Bozcaada topraklarının detaylı etüt-haritalanması ve sınıflandırılması, toprak-iklim-coğrafi konum (terroir) özelliklerine göre bağcılığa yönelik arazi değerlendirmesi
Künye
Yiğini, Y. (2014). Bozcaada topraklarının detaylı etüt-haritalanması ve sınıflandırılması, toprak-iklim-coğrafi konum (terroir) özelliklerine göre bağcılığa yönelik arazi değerlendirmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Özet
Bozcaada bağları ve şaraplarıyla ünlü, Ege denizinin kuzeydoğusunda ve Marmara bölgesinin güneybatısında yer alan bir Ege adasıdır. Türkiye'nin Gökçeada ve Marmara adasından sonra üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada'nın tarımsal ana ürününü üzüm ve az miktarda tahıl, baklagiller ve diğer meyve ağaçları oluşturur. Ada'yı bu kadar özel kılan terroir'dır. Fransızca bir kelime olan terroir, toprak, iklim ve topoğrafik özelliklerin, insan etkisi ile birlikte bağcılığa ve ürün kalitesine etkisini tanımlar. Bu çalışmada Bozcaada topraklarının detaylı etüdü yapılmış, sınıflandırılmış ve detaylı temel toprak haritası hazırlanmıştır. İkinci aşamada nicel ve nitel arazi değerlendirme çalışması ile arazilerin anaçlara ve çeşitlere uygunluğu araştırılmıştır. Arazi değerlendirme çalışması girdi olarak iklim, topoğrafik parametreler ve çalışma kapsamında üretilen detaylı toprak haritası ve jeoistatistik yöntemlerle elde edilmiş toprak haritaları kullanmaktadır. Bozcaada is renowned for its vineyards and wines. The island is located in the northeast of the Aegean Sea, and in the south-west of the Marmara region in Turkey. It is the third largest island after Gökçeada and Marmara Island. The dominant crops are grapevines and other crops are legumes, cereals and fruits. The island is unique for viticulture, and is characterised by its terroir. Terroir is a French word that describes the interaction of the soil, terrain and climate effects on the vine, combined with the human factor and viticultural management practices that influence the quality of the grapes. In this study, qualitative and quantitative land evaluation tools were implemented to assess the lands and to suggest the most suitable rootstocks and varieties to winemakers. The overall model uses climate, soil and terrain indicators for evaluating the suitability of the soil mapping units to the rootstocks and vine varieties. A detailed soil map was produced and has been implemented into the process together with other soil characteristics, climatic and topographic indicators.