Yazar "Alkan, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Detection of A2 beta casein in cow serum and milk samples and In-Vitro digestibility test(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023) Alkan, Merve; Karav, SercanSüt proteinleri, çok çeşitli farklı moleküler yapılara ve özelliklere sahip heterojen bir polimerik bileşik grubudur. Kazeinler, peynir altı suyu proteinleri, enzimler, minör proteinler ve nitrojen bileşikleri olarak bulunurlar. Kazeinler, inek sütünün toplam proteinlerinin yaklaşık %80'ini oluşturur. ß-kazein, toplam kazeinlerin yaklaşık %37'sini oluşturan kazeinlerin önemli bir parçasıdır. ß-kazein içinde, genetik olarak belirlenmiş bir dizi varyant vardır. Bununla birlikte, inek sütünde bulunan ß-kazeinin on üç genetik varyantı vardır. A1 ß-kazein (A1-süt) ve A2 ß-kazein (A2-süt) olarak adlandırılan A1 ve A2 en yaygın varyantlardır. Bu araştırmanın amacı inek serumu ve süt örnekleri kullanılarak A2 beta-kazein içeren sütün belirlenmesi ve A2 beta-kazeinin sindirilebilirliğinin incelenmesidir. A1 ve A2 sütleri ve bunların sindirim sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili birçok bilimsel çalışma, A2 sütünün A1 süte göre daha kolay sindirildiğini göstermektedir. A1 sütü sindiriminden sonra bazı gastrointestinal rahatsızlık problemlerine ve laktoz intoleransına neden olur, bu problem A1 protein sindirimi ile BetaCasoMorphin-7 (BCM-7) oluşumu ile ilişkilidir. Bu çalışmada inek serumları in vitro olarak analiz edilerek A2 genotipli inekler belirlenmiştir. Bu ineklerden Elisa yöntemi ile sağılan sütlerde A2 beta-kazein saptanmıştır. A2 süt tüketiminin sindirilebilirliği in vitro sindirim yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, A2 süt tüketiminin önemini ve sindirilebilirlik üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.Öğe Determining Total Protein and Bioactive Protein Concentrations in Bovine Colostrum(Journal of Visualized Experiments, 2021) Arslan, Ayşenur; Duman, Hatice; Kaplan, Merve; Uzkuç, Hasan; Bayraktar, Ayşe; Erturk, Melih; Alkan, Merve; Karav, SercanColostrum is a complex biological fluid produced by mammals immediately after parturition. It meets all the nutritional requirements for neonates as a good source of macro-and micronutrients, bioactive peptides, and growth factors. Bovine colostrum is also a potential source of nutrition and bioactive because of its rich protein content that includes immunoglobulin G (IgG) and lactoferrin. However, the level of lactoferrin and IgG in bovine colostrum changes markedly during the lactation period. Therefore, monitoring the concentration of IgG and lactoferrin for the use of bovine colostrum as a protein source is an important question to study. Methods in this article describe how to determine protein content, as well as specific concentrations of lactoferrin and IgG. These methods include the following steps: Isolation of bovine colostrum proteins, Determination of protein concentration via Bicinchoninic acid assay (BCA), Visualization of proteins via SDS-PAGE, Determination of lactoferrin, and IgG concentration using an ELISA Assay.Öğe Production of Bovine Colostrum for Human Consumption to Improve Health(Frontiers Media Sa, 2022) Kaplan, Merve; Arslan, Aysenur; Duman, Hatice; Karyelioglu, Melda; Baydemir, Baris; Guenar, Bilgetekin Burak; Alkan, MerveColostrum contains all essential nutrients for the neonate during the first days of life, with impacts that continue far beyond these first days. Bovine colostrum has been used for human consumption due to the high concentrations of bioactive proteins, vitamins, minerals, growth factors, as well as free and conjugated oligosaccharides. Processes involved in the preparation of bovine colostrum for human consumption play a pivotal role in preserving and maintaining the activity of the bioactive molecules. As bovine colostrum is a multifunctional food that offers a myriad of benefits for human health, assessing the main processes used in preparing it with both advantages and disadvantages is a crucial point to discuss. We discuss major processes effects for colostrum production on the nutritional value, some advanced technologies to preserve processed bovine colostrum and the end-product forms consumed by humans whether as dairy products or dietary supplements.