Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Öztaşkent, Cenk" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of LED light sources on the growth and chemical composition of brown seaweed Treptacantha barbata
    (Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2021) Öztaşkent, Cenk; Ak, İlknur
    In this study, thalli of brown seaweed Treptacantha barbata (Stackhouse) Orellana & Sansón were cultured under four colors of LED light (yellow, blue, green, and red) with cool white fluorescent light as a control, to test how the spectral composition of light affected their growth and biochemical composition under laboratory cultivation. The intensity was 100 μmol photon m2 s−1 of light. The specific growth rates, pigment and proximate compositions, sodium alginate, and fatty acid composition of the thalli were studied. The red LEDs provided the highest specific growth rate. The highest lipid content of the thalli of T. barbata occurred under both fluorescent light and green LED lights. Blue LED light produced the highest sodium alginate content (p ≤.05). The results for fatty acid methyl esters showed that all four LED light sources influenced the fatty acid contents of T. barbata. The polyunsaturated fatty acid levels of T. barbata cultured in LED light sources were extremely high. We suggest that LED lights could be used to grow T. barbata in replacement of the fluorescent lighting currently used.
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı LED ışık kaynaklarının Cystoseira barbata'nın biyomas ve biyokimyasal içeriğine etkisi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2013) Öztaşkent, Cenk; Ak, İlknur
    Bu çalışmada, Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh (1820) talluslarının farklı LED ışık kaynakları (sarı, mavi, yeşil, kırmızı) ve farklı ışık şiddetinde (60, 80, 100 µmol foton m2 s-1) yetiştiriciliği yapılmıştır. Grupların büyüme hızları ve biyokimyasal kompozisyonları incelenmiştir. Denemeler süresince en yüksek büyüme hızı 100 µmol foton m2 s-1 ışık şiddetinde % 2,12 gün-1 (kırmızı) olarak bulunmuştur. En yüksek biyomas veriminin 100 µmol ışık şiddetinde 104,23 g m-2 y.a. (kırmızı) olduğu saptanmıştır. Deneme gruplarının büyüme hızları ve biyomas verimleri arasında önemli derecede farklılıkların olduğu saptanmıştır (p<0,05). C. barbata talluslarının en yüksek yağ, protein, kül ve karbohidrat içerikleri sırasıyla % 6,15±0,47 (mavi), % 17,46±0,72 (yeşil), % 42,87±0,13 (kırmızı), %57,39±1,81 (doğa)olarak belirlenmiştir. Deneme grupları arasında istatistiksel olarak önemli derecede farklılıkların olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca, grupların sodyum aljinat içerikleri de çalışılmış olup en yüksek sodyum aljinat içeriği % 17,85±0,75 (60 µmol foton m2 s-1 mavi) olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kırmızı LED ışığın C. barbata yetiştiriciliği için mavi LED ışığın ise aljinat üretimi için uygun olduğu saptanmıştır. Anahtar sözükler: Cystoseira barbata, LED Işık, Büyüme Hızı, Besin içeriği, Aljinat içeriği
  • [ X ]
    Öğe
    Yeşil Alglerden Ulva rigida (C. Agardh) kültürüne farklı karbon kaynaklarının etkisi
    (2011) Ak, İlknur; Öztaşkent, Cenk; Topçu, Nihal
    Bu çalışmada, Ulva rigida’nın büyüme ve besin içeriği üzerine sodyum asetat ve karbondioksitin etkisi araştırılmıştır. İlk denemede, Conway ortamına ek olarak altı farklı sodyum asetat konsantrasyonu; 3,05 mM (1. grup), 6,10 mM (2. grup), 12,20 mM (3. grup), 24,40 mM (4. grup), 36,60 mM (5. grup) ve 48,80 mM (6. grup) kullanılmıştır. En yüksek biyomas verimi 6. gruptan elde edilmiştir. İkinci denemede Conway ortamına ek olarak beş farklı CO2 konsantrasyonu; 14,20 mM (I. grup), 28,40 mM (II. grup), 42,60 mM (III. grup), 56,81 mM (IV. grup) ve 71,01 mM (V. grup) uygulanmıştır. En yüksek biyomas verimi CO2 kullanılan III. grup için hesaplanmıştır. En yüksek ham protein içeriği 56,81 mM CO2 uygulanan IV. grupta %24,55±0,41 olarak bulunmuştur. En yüksek yağ içeriği 2. grupta %8,28±0,08 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda Ulva rigida’nın biyomas artışı miktarının ve besin içeriğinin karbon kaynaklarından etkilendiği belirlenmiştir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim