Karabaş Otu (Lavandula stoechas) Yağının Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Yemlerine İlavesinin Büyüme Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri
Citation
Yılmaz, S. (2019). Karabaş Otu (Lavandula stoechas) Yağının Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Yemlerine İlavesinin Büyüme Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (1), 187-193.Abstract
Bu çalışmada, karabaş otu (Lavandula stoechas) yağının sazan, Cyprinus carpio balığı yemlerine ilavesinin büyüme performansı, hematolojik ve serum biyokimyasal parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İzonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanan üç farklı diyet 0 (kontrol), 5 ve 10 g/kg karabaş otu yağı ihtiva edecek şekilde formüle edilmiştir. Balıklar 60 gün boyunca deneme yemleriyle beslenmiştir. 5 g/kg karabaş otu yağı ile beslenen sazan balıklarının deneme sonu ağırlığı, ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranı kontrol yemi ile beslenen balıklara göre anlamlı derecede daha fazla artış göstermiştir (p <0,05). Sonuçlar, 5 ve 10 g kg-1 karabaş otu yağı içeren diyetlerin kontrol diyetine göre kırmızı kan hücresi sayısı, hematokrit oranı (%), serum total protein, albümin, globulin, trigliserit, kolesterol, alkalin fosfataz, glutamik oksaloasetik transaminaz, glutamik piruvik transaminaz ve laktat dehidrojenaz seviyelerini önemli ölçüde etkilemediğini göstermiştir (p>0,05). Ancak, karabaş otu yağının 5 g/kg oranında yeme ilavesi hemoglobin konsantrasyonunu olumlu yönde etkilemiştir (p <0,05). Ayrıca, 5 g/kg karabaş otu yağı grubunda kontrol grubuna göre önemli derecede düşük serum glikoz seviyeleri belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak yeme 5 g/kg oranında karabaş otu yağı ilavesi sazan balığının (C. carpio) gelişimini arttırabileceği bulunmuştur. The present study investigated the effects of dietary topped lavender (Lavandula stoechas) oil supplementation on growth performance, hematological and serum biochemical parameters of common carp, Cyprinus carpio. Three isonitrogenous and isocaloric diets were formulated to contain 0 (control), 5 and 10 g of topped lavender oil kg-1 of fish feed. Fish were fed experimental diets for 60 days. Final weight, weight gain and specific growth rate of carp fed the 5 g kg-1 topped lavender oil diet were significantly greater than that of control diet (p<0.05). Results showed that the red blood cell count, hematocrit ratio (%), serum total protein, albumin, globulin, triglyceride, cholesterol, alkaline phosphatase, glutamic oxaloacetic transaminase, glutamic pyruvic transaminase, and lactate dehydrogenase levels were not significantly affected by diets containing 5 and 10 g topped lavender oil compared to control diets (p>0.05). Supplementation of topped lavender oil at 5 g kg-1 positively influenced the hemoglobin concentration (p<0.05). Moreover, 5 g kg-1 topped lavender oil group had significantly lower values of serum glucose than control group (p<0.05). It was concluded that 5 g kg-1 topped lavender oil can enhance growth of common carp, C. carpio.
The following license files are associated with this item: