Yazar "Uslu, Abdullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı şaraplık üzüm çeşidi çekirdeklerinin yağ içerikleriyle yağ kalite özelliklerinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2007) Uslu, Abdullah; Dardeniz, AlperBu araştırma 2004- 2005 yılları arasında yapılmış olup, araştırmada pres sonrası şaraphane atığı olarak ortaya çıkan cibrelerden (kabuk, çekirdek) elde edilen üzüm çekirdeklerinin yağ asitleri kompozisyonlarının incelenmesi, yağ kalitesinin belirlenmesi, bu atık materyalin alternatif kullanım olanaklarının araştırılması ve bu kullanım alanlarıyla şarap üretim masraflarının önemli ölçüde düşürülebileceğinin belirtilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöresel ve yabancı toplam 12 farklı şaraplık üzüm çeşidi çekirdekleri kullanılmış, çekirdeklerin pomolojik özellikleri incelenerek, her bir çeşidin tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yağ asidi kompozisyonları bulunmuş ve üzüm çekirdeği yağının doymamışlık oranı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; üzüm çekirdeklerinde, % 6.5-8.40 palmitik, % 3.07-3.86 stearik, % 11.62-16.10 oleik, % 72.50-77.59 linoleik, % 0.10-0.68 araşidik, % 0.11-0.46 linolenik asit içeriği bulunmuştur. Üzüm çekirdeği yağının doymamışlık oranı ise % 88.10-90.12 olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar üzüm çekirdeği yağının yüksek esansiyel yağ içeriği açısından diyetlerde bulunması gereken önemli bir besin kaynağı olduğunu ve bu atık materyalin değerlendirilmesinin şarap üretim masraflarının düşürülmesi açısından önemli bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Üzüm çekirdeği, cibre, yağ asitleri kompozisyonu, doymamışlık.Öğe Bazı üzüm çeşitlerinin çekirdeklerindeki yağ asitleri bileşenlerinin belirlenmesi(2009) Uslu, Abdullah; Dardeniz, AlperBu araştırmada, Bozcaada-Çanakkale Yöresi’nde yetiştirilen farklı üzüm çeşitlerinin çekirdekleri materyal olarak kulla-nılmıştır. Presleme sonrası atık materyal olarak ortaya çıkan cibreden temin edilen çekirdeklerin bazı pomolojik özellikleri ile yağ asitleri bileşenleri incelenmiştir. Pomolojik özellikler ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, yağ asitleri bileşenlerinin analizleri ise Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. İncelenen üzüm çeşidi çekirdeklerinin, oranları sırasıyla % 8.40-% 6.51 palmitik asit (16:0), % 16.10-% 11.62 oleik asit (18:1), % 77.59-% 72.50 linoleik asit (18:2), % 3.86-% 3.07 stearik asit (16:0), % 0.46-% 0.11 linolenik asit (18:3) ve % 0.68-% 0.10 araşidik asit (20:0) içeriğine sahip olduğu belirlenmiş, bu yönüyle iyi bir yemeklik yağ özelliği taşıdığı saptan-mıştır. Farklı üzüm çeşidi çekirdeği yağlarının doymamışlık oranı ise % 88.10 ile % 90.12 arasında değişim göstermiştir. Bununla birlikte, beyaz ve renkli üzüm çeşidi çekirdekleri arasında da palmitik, stearik, linolenik ve arşidik asit içerikleri ile doymamışlık oranı bakımından farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.Öğe Çanakkale ili bağcılığının mevcut durumu, gen kaynakları potansiyeli, bağcılığın ekonomiye katkıları ve son gelişmeler(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2005-03) Dardeniz, Alper; Şeker, Murat; Uslu, Abdullah; Yüce, Zuhal[No Abstract Available]