Yazar "Hocaoğlu, Onur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale ekolojik koşullarında yerel ekmeklik buğdaylardan seçilen saf hatların tescilli çeşitlerle verim ve verim unsurları bakımından karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2013) Hocaoğlu, Onur; Akçura, MevlütBu çalışmada 2011?2012 yetiştiricilik döneminde Türkiye?nin Denizli, Edirne, Kahramanmaraş ve Konya illerinden toplanmış 49 Yerel ekmeklik buğday çeşidinden seçilmiş yerel buğday hatları ile 7 tescilli ekmeklik buğday çeşidi tane verimleri ve verim unsurları bakımından karşılaştırılmıştır. ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde eksik bloklar deneme desinine göre iki tekerrürlü olarak kurulan denemeden elde edilen veriler, varyans analizi yapılarak duncan gruplarının oluşturulmasıyla değerlendirilmiştir. Bazı yerel buğday hatlarının tane verimi, bintane ağırlığı, hasat indeksi, başakta tane ağırlığı ile başakta tane verimi özelliklerinde tescilli çeşitlerin arkasında kaldığı, bitki boyu, üst boğum arası uzunluğu, başak uzunluğu, gelişme döneminde biyomass ve başakta başakçık sayısı gibi verim unsurları ile protein içeriği bakımından tescilli çeşitlerin bazılarını geçtiği belirlenmiştir. Bu verilerden yola çıkarak üstün yerel buğday hatları belirlenerek, Çanakkale koşulları için daha verimli ve daha kazançlı bir buğday tarımı için ekmeklik buğday ıslahına yapabileceği katkılar irdelenmiştir. Anahtar sözcükler: Yerel Ekmeklik Buğday Çe?itleri, Çanakkale, Tane Verimi, Verim unsurları.Öğe Çanakkale koşullarında bazı yulaf çeşitlerinin azot kullanım etkinliklerinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020) Hocaoğlu, Onur; Akçura, MevlütTarımda verimliliğin artmasının öncelikli yollarından biri azot kullanım etkinliğinin arttırılmasıdır. Bu çalışma Chekota, Kahraman, Sebat, Seydişehir ve Yeniçeri çeşitlerinin 0, 5, 10, 15 ve 20 kg N/da azotlu gübre uygulamaları altında azot kullanım etkinliği, tane verimi ve verim unsurlarının incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemeler 2015-2016 ve 2017-2018 yetiştirme dönemlerinde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim ve Araştırma Biriminde bölünmüş parseller deneme desenine uygun şekilde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Hasat olgunluğu döneminde parsellerden yapılan örneklemeler ile tane verimi, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, biyolojik verim, bitki boyu, salkım boyu, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı ve çeşitlerin azot verimleri belirlenerek azot kullanım etkinlikleri hesaplanmıştır. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre incelenen tüm özelliklerde çeşit, doz ve çeşit x doz etkileşimleri önemli bulunmuştur. Yulafta en yüksek tane verimi ve biyolojik verimin 15 kg N/da, azot verimlerinin ise 20 kg N/da dozlarında görüldüğü; buna karşılık azot kullanım etkinliğinin uygulanan saf azot miktarına bağlı olarak azaldığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, geleneksel – uzun boylu (Chekota ve Seydişehir) ve yeni tescilli – kısa boylu (Kahraman, Yeniçeri, Sebat) yulaf çeşitlerinin azot dozlarına olan tepkilerinde önemli farklılıklar bulunduğuna işaret etmektedir. Kahraman ve Sebat çeşitleri Çanakkale koşullarında en yüksek tane verimine ulaşan çeşitler olmalarının yanında, regresyon denklemleri ile yapılan tahminlemelere göre aynı zamanda en yüksek verim potansiyeline sahip olan çeşitler olarak belirlenmiştir. Bunun yanında Kahraman çeşidi yüksek biyolojik verim ve bin tane ağırlığı ile de öne çıkarken Sebat çeşidi tane verimi bakımından azotlu gübreye en yüksek tepkiyi veren ve özellikle artan azot dozlarında en yüksek azot kullanım etkinliğine sahip olan çeşit olmuştur. Çeşit x doz etkileşimlerinin incelendiği PCA Biplot analizi sonuçlarına göre 0, 5 ve 10 kg N/da dozlarının uygulandığı parseller azotça fakir, 15 ve 20 kg N/da dozlarının uygulandığı parseller ise azotça zengin doz grubunda yer alırken yeni çeşitlerin tüm dozlarda eski çeşitlere göre daha iyi tane verimine sahip oldukları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Çanakkale koşullarında azot kullanım etkinliği ve tane verimi bakımından yüksek azot dozlarını daha iyi kullanabilen yeni yulaf çeşitlerinin tercih edilmesinin daha kazançlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Determination of Grain Quality Parameters of Selected Bread Wheat Varieties and Pure Lines Derived from Landraces of Türkiye(2022) Hocaoğlu, Onur; Akçura, Mevlüt; Aydoğan, Seydi; Akçacık, Aysun GöçmenBread wheat landraces are considered among important gene sources for quality breeding programs. This study aims to compare thousand kernel weight crude protein ratio, dry gluten ratio, grain hardness and zeleny sedimentation results of 20 bread wheat lines selected from landraces to 5 registered cultivars in order to determine future candidates for quality breeding programs. Field experiments were conducted in the consequent 2012-2013 and 2013-2014 growing seasons in Çanakkale (Türkiye), according to randomized complete block design with three replications. ANOVA results indicated significant difference among genotypes, means were compared with Duncan’s test. Additionally, genotype × growing season interaction were significant for all parameters. Results of cluster and PCA Biplot analysis revealed a significant and positive relationship between crude protein ratio and dry gluten ratio while allowing for the selection of superior landrace pure lines. Our findings suggested that bread wheat varieties had higher TKW compared to landrace pure lines when pure lines had higher crude protein ratio, dry gluten ratio, sedimentation value with generally softer grains. Bread wheat landraces were concluded as being important variation sources.