Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Öner, Fatih" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Mısır Tanesinde Gıda Ve Endüstriyel Kullanım İçin Önem Taşıyan Özelliklerin Analizinde Kullanılabilecek NIRS (Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisi) Kalibrasyon Modellerinin Geliştirilmesi
    (2017) Kahrıman, Fatih; Türk, Figen Mert; Egesel, Cem Ömer; Öner, Fatih
    Bu proje mısırda gıda ve endüstriyel açıdan önem taşıyan özelliklerin analizinde kullanılabilecek NIR spektroskopisi kalibrasyon modellerinin geliştirilmesini amaçlayan bir araştırmadır. Çalışmada farklı niteliklere sahip toplam 250 mısır örneği materyal olarak kullanılmıştır. Bu örneklerde nem oranı, yağ içeriği, zein içeriği, lisin ve triptofan içeriği, amiloz ve amilopektin içeriği, mum oranı, karotenoid ve tokoferol içeriği hakkında referans analizler gerçekleştirilmiştir. Proje örnekleri öğütüldükten sonra spektral veri alınmış ve Kısmi En Küçük Kareler Regresyonu (PLSR) yöntemlerinden yararlanılarak tahmin modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerin güvenilirlikleri dış doğrulama (n=50) ile test edilmiştir. İncelenen özelliklerden nem oranı (SEC=0,463; R2Ca=0,920; RPD=3,45), yağ oranı (SEC=0,697; R2Ca=0,828; RPD=2,41), lisin içeriği (SEC=0,045; R2Ca=0,829; RPD=2,28), amiloz (SEC=1,584; R2Cal=0,834; RPD=2,46) ve amilopektin oranı (SEC=1,584; R2Ca=0,834; RPD=2,46) için geliştirilen tahmin modellerinin başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Tip dışı örneklerin elenmesinin ardından kalibrasyon modellerinin tahmin gücünün yükseldiği anlaşılmıştır. Eleme işleminin modellerde etkili olan dalga boylarında önemli bir değişime neden olmadığı görülmüştür. Ancak etkili dalga boylarının regresyon katsayılarında değişimler izlenmiştir. Sonuç olarak NIR spektroskopisinin mısırda tane kalite özelliklerinin analizinde önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim