Yazar "Eren, Ramazan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determinations of volatile compounds in Bozcaada Cavusu grape variety cultivated at different locations of Bozcaada(2021) Gündoğdu, Mehmet Ali; Şeker, Murat; Dardeniz, Alper; Şahin, Esra; Eren, RamazanObjective: The objective of this study was determine the ratios of volatile components in the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety cultivated in ‘Cayir’, ‘Sulubahce’ ve ‘Ova’ locations of ‘Bozcaada and conducted in 2013. Material and Methods: The thirty years old goble vineyards grafted on \"5BB\" rootstock at different locations of Bozcaada and applied equal care conditions were selected as research material. ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety was harvested at different locations at the harvest date and cluster samples were taken in the same day. Results: Based on the findings from the study, it could be stated that some terpenes detected in grape varieties with ‘Muscat’ aroma were also major volatile components in the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety and this variety provided had a very pleasant aroma. Except terpenes, the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety was also rich in compounds with 6 carbons (C6 compounds) which formed by lipoxygenase pathway, usually the desired aroma compounds in grapes and fruits. Conclusion: Among these compounds, it was determined that especially E?2?hexenal and hexanal compounds were the major compounds in the aldehydes group whereas hexanol and Z?3?hexenol compounds were the major compounds in the alcohols group and they were effective in the formation of the desired flavor specific to the variety.Öğe Farklı mevkilerin Bozcaada çavuşu üzüm çeşidinin kalite özellikleri üzerine etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015) Eren, Ramazan; Dardeniz, AlperBu araştırma, Bozcaada'nın farklı mevkilerinde yetiştirilen 'Bozcaada Çavuşu' üzüm çeşidinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Bu kapsamda, Bozcaada'nın 'Ova', 'Çayır' ve 'Sulubahçe' mevkilerinde bulunan '5BB' anacı üzerine aşılı, aynı yetiştiriciye ait, eşit bakım şartları uygulanmış olan üç adet, 30 yaşlı goble 'Bozcaada Çavuşu' üzüm bağı seçilmiştir. Hasat tarihinde, farklı mevkilerdeki bu bağlara aynı gün içerisinde gidilerek omca başına verim ile birlikte, 'ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Pomoloji Laboratuvarı'na getirilen örneklerde salkım, tane ve olgunluğa ait bazı özellikler belirlenmiştir. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, farklı parametrelerde farklı mevkiler bazında önemli farklılıkların olduğu saptanmıştır. 2012 yılında en yüksek omca başına verim 'Ova' mevkii (2.793 kg/omca), en düşük verim ise 'Sulubahçe' mevkiinden (1.661 kg/omca) alınmış, 'Çayır' mevkii (2.093 kg/omca) ise ara grubu oluşturmuştur. 2013 yılında, 2012 yılına kıyasla 'Çayır' ve 'Sulubahçe' mevkilerinde verim artışı, 'Ova' mevkiinde ise verim azalışı meydana gelmiş, ancak mevkiler arasında önemli bir farklılık tespit edilememiştir. 'Sulubahçe' mevkiinden alınan salkım örneklerinde salkım eni, salkım boyu, tane eni, tane boyu, tane hacmi ve salkımdaki toplam tane sayısının diğer iki mevkiiye kıyasla daha düşük bulunması, omca başına verimin düşük kalmasında önemli rol oynamıştır. 2012 yılında en yüksek olgunluk indisi değeri 42.35 ile 'Sulubahçe' mevkiinde ölçülmüş, bunu sırasıyla ayrı ayrı gruplar oluşturan 'Çayır' (34.95) ve 'Ova' (28.82) mevkileri izlemiştir. 2013 yılında ise en yüksek olgunluk indisini 'Sulubahçe' (36.91) mevkii oluştururken, en düşük olgunluk indisi 'Ova'(29.01) mevkiinden elde edilmiş, 35.04 değeri ile 'Çayır' mevkii ara grubu oluşturmuştur. 'Bozcaada Çavuşu' üzüm çeşidinin farklı mevkilerde farklı olgunluk ve kalite parametreleri oluşturması, Bozcaada'da kısa mesafelerde meydana gelmekte olan toprak ve iklim değişiklikliklerinin (mikroklima) bir sonucu olarak yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: 'Bozcaada Çavuşu', Sofralık Üzüm, Verim, Kalite, Bozcaada, Çanakkale.Öğe Yerinde Aşılanan Köklü Amerikan Asma Fidanlarında Bayramiç/Çanakkale Koşulları İçin En Uygun Aşı Tarihinin Belirlenmesi(2017) Dardeniz, Alper; Gündoğdu, Mehmet Ali; Ali, Baboo; Eren, Ramazan; Gökdemir, AysunBu araştırma, yerinde aşılanan köklü Amerikan asma fidanlarında Bayramiç/Çanakkale koşulları için enuygun aşı tarihinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, ‘Cabarnet Sauvignon’ üzüm çeşidikalemleri, 1 yaşlı ‘5BB’ köklü Amerikan asma fidanlarının üzerine 2 yıl süreyle ve 4 farklı dönemde (2–6 Nisan,8–13 Nisan, 17–21 Nisan ve 27–30 Nisan), el tipi omega aşı makinesiyle yerinde aşılanmıştır. Vejetasyonperiyodunun sona ermesiyle, Kasım ayında yaprak dökümünün ardından sökümü yapılan açık köklü aşılıfidanlarda, fidanlık randımanı (%) ve 1. boy asma fidanı randımanının (%) yanı sıra, farklı birçok parametreincelemeye alınmıştır. Araştırmanın birinci uygulama yılının 4. aşı döneminde en yüksek fidanlık randımanı(%55.0) elde edilmiş, bununla birlikte 1. boy asma fidanı randımanı (%72.7) ile vejetatif gelişime ait parametrelerdüşük değerlerde kalmıştır. Birinci uygulama yılının 1. aşı döneminde en düşük fidanlık randımanı (%29.0)alınmıştır. İkinci uygulama yılında ise fidanlık randımanının (%25.0) en düşük gerçekleştiği dönem 4. aşı dönemiolmuştur. İki yıllık bulgular bir arada değerlendirildiğinde; bazı yıllar 1. aşı döneminde (2–6 Nisan) soğuk vedonların devam etmesi, 4. aşı döneminde (27–30 Nisan) ise sıcaklığın ani şekilde yükselmesi riskinin olduğugörüldüğünden, daha yüksek fidanlık randımanları oluşturan sırasıyla 3. (17–21 Nisan) ve 2. (8–13 Nisan)dönemlerin yörede bu amaçla yapılacak aşılamalar için uygun aşı dönemleri olacağı kanısına varılmıştır.