Öğe Determination of Yield and Yield Components of Selected Bread Wheat Varieties and Landrace Derived Pure Lines Collected from Various Provinces of Türkiye(2022) Akçura, Mevlüt; Hocaoğlu, OnurTurkey’s flora contains a substantial genetic diversity of natural wheat landrace germplasm. This study aims to compare 20 bread wheat pure lines selected from landraces and 5 varieties by their yield and yield components to select promising genotypes. Field experiments are conducted in 2012-2013 and 2013-2014 growing seasons in Çanakkale (Türkiye), according to a randomized complete block experimental design with three replications. Plant height, spike length, the number of spikelets per spike, spike weight, grain weight per spike, the number of grains per spike, the number of spikes per square meter, the number of grains per square meter, biomass, harvest index and grain yield of all bread wheat genotypes were determined. ANOVA results indicated that differences between all genotypes were significant. Commercial varieties were found to have higher grain yield, harvest index, spike weight, grain weight per spike, number of grains per spike, and number of grains per square meter compared to the landrace-derived pure lines, when pure lines were found to have higher plant height, biomass, and number of spikelets per spike. Results suggested that bread wheat landraces tended to be superior to the varieties by vegetative traits but inferior by grain properties, which could be the result of breeding efforts aimed to improve the grain yield of wheat. In conclusion, pure lines with high grain yield, Hakkari TR 47982/5 and Kırklareli TR 38316/2 were suggested as candidates to be utilized in future breeding programs.Öğe Evaluating Mineral Contents of Selected Bread Wheat Landrace Pure Lines Derived from West Anatolia and Marmara Regions and Cultivars by GGE Biplot(2017) Hocaoğlu, Onur; Akçura, MevlütBread wheat landraces are important resources for micronutritent improvement in plant breeding programs. Thisresearch aims to evaluate 9 macro and micronutrient contents (Fe, Zn, B, K, Mn, Cu, Mg, Ca, Mo) of 37 bread wheatpure lines derived from landraces of West Anatolia (Eskişehir and Kütahya) and Thrace (Edirne and Kırklareli) regionsand compare with 11 bread wheat cultivars by using GGE Biplot. Field trials are conducted by incomplete block designwith two replications in 2011-2012 growing season in Dardanos Agricultural Facility of Çanakkale Onsekiz MartUniversity. According to the biplot graphics, iron and zinc contents of genotypes were involved into the same sectionwhen boron and molibden contents were also highly correlated. Pure line L4 (TR57999/5) were the most prominentgenotype for iron and zinc contents when L36 (TR38316/2) were superior by both boron and molibden contents.Copper contents of grains were found negatively correlated with iron and zinc contents. Results indicate notablevariability among pure lines and lesser variability for cultivars for all micronutrients. Wheat cultivars had relativelyhigher Mo content while could be improved by their Fe, Zn, B, K and Ca contents. Possible candidates are introducedto be used in a future study.Öğe Using GGE Biplot Analysis to Evaluate Interrelationships between Yield and Yield Components of Oat Genotypes in Different Growing Seasons(Korean Society of Crop Science, 2018) Akcura, Mevlüt; Sabandüzen, Burcu; Hocaoğlu, OnurThe aim of this study was to evaluate oat genotypes for grain yield and yield components in both 2014-2015 and 2015-2016 growing seasons using GGE biplot analysis. Experiments were laid out according to lattice design. Biomass at harvest, grain yield, number of grain per panicle, weight of grain per panicle, flag leaf width, flag leaf height, plant height, stem diameter, thousand kernel weight, time of panicle emergence, harvest index, panicle length, and spikelet per panicle were evaluated for 56 oat genotypes. GGE biplot graphics of the first and second years explained 54.4 and 55% of total variation, respectively. Grain yield, number of grains per panicle, and weight of grain per panicle were closely and positively associated in both growing seasons. Recently registered cultivar Sari and lines 26, 29, and 30 were found as promising genotypes for Çanakkale conditions. Traits of genotype at different growing seasons can be visually studied using different genotype-by-trait (GT) biplots. © 2018, Korean Society of Crop Science (KSCS) and Springer Nature B.V.