Yazar "Cirik, Şükran" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi' nde işaretleme yöntemi ile Posidonia oceanica' nın sınırlarının belirlenmesi(2006) Cirik, Şükran; Akçalı, Barış; Özalp, H. BarışBu çalışmada Akdeniz için endemik türlerden olan Posidonia oceanica (Linnaeus) Delile çayırılarının Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'ndeki dağılım alanları belirlenmiş ve işaretleme yöntemi kullanılarak izleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu alanlarda GPS yardımı ile koordinatları alınan beton bloklar çayırın en derin sınırına yerleştirilmiştir. Bu beton bloklardan birine devamlı sıcaklık verilerini kayıt eden bir cihaz 1 senelik bir süre için yerleştirilmiştir. Bu referans istasyonlarının yardımıyla Posidonia oceamca çayırlarının zamana bağlı sıcaklık değişimleri diğer Batı Akdeniz'deki ülkelerde olduğu gibi izlenecektir.Öğe Çanakkale boğazı' nda bulunan bazı sünger türlerinin kültürü ve deniz akvaryumlarında kullanımı(2008) Cirik, Şükran; Tekinay, Adem Ahmet; Ayaz, Adnan; Altınağaç, Uğur; Yılmaz, Harun; Çelik, İhsan; Tekeşoğlu, Haluk[Abstract Not Available]Öğe DİSKUS BALIKLARINDA (Symphysodon spp.)ÜREMEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ(2008) Çelik, İhsan; Önal, Umur; Cirik, ŞükranAmazon kökenli diskuslar (Sypmhysodon spp.) popüler ve özel süs balıklarıdırlar. Diskuslar eş seçen balıklar olduklarından sorunsuz olarak üretilebilmeleri zordur. Özel üretim tankı ve su kalitesine ihtiyaç duyarlar. Oldukça geniş su kalitesi aralıklarını tolere edebilmektedirler. pH, iletkenlik, sertlik, eş seçme davranışı ve üretim tankı gibi pek çok faktör diskusların üremesini etkilemektedir. Profesyonel ve tecrübeli üreticiler diskus üretebilmek için bir çok taktik kullanmaktadırlar. Bu çalışmada Symphysodon spp.' nin üreme siklusuna ve yumurtlama başarısına etkisi olan bazı faktörler belirlenmiştir. Diskuslar sabit su parametrelerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu balıkların 3.9 ile 7.3 pH aralıklarında, 5 GH altındaki sertlikte, düşük iletkenlik seviyelerinde üredikleri tespit edilmiştir. Üremeye etki eden diğer faktörlerinde üretim tank sistemi ve su değişim rejimi olduğu sonucuna varılmıştırÖğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barmata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilipia, Oreochromis niloticus(2007) Güroy, Kut Betül; Cirik, Şükran; Güroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemÖzet: 12 haftalık bir besleme çalışmasında, juvenil Nil tilapya balıklarında alg unlarının yem tüketimi, büyüme ve besin değerlendirme üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada Nil tilapyası için Cystoseira barbata ilk defa yem ilavesi amacıyla kullanılmıştır. Çeşitli seviyelerde Ulva unu (% 5, % 10 ve % 15) veya Cystoseira unu (% 5, % 10 ve % 15) ilave edilerek formüle edilmiş yemler ile balıklar doyana kadar yemlenmiştir. Alg unu içermeyen bir yem kontrol yemi olarak hazırlanmıştır. % 15 Ulva içeren yemle beslenen grup dışındaki diğer deneme grupları arasında büyüme bakımından önemli bir fark olmamasına rağmen (P > 0,05), en yüksek ağırlık artışı değerleri sırasıyla Cystoseira % 5, kontrol ve Ulva % 5 ile beslenen gruplarda kaydedilmiştir. En düşük yem dönüşüm oranı Ulva % 15 yemi ile beslenen balıklarda görülmüştür (P < 0,05). Yemlerde alg unu seviyelerinin artmasıyla ağırlık artışı, enerji ve protein kullanımında azalma eğilimi gözlenmiştir. Yapılan karkas analizleri, yemlere ilave edilen Cystoseira unu seviyesinin artmasıyla vücut yağ seviyesinin arttığını, Ulva seviyesinin artmasıyla da vücut yağ seviyesinin azaldığını ortaya çıkarmıştır (P < 0,05). Sonuçlar, Cystoseira barbata ve Ulva rigida unlarının tilapya yemlerinde az miktarda kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Esmer alglerden cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh’ nın yetiştiriciliği ve kimyasal bileşiminde meydana gelen değişimler(2010) Cirik, Şükran; Şen, Eylem; Ak, İlknurAljinofit alglerden Cystoseira barbata (Stackhouse) C. agardh (1820)’nın sera koşullarında iki farklı kültürde 28 gün boyunca yetiştiriciliği yapılmıştır. Birinci grup haftada bir gün 24 saat boyunca modifiye Johnson ortamında tutulduktan sonra içinde deniz suyu bulunan tanklara transfer edilmiştir. İkinci grupta modifiye Johnson ortamıyla zenginleştirilmiş tanklara alg tallusları yerleştirilmiştir. Yetiştiricilik çalışmaları süresince en yüksek büyüme hızı