Yazar "Durmaz, Yaşar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Algal antioksidanlar(2006) Gökpınar, Şevket; Koray, Tufan; Akçiçek, Eren; Göksan, Tolga; Durmaz, YaşarOrganizmada, oksijen kullanımı sırasında eşlenmemiş elektron içeren atom veya moleküller oluşur. Serbest radikaller adı verilen bu moleküller hayati öneme sahip hücre elemanlarından elektron çalarak eşlenir, böylece hücre zarı ve hücre yapısını bozar. Serbest radikallerin oluşumu, yağlı diyetler, sağlıksız beslenme, sigara, ilaç tedavileri, alkol tüketimi, radyasyon, böcek ilaçları ve çevre kirliliği gibi nedenlerle başlamakta ve artmaktadır. Serbest radikaller bağışıklık sistemi zayıflatarak çeşitli hastalıklara yol açarlar ve erken yaşlanmaya katkıda bulunurlar. Antioksidanlar yardımıyla hücre koruyucu tedavi, dejeneratif hastalıklardan korunmada önemlidir. Pek çok araştırma antioksidanların serbest radikalleri nötralize ederek hücrelerin zarar görmesine engel olduklarını ortaya koymuştur. Fotosentetik mikroalg hücreleri antioksidan özelliklere sahip yararlı pek çok metabolitin önemli bir kaynağıdır. Yüksek oranda protein, vitaminler, yağ asitleri ve diğer pek çok kıymetli besinleri içeren mikroalgler, insanlar tarafından sağlıklı gıda desteği olarak tüketilmekte ve bu neden ile dünya pazarlarında önemli bir arza sahiptir. Son yıllarda yürütülen araştırmalar daha çok alglerden kıymetli algal metabolitlerin elde edilmesine yönelmiştir. Örneğin siyanobakteriler ve kırmızı alglerden elde edilen fikobiliproteinler, anti-kanser ajanlar, Chlorella ve Dunaliella'dan elde edilen beta-karoten, diatome'lerden elde edilen ksantofiller, gene diyatomeler ve kriptofitlerden elde edilen PUFA'lar (EPA, DHA, ARA, LA), Haematococcus'dan elde edilen astaksantin gibi kimyasallar ve farmasötikleri kıymetli algal metabolitler arasında sayabiliriz. Mikroalgler tarafından üretilen bu bileşiklerin metabolizma üzerinde güçlü antioksidan etkiye sahip olması ve insan sağlığına olan olumlu etkileri, bu ürünlerin değerini arttırmaktadır. Bu çalışmada serbest radikallerin insan vücudunda yarattığı zararlı etkiler değerlendirilmiş, bu etkileri önleyen antioksidanların ve özellikle de algal antioksidanların önemi vurgulanmıştır.Öğe The effect of the enviromental factors on the vitamin C (Ascorbic Acid), E (Alpha-tocopherol), B-carotene contents and the fatty acid composition of Spirulina platensis(2006) Işık, Oya; Hızarcı, Leyla; Sayın, Selin; Gökpınar, Şevket; Durmaz, Yaşar; Göksan, TolgaÇevre faktörlerinin Spirulina platensis’in C (askorbik asit) ve E (Alfa-tokoferol) vitaminleri, ?-karoten içeriği ve yağ asidi kompozisyonuna etkisi. Bu çalışma, subtropik bir bölgede mevsime bağlı iklim değişikliğinin havuzlarda kültüre alınan Spirulina platensis’in C (askorbik asit) ve E (alfa-tokoferol) vitaminleri, ?- karoten içeriği ve yağ asiti kompozisyonuna etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Işık yoğunluğu, pH ve tuzluluk günlük olarak ölçülürken, sıcaklık ve çözünmüş Oksijen ölçümleri gece ve gündüz yapılmıştır. Yaz mevsiminde ortalama gündüz sıcaklığı 33.9±0.4 ºC olarak belirlenirken kış mevsimi için 18.6±0.5 ºC değeri belirlenmiştir. Yaz ve kış için gece ortalama sıcaklık değerleri ise sırasıyla 29.9±0.2 ºC ve 14.4±0.2 ºC olarak saptanmıştır. Ortalama ışık yoğunluğu yaz mevsiminde 848.3 ?mol/m2/s iken kışın 506.26±48 ?mol/m2/s olmuştur. Kış büyüme döneminde S. platensis’e ait C vitamini içeriği 39.31±3.63 mg/100 g ile yaz dönemine gore daha yüksek bulunmuştur. Alfa-tokoferol içeriği, 6.57±1.18 mg/100 g ile yazın daha yüksek saptanmıştır. ?-karoten miktarı ise yaz ve kış mevsimleri için benzer bulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu çevre koşullarından önemli ölçüde etkilenmiştir. En yüksek ?-linolenik asit miktarı (22.221±0.388 %) yaz koşullarında saptanmıştır.