Yazar "Hoşoğlu, Müge İşleten" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Deri Sanayi için Uygun Mikrobiyal Biyosürfektan Üreticisinin Seçimi, Ortam Optimizasyonu ve Deri Üretim Basamaklarında Uygulamaları(2019) Zengin, Arife Candaş Adıgüzel; Kılıç, Eylem; Zengin, Gökhan; Hoşoğlu, Müge İşletenMikrobiyal sürfektanlar sentetik sürfektanlara göre yüksek oranda biyobozunurluk, yenilenebilir hammaddelerden üretilebilme, düsük toksisite, çevresel açıdan uyumluluk, kimyasal yapı ve özellikler açısından çesitlilik, ekstrem proses kosullarına dayanıklılık gibi avantajlara sahip olduklarından deri üretiminde çevre dostu ürün olarak yüksek kullanım potansiyeline sahiptirler. Mikrobiyal biyosürfektanların bu üstünlükleri; deri endüstrisi gibi yüksek oranlarda kimyasal sürfektan kullanımına sahip, çevre kirliligi bakımından mercek altında olan endüstri dalları için büyük avantajlar sunmaktadır. Mikrobiyal biyosürfektanların deri endüstrisinin ıslatma-yumusatma ve yag giderme islem basamaklarında kimyasal sürfektanlara alternatif, biyolojik olarak parçalanabilir antimikrobiyal biyosürfektan olarak kullanım olanaklarının arastırılmasının amaçlandıgı bu çalısmada 4 farklı biyosürfektan grubu üreticilerinden oldugu bilinen 12 farklı mikroorganizmanın biyosürfektan üretme kapasiteleri; emülsifikasyon dereceleri ve biyosürfektan üretim verimliligi açısından incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre 4 farklı mikroorganizmanın ürettigi biyosürfektanların stabilite testleri (farklı pH, sıcaklık tuz derisimlerinde) gerçeklestirilmis ve deri endüstrisinde kullanım potansiyeline sahip mikroorganizma olarak Pseudomonas aeruginosa_yerli seçilmistir. Organizmanın, biyosürfektan üretimine etki edecek ortam bilesenlerinin taranması amacıyla faktöriyel dizayn tasarımları kullanılmıs ve ve tripton, glikoz ve atık zeytinyagından olusan optimal bir üretim ortamı belirlenmistir. Bu ortam optimizasyonu sonucunda Pseudomonas aeruginosa_yerli susu 27 mN/m yüzey gerilimine, 60 E24 degerine ve 18,70 g/L biyosürfektan miktarına 6.49 g/L kuru hücre agırlıgı ile ulasmıstır. 3L?lik biyoreaktörde biyosürfektan üretimlerinin gerçeklestirilmesinin ardından 3 farklı üretim ortamı kullanılarak elde edilen biyosürfektanların ıslatma-yumusatma ve yag giderme islemlerinde kullanım potansiyelleri mikrobiyal yük, atık sudaki toplam protein miktarı, atık su kirlilik parametreleri, antimikrobiyal aktivitesi ve yag giderme özellikleri açısından arastırılmıstır. Islatma-yumusatma isleminde kullanılan mikrobiyal biyosürfektanın ıslatma etkinligi banyolarındaki artan protein miktarıyla ortaya konmustur. Aynı zamanda 20 g/L glikoz içeren ortamdan elde edilen biyosürfektanın antimikrobiyal özelligi de saptanmıstır. Yag giderme isleminde 20 g/L glikoz içeren ortamda üretilen biyosürfektan ile %60 yag giderme etkinligine ulasılarak kimyasal sürfektanlardan iki kat daha yüksek yag giderimine ulasılmıstır. En etkin ıslatıcı ve yag giderici özelligini 20 g/L glikozun kullanıldıgı üretim ortamında veren Pseudomonas aeruginosa_yerli?ye ait biyosürfektanın deri sanayinde sentetik yüzey aktif maddelere alternatif çevre dostu bir ürün olarak kullanılabilicegi proje kapsamında saptanmıstır.Öğe Peyniraltı Suyu ve Mısır Islatma Şurubunun Heterotrofik Mikroalg Crypthecodinium cohnii ile Biyokütle ve Yağ Üretimi Amacıyla Biyolojik Olarak Değerlendirilmesi(2017) Hoşoğlu, Müge İşleten; Elibol, MuratEndüstriyel faaliyetlerden elde edilen birçok farklı atık su ve yan ürünler maliyet-etkin ve sürdürülebilir mikroalg kültüvasyonu için potansiyel kaynaklardır. Mevcut çalışmada, heterotrofik mikroalg Crypthecodinium cohnii kültüvasyonu için kültür besiyerinde peynir altı suyu (CW) ve mısır ıslatma şurubu (CSL) kullanılarak, bu atıkların mikroalgal biyokütle ve yağ üretimi amacıyla biyolojik olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Organizmanın, her iki ortamdaki (CW ve CSL) besin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla istatistiksel tarama metodları kullanılmıştır. CSL'nin C. cohnii biyokütle gelişimini olumlu yönde desteklediği ve organizmanın kültür ortamında kullanılan maya ekstraktının alternatifi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Peyniraltı suyunun ise, organizma için gerekli mineraller açısından önemli bir kaynak olduğu ve CW'in doğrudan kullanımıyla kültür ortamındaki su ihtiyacını karşılama avantajına sahip olduğu kültür ortamı seyreltilmemiş CW ve CSL'nin birlikte