birinci de-neme grubunda 0.03 gün-1, ikinci deneme grubunda ise 0.02 gün-1 olarak belirlenmiştir. De-neme gruplarının büyüme hızları arasında önemli derecede farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Yetiştirilen C. barbata talluslarının kimyasal içerikleri karşılaştırılmıştir. En yüksek ham pro-tein miktarı ikinci grupta % 12.01 ±0.31 iken birinci grupta % 8.13 ±0.02 olarak bulunmuştur. Deneme gruplarının protein içerikleri arasında istatistiksel yönden önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır (p<0.05). Ham yağ miktarı % 1.68±0.17 (1. grup) ile % 1.59 ±0.05 (2. grup) olarak saptanmış ve istatistiksel olarak önemli farklıklar olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). En yüksek ham kül ve karbonhidrat miktarları % 32.44 ±0.49 ve %49.48 ±0.43 olarak birinci deneme grubunda saptanmıştır. Gruplar arasında istatistiksel olarak önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Denemeler sonunda hasat edilen alg talluslarının aljinat içerikleri karşılaştırılmış olup en yüksek Na aljinat içeriği ikinci deneme gurubunda % 26.70 ±1.40 iken birinci deneme gurubunda % 14.00 ±1.30 olarak belirlenmiştir. Deneme gurupları arasında Na aljinat içerikleri açısından istatistiksel olarak önemli farklılıkların olduğu saptanmıştır (p<0.05).Öğe Gracilaria verrucosa (Hudson) papenfuss culture using an agricultural organic fertilizer(2011) Ak, Ilknur; Çetin, Zerrin; Cirik, Şükran; Göksan, TolgaIn this study, the effect of an agricultural organic fertilizer on growth, pigment, proximate and agar content of Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss was studied. The highest daily growth rate was determined in the agricultural organic fertilizer group as 4.0 % day -1. Therefore, the growth of G. verrucosa with agricultural organic fertilizer and Conway's medium showed no significant differences (p>0.05). The maximum total chlorophyll content in the agricultural organic fertilizer was higher (20.7±1.5 ?g g -1) than in Conway's medium (7.0±0.2 ?g g -1). The maximum protein (42.6 % dw) and lipid contents (7.6±0.1 % dw) were achieved in the agricultural organic fertilizer group. The significant differences were determined between the groups (p<0.05). The highest carbohydrate (58.1 ±0.4 % dw), ash (12.5&plusum;1.0 % dw) and agar (21.9±0.3 % dw) contents were found in Conway's medium. There was a statistically significant difference between the experimental groups (p<0.05). Consequently, it was seen that the agricultural organic fertilizer is suitable for G. verrucosa culture to produce human and animal food in order to decrease the production cost, but it is unsuitable for agar production. © by PSP.Öğe Posidonia oceanıca'nın Akdeniz'in kuzey doğusunda türk boğazlar sistemi ve marmara denizinde yayılma sınırının belirlenmesi(2007) Cirik, Şükran; Akçalı, Barış; İnanmaz, Özgür Emek; Özalp, H. Barış; Acarlı, Tufan; Meınesz, Alexandre; Thıbault, Theierry[Abstract Not Available]Öğe Yeşil Deniz alglerinden Ulva rigida (C. Agardh)' nın besin kompozisyonu ve aminoasit içeriklerinin mevsimsel değişimi(2008) Kaykaç, Gözde Ova; Cirik, Şükran; Tekinay, A. AdemBu çalışmada yeşil deniz alglerinden Ulva rigida’nın mevsimsel olarak besin kompozisyonu (protein, yağ, kül, nem) ve aminoasit içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali, İzmir Karşıyaka (Bostanlı) sahili boyunca mevsimsel olarak toplanmış ve tüm analizler üç tekerrürlü yürütülmüştür. Yapılan besin kompozisyonu ve aminoasit analizleri sonucunda, mevsimler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiş olup kış mevsiminin protein değerleri ve buna bağlı olarak aminoasit içeriklerinde diğer mevsimlere oranla belirgin artışlar gözlenmiştir. En düşük protein miktarı ilkbahar mevsiminde (%7,64±0,22), en yüksek ise kış mevsiminde (%24,67± 0,37) tespit edilmiştir. Yağ yüzdelerinde de mevsimler arasında farklılıklar belirlenmiş olup sonbaharda artış (%1,20±0,32) görülmüştür. Çalışmada ayrıca esansiyel aminoasitlerinde içinde bulunduğu 18 aminoasit türü protein hidrolizi sonucu tespit edilmiştir. Aminoasitlerden triptofan asit hidrolizi sonucu yıkıma uğradığından dolayı saptanamamıştır. Ulva rigida’da diğer aminoasitlere oranla aspartik asit ve glutamik asit miktarları yüksek seviyede bulunmuştur. Alglerin özellikle tat ve aromalarının oluşumunda önemli rol oynayan bu iki aminoasidin miktarları mevsimler arasında da önemli farklılıklar göstermiştir.