Yazar "Kaptan, Meltem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale ilinde yaşayan tüketicilerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin tespiti(2006) Demirel, N. Nükhet; Kaptan, Meltem[Abstract Not Available]Öğe Consumer Food Safety Perceptions and Practices in a Turkish Community(Int Assoc Food Protection, 2011) Zorba, Nukhet Nilufer Demirel; Kaptan, MeltemResearch has shown that most reported foodborne outbreaks are caused by food prepared and consumed at home, thus emphasizing the importance of consumer food safety knowledge. In this study, 2,000 randomly selected residents from Canakkale, Turkey, participated in face-to-face interviews to assess their food safety perceptions and practices. Questions covered the attention given to expiration dates, safety certificates, and food additives during shopping; consumption of high-risk foods; safe food handling; storage knowledge; and their source of food safety knowledge. Statistical analyses were done to clarify the differences according to three main aspects: gender, age, and educational level. Results showed that women and middle-aged respondents were significantly more careful during shopping and more interested in food safety issues than men and younger individuals. A significant relationship was found between gender and consumption of high-risk foods, with men consuming more of these foods than women. Furthermore, high-risk foods were more frequently consumed by young participants than by older participants, with more highly educated consumers shopping more consciously. Although most respondents appeared to know proper food handling and storage practices, almost all participants lacked some information on some issues. In order to remove these deficiencies, a brochure was prepared and distributed to people in various parts of the city. In addition, public seminars were organized. However, to ensure that this information results in positive attitude and behavioral changes, seminars should be repeated at specific intervals, and education procedures and processes should be controlled regularly.Öğe Tahin helvalarının kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine üretim aşamalarının etkisi(2007) Güven, Selma; Demirel, Nükhet. N; Kırca, Ayşegül; Güneşer, Onur; Kaptan, Meltem[Abstract Not Available]Öğe Tüketicilerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin tespiti(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2007) Kaptan, Meltem; Zorba, Nilüfer Nükhet DemirelYapılan bir arastırma, son on yılda dünyanın çesitli bölgelerinde ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıklardan yaklasık %87'sinin, evde yapılan veya evde tüketilen gıdalar sonucu oldugunu belirtmektedir. Elde edilen bu sonuçlar, tüketicinin gıda güvenligi konusunda bilinçlenmesinin ne kadar önemli oldugunu göstermektedir. Bu projenin amacı, Çanakkale halkının gıda güvenligi hakkındaki bilgilerini ölçmek ve bu bilgiler ısıgında seminer verip, brosür hazırlayarak insanların eksik oldukları konularda kendilerini gelistirmelerini saglamaktır. Ankette yer alan sorular, kalite güvence sistemlerinin halk tarafından tanınıp tanınmadıgını belirleyecegi gibi gıda satın almada dikkat edilecek noktaların halk tarafından ne kadar önemsendigini gösterecek, ayrıca gıda güvenligi hakkındaki genel düsünceleri ortaya koyacak sekilde düzenlenmistir. Arastırmada hazırlanan anketler 2000 tüketici tarafından, ilin çesitli yerlerinde kurulan standlarda yüz yüze görüsmeler sonucu doldurulmustur. Anket sonucunda yapılan istatistiksel analizler, bayanların ve orta yastaki katılımcıların, erkeklere ve gençlere göre, önemli oranda gıda satın almada daha dikkatli ve gıda güvenligi konusuna daha ilgili olduklarını göstermistir. Ayrıca egitim düzeyi arttıkça daha bilinçli alısveris yapıldıgı ortaya çıkmıstır. Fakat, hemen her katılımcının özellikle kalite güvenlik sistemleri hakkında bilgi eksiklerinin bulundugu tespit edilmis ve bu eksikleri gidermek amacıyla brosür hazırlanmıstır. Anahtar sözcükler: gıda güvenligi, anket, tüketici