kullanımı ile geliştirilmiştir ve optimizasyonu yapılmıştır. Son olarak, yapılan ölçek büyütme çalışmalarında yeni kültür ortamı kullanılarak 3 L'lik karıştırmalı tank biyoreaktörde üretimler gerçekleştirilmiştir. Optimizasyonu yapılan kültür ortamında kısmen yüksek biyokütle verimliliği (2.28 g/L.gün) ve yağ oranı (% 28.7 kuru ağırlık) sağlanmıştır.C. cohnii biyokütlede son derece yüksek oranlarda dokozahekzanoik asit (DHA) üreticisi bir tür olarak bilinmesine rağmen, CSL ile zenginleştirilmiş CW ortamında biyokütlesindeki yağ asidi kompozisyonunu değiştirerek, daha çok tekli doymuş ve tekli doymamış yağ asitlerince (C16:0-C18:1) zengin bir yağ profiline (toplam yağ asidi kompozisyonunun ~70%'i) sahip olduğu saptanmıştır. Buna göre, endüstriyel atıkların değerlendirildiği bu kültür ortamında yetiştirilen C. cohnii'nin biyodizel üretimi için uygun bir kaynak olabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe STUDY OF INCREASING THE PRODUCTION OF VOLATILE FLAVOR COMPOUNDS BY THE YEAST Kluyveromyces marxianus THROUGH OPTIMIZATION OF CARBON AND NITROGEN SOURCES(2018) Hoşoğlu, Müge İşletenThe regulation of growth and the production of flavor compounds by Kluyveromyces marxianus were accomplishedaccording to the nutritional requirements (yeast extract, ammonium sulphate and glucose concentrations)by using Response Surface Methodology experiments. Results proved that increasing both initial yeastextract (YE) and glucose concentrations in the fermentation medium favored both the growth and productionof fusel alcohols. The major fusel alcohol (isoamyl alcohol) and the acetate ester compound (ethyl acetate)produced in all flasks were determined in the concentration range 1299-3996 µg L-1 and 1558 to 3122µg L-1, respectively. In a scale-up attempt, productions were accomplished in a 5 L stirred tank bioreactor.The highest productivity values for major volatile flavor compounds, i.e., ethyl acetate (fruity), isoamylalcohol (banana), 2-phenylethyl acetate (floral) were obtained during the exponential growth of the yeast ina 5 L stirred tank bioreactor. Additionally, the descriptive sensory terms “sourdough”, “flower” and “sweetaromatic” were characteristics for volatile compounds produced by K. marxianus. This work also demonstratedhigh product losses due to the stripping effect when the production scaled up from flasks to bioreactor.Öğe Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride Kullanılarak Pirinadan (Zeytin Katı Atığı) Biyoaroma Üretimi(2014) Güneşer, Onur; Karagül Yüceer, Yonca; Toğay, Sine Özmen; Hoşoğlu, Müge İşleten; Elibol, MuratBu çalışmada, Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride kullanılarak, pirinadan mikrobiyal fermentasyon yoluyla doğal aroma maddelerinin üretilme olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride ile %10'luk pirina solüsyonunun hem erlen hem de biyoreaktör düzeyinde 30oC'de 120 saat fermentasyonu gerçekleştirilmiştir. Her iki fermentasyon boyunca mikroorganizmaların pirinadaki gelişimleri incelenmiştir. T. delbrueckii ve T. atroviride tarafından üretilen aroma maddelerinin tanımlanması ve miktarlarının belirlenmesi gaz kromatografisi kütle spektrometresi ve gaz kromatografisi-olfaktometre ile yapılmıştır. T. delbruecki ve T. atroviride'nin erlen düzeyinde maksimum hücre sayısı artışının sırasıyla 1.49 ve 1.07 log kob/mL olduğu belirlenirken, biyorekatör düzeyindeki hücre artışları ise 2.23 ve 0.92 log kob/mL düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. 0-120 saat fermentasyon süresinde T. delbrueckii ve T. atroviride için spesifik üreme hızları sırasıyla 0.079/saat ve 0.0299/saat olarak hesaplanmıştır. T.delbrueckii'nin pirinadan fenil etil alkol (gül) ve mentol (nane), T. atroviride'nin ise 1 okten-3-ol (mantar) ve 2-oktenol (yanık, kirli) ürettiği belirlenmiştir. Mikrobiyal fermentasyon sonucunda üretilen fenil etil alkol, mentol, 1-okten-3-ol ve 2 oktenol'un maksimum üretim miktarları sırasıyla 6.69±0.01 µg/kg, 3.50±0.69 µg/kg, 330.75 µg/kg ve 25.65 µg/kg olarak belirlenmiştir. En yüksek verimlilik değerinin 88.81 µg/ kg.saat ile 1-okten-3-ol'e ait olduğu tespit edilmiştir. Yapılan duyusal analizler sonucunda, fermente pirina örneklerinde ıslak bulgur, toprak, ıslak kirli havlu, fermente ve mantar aromalarının yüksek yoğunlukta olduğu belirlenmiştir. Yüksek yoğunlukta algılan söz konusu bu aromalar, miktarı artan mentol, fenil etil alkol, 1-okten-3-ol ve 2-oktenol ile ilişkilendirilebilir