Yazar "Yiğini, Yusuf" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bozcaada Toprakları- I (İklim -Jeoloji-Topoğrafya)(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-25) Ekinci, Hüseyin; Yiğini, YusufBozcaada bağları ve şaraplarıyla ünlü, Ege denizinin kuzey-doğusunda ve Marmara bölgesinin güney-batısında yer alan bir Ege adasıdır. Türkiye'nin Gökçeada ve Marmara adasından sonra üçüncü büyük adasıdır. Adanın tarımsal ana ürününü üzüm ve az miktarda tahıl, baklagiller ve diğer meyve ağaçları oluşturur. Ada'yı bu kadar özel kılan terroir'dır. Fransızca bir kelime olan terroir, toprak, iklim ve topografik özelliklerin, insan etkisi ile birlikte bağcılığa ve ürün kalitesine etkisini incelemektedir. Yürütülen çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın I. Bölümünde, Bozcaada’nın sadece iklim, jeoloji ve topoğrafik özellikleri, II.bölümünde toprak haritalaması ve toprak özellikleri, III. bölümünde ise terroir ve bağcılık açısından değerlendirilmesi incelenmiştir. Detaylı toprak etüd çalışması ile Bozcaada topraklarının seri düzeyinde ayrıntılı toprak haritası hazırlanmıştır. Bu çalışma, detaylı toprak haritası ve çeşitli toprak özellikleri ile bağcılığa yönelik bir uygunluk değerlendirmesi olmak üzere iki ana sonuca sahiptir. Ancak, bu bölümde Bozcaada’nın iklim, jeolojik ve özellikle topografik ( eğim, yükseklik, bakı-yöney) özellikleri ile topoğrafik nemlilik indeksi incelenmiştir.Öğe Bozcaada topraklarının detaylı etüt-haritalanması ve sınıflandırılması, toprak-iklim-coğrafi konum (terroir) özelliklerine göre bağcılığa yönelik arazi değerlendirmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014) Yiğini, Yusuf; Ekinci, HüseyinBozcaada bağları ve şaraplarıyla ünlü, Ege denizinin kuzeydoğusunda ve Marmara bölgesinin güneybatısında yer alan bir Ege adasıdır. Türkiye'nin Gökçeada ve Marmara adasından sonra üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada'nın tarımsal ana ürününü üzüm ve az miktarda tahıl, baklagiller ve diğer meyve ağaçları oluşturur. Ada'yı bu kadar özel kılan terroir'dır. Fransızca bir kelime olan terroir, toprak, iklim ve topoğrafik özelliklerin, insan etkisi ile birlikte bağcılığa ve ürün kalitesine etkisini tanımlar. Bu çalışmada Bozcaada topraklarının detaylı etüdü yapılmış, sınıflandırılmış ve detaylı temel toprak haritası hazırlanmıştır. İkinci aşamada nicel ve nitel arazi değerlendirme çalışması ile arazilerin anaçlara ve çeşitlere uygunluğu araştırılmıştır. Arazi değerlendirme çalışması girdi olarak iklim, topoğrafik parametreler ve çalışma kapsamında üretilen detaylı toprak haritası ve jeoistatistik yöntemlerle elde edilmiş toprak haritaları kullanmaktadır.Öğe Çanakkale ili Umurbey Ovası topraklarının detaylı toprak etüt haritalanması ve arazi değerlendirmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2006) Yiğini, Yusuf; Ekinci, HüseyinBu çalışmada Çanakkale Umurbey Ovası topraklarının detaylı toprak etütharitalanması ve arazi değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma alanı olarakÇanakkale'ye yaklaşık 15 km mesafedeki Umurbey ovası seçilmiştir. Çalışma alanıyaklaşık 1700 hektardır. Toprak etüt ve haritalama metodolojisine uygun olarak önbüro, arazi, laboratuar ve ikinci büro çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada altlıkkartoğrafik materyal olarak 1/25000 ölçekli topoğrafik haritalar ve 1/35000 ve1/10000 ölçekli siyah-beyaz hava fotoğrafları coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktanalgılama yazılımları yardımıyla işlenmiş ve haritaların üretilmesinde kullanılmıştır.Açılan toprak profillerinden alınan örneklerde yapılan analizler ve morfolojik,kartoğrafik işlemler ile 17 adet toprak serisi tanımlanmıştır. Bu toprak serilerine aitfazlar belirlenmiş ve toprak haritası oluşturulmuştur.