Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorEkinci, Hüseyin
dc.contributor.authorYiğini, Yusuf
dc.date.accessioned2019-08-28T11:46:58Z
dc.date.available2019-08-28T11:46:58Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-06-12
dc.identifier.citationYiğini, Y. (2014). Bozcaada topraklarının detaylı etüt-haritalanması ve sınıflandırılması, toprak-iklim-coğrafi konum (terroir) özelliklerine göre bağcılığa yönelik arazi değerlendirmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/1980
dc.description.abstractBozcaada bağları ve şaraplarıyla ünlü, Ege denizinin kuzeydoğusunda ve Marmara bölgesinin güneybatısında yer alan bir Ege adasıdır. Türkiye'nin Gökçeada ve Marmara adasından sonra üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada'nın tarımsal ana ürününü üzüm ve az miktarda tahıl, baklagiller ve diğer meyve ağaçları oluşturur. Ada'yı bu kadar özel kılan terroir'dır. Fransızca bir kelime olan terroir, toprak, iklim ve topoğrafik özelliklerin, insan etkisi ile birlikte bağcılığa ve ürün kalitesine etkisini tanımlar. Bu çalışmada Bozcaada topraklarının detaylı etüdü yapılmış, sınıflandırılmış ve detaylı temel toprak haritası hazırlanmıştır. İkinci aşamada nicel ve nitel arazi değerlendirme çalışması ile arazilerin anaçlara ve çeşitlere uygunluğu araştırılmıştır. Arazi değerlendirme çalışması girdi olarak iklim, topoğrafik parametreler ve çalışma kapsamında üretilen detaylı toprak haritası ve jeoistatistik yöntemlerle elde edilmiş toprak haritaları kullanmaktadır.en_US
dc.description.abstractBozcaada is renowned for its vineyards and wines. The island is located in the northeast of the Aegean Sea, and in the south-west of the Marmara region in Turkey. It is the third largest island after Gökçeada and Marmara Island. The dominant crops are grapevines and other crops are legumes, cereals and fruits. The island is unique for viticulture, and is characterised by its terroir. Terroir is a French word that describes the interaction of the soil, terrain and climate effects on the vine, combined with the human factor and viticultural management practices that influence the quality of the grapes. In this study, qualitative and quantitative land evaluation tools were implemented to assess the lands and to suggest the most suitable rootstocks and varieties to winemakers. The overall model uses climate, soil and terrain indicators for evaluating the suitability of the soil mapping units to the rootstocks and vine varieties. A detailed soil map was produced and has been implemented into the process together with other soil characteristics, climatic and topographic indicators.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlüvyal topraklaren_US
dc.subjectAlluvial soilsen_US
dc.subjectKireçli topraken_US
dc.subjectCalcareous soilsen_US
dc.subjectKolüvyal topraklaren_US
dc.subjectColluvial soilsen_US
dc.subjectTarım topraklarıen_US
dc.subjectAgricultural soilsen_US
dc.subjectVolkanik topraklaren_US
dc.subjectVolcanic soilsen_US
dc.titleBozcaada topraklarının detaylı etüt-haritalanması ve sınıflandırılması, toprak-iklim-coğrafi konum (terroir) özelliklerine göre bağcılığa yönelik arazi değerlendirmesien_US
dc.title.alternativeDetailed soil survey-mapping and classification of Bozcaada soils, land evaluation for vineyards according to soil-climate-geographical locationen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.institutionauthorYiğini, Yusufen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record