Yazar "Yanar, Mete" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A Study on the Development of the Schedule for Early Weaning of the Brown Swiss Calves at Suitable Live Weight(Medwell Online, 2008) Ugur, Feyzi; Akbulut, Mine Dosay; Yanar, MeteWith this study, it was aimed to form a breeding schedule, suggesting to Weaning the calves at 35 days age and at the most suitable live weight. Brown Swiss calves weaned at 35 days age were separated into three groups. Calf groups which gained 10-20, 21-29 and 30-50% live weight based con birth weight at weaning time were named as G1, G2 and G3, respectively. The average weight gain of the groups between birth and weaning periods, were obtained as 15.2 +/- 1.9, 25.9 +/- 2.4 and 40.3 +/- 1.9%, respectively (p = 0.00). The effects of the groups on daily weight gains in the periods between birth and 6 months were found insignificant (p = 0.11). Similarly, the effect of the groups on total gains in body measurements in the periods between weaning and four months were also found insignificant. As a result, the growth performance of the Brown Swiss, weaned with gaining averagely 15.2, 25.9 and 40.3% weight compare to their birth weight, at 35 days age, were found similar.Öğe Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliğinde yetiştirilen Sarı Alaca x Doğu Anadolu Kırmızısı'nın ileri derecede Esmer'e çevrilmiş melezlerin döllerinin bazı üreme özellikleri ve bunları etkileyen bazı faktörler(1999) Uğur, Fevzi; Yanar, Mete; Tüzmen, Naci; Özhan, MacitBu araştırmada Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesinde yetiştirilen Sarı Alaca X Doğu Anadolu Kırmızısı'nın ileri derecede Esmer'e çevrilmiş melezlerinin bazı verim özellikleri incelenmiştir. Buzağılama aralığı, servis periyodu, gebelik süresi ve doğum ağırlığına ait en küçük kareler ortalamaları ile standart hataları sırasıyla; 431.8±38.0 gün, 159.1±45.2 gün, 287.6±1.8 gün, ve 32.4±1.3 kg olarak saptanmıştır. Buzağılama yûnva doğum ağırlığına olan etkisi çok önemli (P<0.01) bulunmuştur. İneğin yaşının doğum ağırlığı ve gebelik süresine, buzağılama mevsimi ile buzağı cinsiyetinin buzağılama aralığı ve doğum ağırlığına olan etkisi önemli (P<0.05) bulunmuştur.Öğe Erken sütten kesilen Esmer ve Siyah Alaca dişi sığırların canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışları(1999) Uğur, Fevzi; Yanar, Mete; Tüzemen, NaciBu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği'nde yetiştirilen Esmer ve Siyah Alaca buzağılar 30, 45 ve 60. günde sütten kesilmişler ve buzağılara içirilen günlük süt miktarı doğum ağırlığının %7' si oranında tutulmuştur. Esmer ve Siyah Alaca dişi buzağıların doğum ağırlıkları sırasıyla; 33.6±0.9 ve 32.6±1.6 kg olarak bulunmuştur. 30, 45 ve 60 günde sütten kesilen sığırların 12. ay ağırlıkları; 205.9±8.0, 204.9±7.4 ve 211.3±5.1 kg , 18. ay ağırlıkları; 289.9±7.8, 283.6±7.2 ve 297.1±4.9 kg olarak bulunmuştur. Doğum - onsekiz ay arası dönemde günlük canlı ağırlık, artışı ortalamaları 30. günde sütten kesilen buzağılarda 0.47±0.008 , 45 günlük sütten kesim grubunda 0.46±0.008 ve 60. günde sütten kesilen buzağılarda 0.49±0.015 kg olarak saptanmış ve gruplar arası farklar önemsiz bulunmuştur.Öğe Farklı sütten kesim sürelerinin Siyah Alaca buzağıların büyüme ve yemden yararlanma özelliklerine etkisi(1998) Uğur, Feyzi; Yanar, MeteBu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen Siyah Alaca buzağılar 30, 45 ve 60. günde sütten kesilmiş ve buzağılara içirilen günlük süt miktarı doğum ağırlığının %T si oranında tutulmuştur. Doğum - altı ay arası dönemde günlük canlı ağırlık artışı ortalamaları 30. günde sütten kesilen buzağılarda 0.52±0.01 kg, 45 günlük sütten kesim grubunda 050±0.01 kg ve 60. günde sütten kesilen buzağılarda 053±0.01 kg olarak saptanmış ve gruplar arası farklar önemsiz bulunmuştur. Araştırmada, toplam süt tüketimleri ve doğum - altı ay arası dönemde 1 kg ağırlık artışı için tüketilen toplam kuru madde miktarları, 30. günde sütten kesilen buzağılarda 61.8±431 kg ve 4.0±0.08, 45 günlük sütten kesim grubunda 88.0±5.0 kg ve 4.0±0.09 ve 60. günde sütten kesilen buzağılarda 132.0±5.0 kg ve 4.0±0.09 olarak belirlenmiştir. Gruplar arası farklar süt tüketiminde çok önemli (P<0.01), 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kuru madde miktarında ise önemsiz bulunmuştur.Öğe Study on Milkability Traits in Brown Swiss Cows Reared Eastern Region of Turkey(Medwell Online, 2008) Aydin, Recep; Yanar, Mete; Guler, Olcay; Yuksel, Sadrettin; Ugur, Feyzi; Turgut, LeylaThe study was carried out to determine the effect of environmental factors on milkability traits and to estimate genetic parameters and relationships among milk yields, milk flow rate (MFR) and milking time (MT) of Brown Swiss cows reared in Eastern Region of Turkey. The data used in this study consisted of 2051 observations of milking time and milking flow rate on 315 lactations of 163 cows. The averages for MFR, MT and total test day milk yield (TTDMY) were 0.972 kg min(-1), 5.46 min and 11.35 kg, respectively. Stage of lactation and parity had significant (p<0.01) effect on the MFR, MT and TTDMY. Multiparous cows had higher MT and TTDMY (p<0.01) than primiparous cows. Calving season only significantly (p<0.01) affected on TTDMY. The heritability estimates for MFR, MT and TTDMY were 0.37, 0.37 and 0.21, respectively. The positive genetic correlations of MFR with actual milk yield, 305 days milk yield, TTDMY were 0.423, 0.585 and 0.735, respectively, while negative genetic correlations between MT and milk yield traits were calculated. The higher heritability values for MFR and MT suggested that selection of a good milkability seems to be promising and genetic improvement in MFR and MT might be achieved through selection for milk production.