Öğe Çanakkale Umurbey Ovası topraklarının erozyona duyarlılığının mevsimsel değişimi(2014) Parlak, Mehmet; Yiğini, Yusuf; Ekinci, HüseyinToprağın erozyona duyarlılığı, yağış veya yüzey akışla toprağın parçalanmaya direncidir. ÇanakkaleUmurbey Ovası topraklarının erozyona duyarlılığını (K faktörü) ıslak eleme ve Wischmeier ve Smith (1978)abağının eşitliği kullanarak belirlemek için dört mevsimde 17 toprak serisinden yüz ey örnekleri alınmıştır. Kfaktörleri ve agregat stabiliteleri bakımından mevsimler arasındaki farkın karşılaştırılması tekrarlanan ölçümlüdeneme düzeninde varyans analizine göre yapılmıştır. Farklı mevsimlerde alınan toprakların agregat stabilitesideğerleri (%2.76 ile %4.35) düşük, K faktörü değerleri ise 0.20 ile 0.30 arasında (fazla aşınabilir topraklar)saptanmıştır. Toprakların agregat stabilitesi değerlerini yükseltmek ve K faktörü değerlerini düşürmek içintoprak koruyucu yöntem olarak bitkisel yöntemlere ağırlık verilmeli özellikle organik madde toprağa ilaveedilmelidir.Öğe Tuzla (Çanakkale) jeotermalinin bölgedeki akifere toprağa ve suya etkilerinin araştırılması(2005) Baba, Alper; Deniz, Ozan; Özcan, Hasan; Kavdır, Yasemin; Yılmaz, Selahattin; Baba, Barış; Yiğini, YusufTürkiye'nin sıcaklık bakımından üçüncü önemli sahası durumunda olan Tuzla jeotermal sahasındaki akışkanın yöredeki toprağa ve suya olan etkileri irdelenmiştir. Soğuk ve sıcak su kaynaklarının özelliklerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini belirlemek amacıyla Ağustos 2003, alık 2003, Mart 2004 ve Haziran 2004 tarihlerinde su numuneleri alınmıştır. Bu su -numunelerinden major anyon, katyon, ağır metal ve çevresel izotop (18O, 2H, 3H) analizleri yapılmıştır. Ayrıca 0-30; 30-60; 60-90; 90-120 cm derinliklerinde ise toprak numunelerinde ise bazı fizikokimyasal özellikler, ağır metal ve radyoaktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sıcak sular, denizel kökenli evaporıtik yataklardan çözünerek gelen sular olup, tatlı sular ile karışım göstermektedir. Sahadaki tüm sular meteorik kökenli olup, tatlı yeraltı suları ile connate (hapis) tuzlu suyun karışımından ibarettir. Sahasının güneydoğusundan gelen EC'si düşük (600-800 micromho/cm) yeraltı sularının jeotermal sular etkisi ile EC'sinin (1400-3200 micromho/cm) yükseldiği görülmektedir. Nitekim CaHCCVlü sular fasiyesinde yer alan yeraltı suları sıcaksularm etkisi ise CaCVlı sulara geçiş göstermektedir. Proje sahasındaki jeotermal suların Tuzla tatlı yeraltı suyu akiferine olan olumsuz etkileri iki şekilde olmaktadır: a) Jeotermal suların yeraltı sularına mevsimlik etkisi, ki buna dolaylı etki denebilir: kurak dönemde yüzeyde biriken tuz ve ağır metal bileşimlerinin, kışın yağışlar vasıtası ile yeraltına süzülmesi, b) Sahada çıkan yüksek basınca sahip jeotermal suların yukarıya doğru dikey çatlak, kırık veya faylar vasıtası ile yükselimi, yani genel anlamda yeraltı suyuna etkisi. Jeotermal suların yukarıda belirtilen her iki etkisinden ötürü yeraltı suyunun duraylı izotop değerleri beklenilenden daha pozitif değerlerdedir. Genel olarak, inceleme alanındaki sıcak suların da yukarıya doğru çıkarken soğuk yeraltı suyu akiferine karışımından ötürü 518O ve 6D değerlerinde bir azalma da söz konusu olmuştur.