Yazar "Turgut, Tanju" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Chemical Composition of Essential Oils of Peppermint and Spearmint Dry Leaves and Their Allelopathic Effects on Wheat Species(Har Krishan Bhalla and Sons, 2021) Turgut, Tanju; Coskun, YalçinThis study was carried out to determine the chemical composition of essential oils of the spearmint and the peppermint dry leaves and their allelopathic effects on seed germination and seedling growth of different wheat species. The ratios of essential oil isolated by hydrodistillation were found to be 2.5 % and 2.0 % (w/w), respectively. The GC/MS analysis revealed that the peppermint essential oil contained 20 compounds, while spearmint essential oil incorporated 17 compounds. The main components in the spearmint essential oil were identified to be carvone (62.9 %) and limonene (8.2 %), while those of the peppermint essential oil was to be menthone (34.5 %) and menthol (41.4 %). The seed germination started to be negatively affected by 0.2 mu L of essential oil and the negative effect increased in parallel with the increase in essential oil dose. The reducing effect of the mint essential oils on seed germination was the lowest for Triticum spelta and the highest for T. aestivum. In the pot trial, the negative effect began to appear with 0.8 mu L of essential oil and increased with the higher doses. The effect of mint essential oils on root lengths and dry weights of single seedlings was the lowest for T. spelta and the highest for T. dicoccum. The estimated field application dose of the peppermint essential oil for the investigated wheat species was determined to be approximately 208 mL da(-1).Öğe Mentha piperita ve Mentha spicata nane türlerine ait uçucu yağların buğday türlerinin tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine allelopatik etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Turgut, Tanju; Coşkun, YalçınBu çalışma iki farklı nane türünden Mentha spicata ve Mentha piperita elde edilen uçucu yağların farklı buğday türlerinin tohum çimlenmesi ve fide büyümesine etkilerini belirlemek için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında 3 tekerürlü olarak "Tesadüf parselleri bölünmüş parsellerde faktöriyel" (Çimlendirme denemesi) ve "Tesadüf parselleri bölünmüş parseller" (Saksı denemesi) deneme planlarına göre iki farklı deneme olarak yürütülmüştür. Çimlendirme denemesinde diploid (Triticum monococcum), tetraploid (Triticum durum ve Triticum dicoccum) ve hexaploid (Triticum aestivum ve Triticum spelta) buğday türlerinin tohumlarının çimlenme oranları ile tek fide kuru ağılıkları incelenirken, saksı denemesinde tek fide kuru ağılığı ve kök uzunlukları incelenmiştir. Çimlendirme denemesi sonucunda; buğday tek fide ağırlığı ve çimlenme oranında azalmanın farklı nane türelerinden elde edilen uçucu yağlardan etkilenme seviyesi farklı çıkmazken, tek fide kuru ağırlığı ve çimlenme oranında azalmanın buğday türlerine ve uçucu yağ dozuna göre değiştiği ve uçucu yağ dozundaki artışla birlikte olumsuz etkinin de arttığı tespit edilmiştir. Saksı denemesi sonucunda da, benzer şekilde buğday türeleri ve uçucu yağ dozlarının yedi haftalık buğday kök uzunluğu ve tek fide kuru ağırlığı üzerine önemli etkilerinin olduğu uçucu yağ dozu artışıyla birlikte olumsuz etkinin de arttığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Allelopati, Uçucu Yağ, Buğday Türleri, Nane Türleri, Kök Uzunluğu, Çimlenme Oranı.