Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yalav, Fatih" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Çanakkale yöresinde yetiştirilen granny smith ve pink lady elma çeşitlerinde dinamik kontrollü atmosferde depolama ve hasat sonrası 1-MCP (1- Metilsiklopropen) uygulamasının birlikte kullanımının meyve kalitesine etkileri
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Yalav, Fatih; Kaynaş, Kenan
    Bu doktora tez çalışmasında, Granny Smith ve Pink Lady elma çeşitlerinde uzun süre depolama sürecinde derim sonrası 1-Metilsiklopropen (1-MCP) ve dinamik kontrollü atmosfer (DKA) koşullarında %0,6-0,7 O2 ve %1 CO2 atmosfer değerlerinde depolama uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 625 ppb dozunda 1-MCP uygulaması yapılmış meyvelerin bir grubu normal atmosfer (NA), diğer grubu DKA koşullarında ve 1-MCP uygulaması yapılmamış meyveler ise DKA koşullarında ve kontrol olarak 8 ay süreyle 0oC de depolanmıştır. Depolanan meyvelerin kalite kontrolleri 2 ay aralıklarla yapılmıştır. Bunun yanında; her depolama süresi sonrasında meyveler 7 gün süreyle 21oC sıcaklık ve %80-85 nem değerlerinde raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama ve raf ömrü sonunda her iki çeşide ait meyvelerin bazı kalite ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda her iki çeşide ait meyvelerde meyve zemin rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, malik asit miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı, ?-farnesen üretimi ile fizyolojik bozulmaların oranı tespit edilmiştir. Diğer taraftan; her iki çeşide ait tüm meyvelerde her depolama süresi sonunda aroma bileşenlerinde meydana gelen değişimler saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre hem Granny Smith hem de Pink Lady çeşitlerinde tüm depolama sürelerinde kalite özelliklerinin korunduğu ve aroma bileşenlerin değişimiyle ?-farnesen çıkışının minimal düzeyde seyrettiği meyveler, 1-MCP uygulanmış ve DKA koşullarında depolanan meyveler olmuştur. Bunu 1-MCP uygulanmış ve normal atmosfer koşullarında depolanmış meyveler izlemiştir. Anahtar kelimeler: Granny Smith, Pink Lady, Dinamik kontrollü atmosfer, 1- Metilsiklopropen, Kalite, Aromatik bileşenler.
  • [ X ]
    Öğe
    Pink Lady Elma Çeşidinde Hasat Sonrası 1- Methylcyclopropene Uygulaması ve Dinamik Atmosferde Depolamanın Uzun Dönem Depolamada Kaliteye Olan Etkileri
    (2018) Yalav, Fatih; Kaynaş, Kenan
    Çalışmada; Pink Lady elma çeşidi meyvelerinde farklı depolama sistemlerinin ve hasat sonrası 1-MCPuygulamasının depolama boyunca kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda Pink Lady elma çeşidine aitmeyvelerde dinamik kontrollü atmosfer (DKA)’ de depolama sistemi, hasat sonrası normal depoda 1-Methylcyclopropene (1-MCP) uygulaması ve bu uygulamanın DKA ile olan kombinasyonu uygulanmıştır. Buuygulamalar ile herhangi bir uygulamaya tabi tutulmayıp normal soğuk depoda muhafaza edilen kontrol meyveleri 0-1°C sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120, 180 ve 240 gün süreyle depolanmıştır. Depolamanınbaşlangıcında ve her depolama döneminden sonra meyvelerde; et rengi değişimi, meyve eti sertliği (MES), sudaçözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA), toplam fenolik bileşik içeriği ve çürüme oranıgibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir.Bulgularımıza göre; muhafaza süresi, incelenen kalite parametreleri üzerinde etkili olmuş, depolama süresinin uzamasıkalite kayıplarını beraberinde getirmiştir. Bunun yanında; depolama süresince kalitenin korunduğu meyveler dinamikkontrollü atmosferde depolanan ve 1- Methylcyclopropene uygulamasına tabi tutulanlar olmuşlardır. Bunu normalatmosfer koşullarında 1- Methylcyclopropene uygulaması izlemiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    ?Red globe? sofralık üzüm çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların kaliteye olan etkileri üzerine bir araştırma
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2011) Yalav, Fatih; Kaynaş, Kenan
    Bu çalışmada üstün kalite ve tat özelliklerine sahip, Dünya'da ve Ülkemizde geniş pazarlanabilme potansiyeline sahip ?Red Globe? sofralık üzüm çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların depolama sürecinde kaliteye olan etkileri incelenmiştir.Bu kapsamda; hasat edilen üzümlerde depolama öncesi 2,5 ve 5 dakika süreyle ultraviole ışın (UV-C 254nm) uygulamasına, %0,05 ve %0,1 dozlarında Menthol ve %0,05 ve %0,1 Thymol uygulamaları ile ticari üzüm depolamada sıklıkla kullanılan 7,5g/5kg sodyum metabisülfit içerikli çift salınımlı ped uygulaması yapılmıştır. Söz konusu uygulamalara tabi tutulan üzümler 0°C ? 1°C sıcaklık ve %85 ? %90 oransal nem koşullarında sırasıyla 45 ve 90 gün süreyle depolanarak 18°C-20°C koşullarda 3 gün süreyle raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Uygulamaların meyvelerin depolanma kalitesine etkilerini saptamak amacıyla, hasattan ve her depolama süresi ile raf ömrü sonunda bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Bu özellikler; suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, pH değeri, meyve zemin rengi, toplam fenolik bileşik içeriği, çürüme bozulma oranı ve sap kararması oranıdır. Bunun yanında; meyve tat özellikleri de incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre depolama süresi arttıkça meyve kalitesinde kayıplar meydana gelmiştir. Bunun yanında depolama süresince meyve kalite özelliklerinin korunumu açısından en başarılı uygulamalar 90 günlük depolama periyodu sonunda sırasıyla Sodyum metabisülfit uygulaması, %0,1 dozunda Menthol uygulaması ve 5 dakika süreyle UV-C uygulaması olmuştur. Diğer hasat sonrası uygulamalarda ise kalite korunamamış ve meyve tat özelliklerinde bozulma meydana gelmiştir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim