Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorYılmaz, Sevdan
dc.date.accessioned2021-04-09T09:11:38Z
dc.date.available2021-04-09T09:11:38Z
dc.date.issued2019-07-11
dc.identifier.citationYılmaz, S. (2019). Karabaş Otu (Lavandula stoechas) Yağının Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Yemlerine İlavesinin Büyüme Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (1), 187-193.en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.otherÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir.
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33202/comuagri.451304
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3093
dc.descriptionYılmaz, Sevdan, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü)en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, karabaş otu (Lavandula stoechas) yağının sazan, Cyprinus carpio balığı yemlerine ilavesinin büyüme performansı, hematolojik ve serum biyokimyasal parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İzonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanan üç farklı diyet 0 (kontrol), 5 ve 10 g/kg karabaş otu yağı ihtiva edecek şekilde formüle edilmiştir. Balıklar 60 gün boyunca deneme yemleriyle beslenmiştir. 5 g/kg karabaş otu yağı ile beslenen sazan balıklarının deneme sonu ağırlığı, ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranı kontrol yemi ile beslenen balıklara göre anlamlı derecede daha fazla artış göstermiştir (p <0,05). Sonuçlar, 5 ve 10 g kg-1 karabaş otu yağı içeren diyetlerin kontrol diyetine göre kırmızı kan hücresi sayısı, hematokrit oranı (%), serum total protein, albümin, globulin, trigliserit, kolesterol, alkalin fosfataz, glutamik oksaloasetik transaminaz, glutamik piruvik transaminaz ve laktat dehidrojenaz seviyelerini önemli ölçüde etkilemediğini göstermiştir (p>0,05). Ancak, karabaş otu yağının 5 g/kg oranında yeme ilavesi hemoglobin konsantrasyonunu olumlu yönde etkilemiştir (p <0,05). Ayrıca, 5 g/kg karabaş otu yağı grubunda kontrol grubuna göre önemli derecede düşük serum glikoz seviyeleri belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak yeme 5 g/kg oranında karabaş otu yağı ilavesi sazan balığının (C. carpio) gelişimini arttırabileceği bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe present study investigated the effects of dietary topped lavender (Lavandula stoechas) oil supplementation on growth performance, hematological and serum biochemical parameters of common carp, Cyprinus carpio. Three isonitrogenous and isocaloric diets were formulated to contain 0 (control), 5 and 10 g of topped lavender oil kg-1 of fish feed. Fish were fed experimental diets for 60 days. Final weight, weight gain and specific growth rate of carp fed the 5 g kg-1 topped lavender oil diet were significantly greater than that of control diet (p<0.05). Results showed that the red blood cell count, hematocrit ratio (%), serum total protein, albumin, globulin, triglyceride, cholesterol, alkaline phosphatase, glutamic oxaloacetic transaminase, glutamic pyruvic transaminase, and lactate dehydrogenase levels were not significantly affected by diets containing 5 and 10 g topped lavender oil compared to control diets (p>0.05). Supplementation of topped lavender oil at 5 g kg-1 positively influenced the hemoglobin concentration (p<0.05). Moreover, 5 g kg-1 topped lavender oil group had significantly lower values of serum glucose than control group (p<0.05). It was concluded that 5 g kg-1 topped lavender oil can enhance growth of common carp, C. carpio.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSazanen_US
dc.subjectKarabaş otu (lavanta)en_US
dc.subjectHematolojien_US
dc.subjectSerum biyokimyasıen_US
dc.subjectBüyümeen_US
dc.subjectCarpen_US
dc.subjectTopped lavender (lavender)en_US
dc.subjectHematologyen_US
dc.subjectSerum biochemistryen_US
dc.subjectGrowthen_US
dc.titleKarabaş Otu (Lavandula stoechas) Yağının Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Yemlerine İlavesinin Büyüme Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Effects of Dietary Lavender (Lavandula stoechas) on Growth Performance and Some Blood Parameters of Common Carp (Cyprinus carpio)en_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-4809-5809en_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.institutionauthorYılmaz, Sevdanen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record