından bakıldığında yerel motifli tabakların tüketicilerin lezzet algıları üzerinde olumlu etkisi olduğu katılımcıların motifli tabaklarda gerçekleştirilen sunumu motifsiz tabağa göre daha otantik algıladıkları görülmüştür. Motifli tabak grubundaki katılımcıların %96,6'sı sunumu otantik olarak değerlendirirken motifsiz tabak grubundaki katılımcıların %100'ü sunumu otantik bulmamışlardır. Aynı zamanda motifli tabak grubundaki katılımcıların %100'ü deneyimlerini otantik bir deneyim olarak tanımlarken motifsiz tabak grubundaki katılımcıların %83,4'ü deneyimlerini otantik bir deneyim olarak görmemişlerdir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim