Yazar "Zorba, Nükhet Nilüfer Demirel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Heat-Resistant Moulds in Fruits and Fruit-Containing Products(Selçuk Üniversitesi, 2024) Doğan, Elif; Zorba, Nükhet Nilüfer DemirelHeat-Resistant Moulds (HRM) are defined as microorganisms that can survive thermal processes applied to foods due to their ascospores and can develop during storage. The most significant feature that makes these moulds important in the food industry is their ability to reactivate during thermal processes like pasteurisation, thermisation, and other processes involving low oxygen and high pressure, as well as being present in the sexual phase. The most common HRMs include Byssochlamys spp., Neosartorya (Aspergillus) spp., Talaromyces spp., Eupenicillium spp., Hamigera spp., and Thermoascus spp. The primary source of HRMs is soil and fruits that come into contact with the soil. Especially strawberries, raspberries, grapes, apples, blueberries, and blackberries are among the most frequently studied products in the literature. In addition, HRMs have been isolated from and identified in various processed products such as fruit juices, baby food, puree-jams, marmalades, dairy products, and olives using different methods. Enzymes and mycotoxins synthesized by HRMs not only spoil food, causing economic losses, but also pose a hidden risk to public health. Therefore, the quality of raw materials, storage conditions, food hygiene practices, proper temperature pasteurisation, and the use of preservatives gain importance. This review aims to provide an additional perspective to the literature on the nomenclature of HRMs, their heat resistance, commonly found species in foods, metabolites produced by HRMs, and detection and prevention methodsÖğe Mastitisli Sütlerde Uçucu Bileşiklerin Belirlenmesi(Ataturk University, 2025) Yalman, Musa; Tepeli, Seda Özdikmenli; Zorba, Nükhet Nilüfer DemirelMastitis, süt sığırlarında yaygın olarak görülen ve ekonomik olarak önemli bir hastalıktır ve klinik ve subklinik formlarda ortaya çıkabilir. Subklinik mastitis (SCM), daha sık görülen ve genellikle asemptomatik olan formudur. SCM, sütün kimyasal ve sitolojik bileşiminde değişikliklere yol açarak işleme özelliklerini etkileyebilir ve patojen mikroorganizmalar ve antibiyotik kalıntıları nedeniyle halk sağlığı riskleri oluşturabilir. Bu çalışmada Katı Faz Mikroekstraksiyon (SPME) ve Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi (GC-MS) kullanılarak çiğ inek sütünde bulunan uçucu bileşikler araştırılmıştır. Süt örnekleri, Türkiye'nin Çanakkale iline bağlı Biga ve Yenice ilçelerindeki çeşitli üreticilerden toplanmış ve California Mastitis Testi (CMT) pozitif çıkan 10 örnek analiz için seçilmiştir. Hidrokarbonlar (9), alkoller (4), aldehitler (3), ketonlar (7), asitler (4), esterler (11), terpenler (1), aromatik bileşikler (5), azotlu bileşikler (1) ve diğer bileşikler (4) dahil olmak üzere toplam 49 uçucu bileşeni belirlenmiştir. En baskın uçucu bileşenler, sütte acımsı ve peynirimsi tatlara katkıda bulunan bütanoik asit, hekzanoik asit, oktanoik asit ve n-dekanoik asit olarak belirlenmiştir. Tespit edilen diğer önemli bileşikler arasında asetoin, çeşitli ketonlar, d-limonen gibi terpenler ve 3-metil-1-bütanol gibi alkoller bulunmaktadır. Bu bileşiklerin varlığı büyük ölçüde laktik asit bakterilerinin metabolik aktivitelerine ve yağ asitlerinin parçalanmasına bağlanmıştır. Bulgular, SCM'nin sütün uçucu bileşik profilini önemli ölçüde değiştirdiğini, bu durumun da tat bozulmalarına yol açabileceğini ve süt ürünlerinin duyusal kalitesini potansiyel olarak etkileyebileceğini öne sürmektedir. Bu çalışmanın amacı, SCM ile ilişkili olarak çiğ sütte meydana gelebilecek kimyasal değişiklikler hakkında bilgi sağlamak ve tüketici güvenliğini sağlamak ve süt ürünleri kalitesinde yüksek standartları korumak için süt kalitesinin izlenmesinin önemini vurgulamayı amaçlamaktadırÖğe YEŞİL SEBZELERDE GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA LAKTAMAZ VE KARBAPENEMAZ ÜRETEN ENTEROBACTERALES SUŞLARININ ARAŞTIRILMASI(2023) Balki, Vasfi Mehmet; Zorba, Nükhet Nilüfer Demirel; Çakıcı, NesrinÇanakkale semt pazarlarında satılan 96 adet yeşil sebze örneğinde “beta laktam” dirençli Enterobacterales suşlarının varlığı araştırılmıştır. Gövde, yaprak kısımlarından alınan örneklerden Violet Red Bile Glucose (VRBG) Agara ekilmiştir. Enterobacterales yükleri <1 log KOB/g ile 6.11 log KOB/g arasında tespit edilmiştir. Kromojenik GSBL Agar ve 2 mg/ml meropenem içeren EMB Agarda üreyen 129 adet izolat MALDI-TOF MS yöntemine göre Serratia liquefaciens (n=35), Serratia plymuthica (n=31), Klebsiella oxytoca (n=25), Klebsiella pneumonia (n=6), Raoultella ornithinolytica (n=14), Raoultella terrigena (n=3), Enterobacter cloacae (n=11), Enterobacter ludwigii (n=4), Enterobacter asburiae (n=1), Lelliottia amnigena (n=16), Escherichia coli (n=2), Escherichia hermannii (n=1), Leclercia adecarboxylata (n=3), Pantoea agglomerans (n=3), Kluyvera intermedia (n=2), Kosakonia cowanii (n=1) ve Hafnia alvei (n=1) olarak tanımlanmıştır. Disk difüzyon yöntemine göre izolatların %11.62’sinin (n=15) Genişlemiş Spektrumlu “Beta Laktamaz” (GSBL), %4.65’inin (n=6) karbapenemaz pozitif olduğu belirlenmiştir. Yeşil sebzelerde GSBL ve karbapenem dirençli izolatların varlığı ısıl işlem görmeden tüketilen bu gıdalardaki halk sağlığı riskini ortaya koymaktadır.