Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Turan, Ahmet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Vetiver ve Soya Karışım Silajının Fermantasyon Kalitesi, Besleme Özellikler İle Gaz-Metan Üretiminin Değerlendirilmesi
    (2021) Çiftci, Beyza; Akçura, Sevim; Doran, Turhan; Okumuş, Onur; Turan, Ahmet; Kaplan, Mahmut; Kamalak, Adem
    Çalışmanın amacı farklı oralarda karıştırılan Vetiver (V) ve soyanın (S) silaj fermentasyonu, besinselözellikler ile gaz ve metan üretimi üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla Vetiver ve soya bitkileri beş farklıoranda (100V%, 75%V+25%25S, 50%V+50S, 25%V+75%S ve %100S) karıştırılmıştır. İncelenen tüm özelliklerüzerine karışımın etkisi istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur (p?0.01). Araştırma sonuçlarına göre, silajkarışımındaki soya miktarının artmasıyla kuru madde miktarı, ham protein ve ham yağ oranları artmış, asitdeterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları azalmıştır. Vetiver oranınınartması pH seviyesinde düşüş, gaz ve metan üretiminde, metabolik enerji ve organik madde sindirimderecesinde, ham külde, laktik asit oranlarında artış sağlamıştır. Ancak Vetiverin bir çim türü olmasına rağmensoya ile karışımda iyi bir silaj üretimi için yeterli kuru madde miktarına ve uygun pH seviyesine sahip olmadığıgörülmüştür. Kökleri için yoğun yetiştirilen Vetiverin toprak üstü aksamının yalın silaj olarak değerlendirilmesiveya yeni bitkilerle karışımının yapılması gerekmektedir.
  • [ X ]
    Öğe
    Yemeklik Sakız Fasulyesinde Bitki Tane Verimi Yönünden Genotip x Çevre İnteraksiyonunun Farklı Yöntemler ile İncelenmesi
    (Mevlüt AKÇURA, 2020) Akçura, Mevlüt; Turan, Ahmet
    Bu araştırma altı farklı çevrede yetiştirilen sebze tipi sakız fasulyesi (Cyamopsis tetragonolaba) genotiplerinin bitki tane verimi yönünden stabilitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 12 adet genotip kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Genotiplerin bitki tane verimi yönünden stabilitelerini belirlemek amacıyla S⁽¹⁾, S⁽²⁾, S⁽³⁾, S⁽⁶⁾, NP⁽¹⁾, NP⁽²⁾, NP⁽³⁾, NP⁽⁴⁾, Wᵢ², σ²ᵢ, s²dᵢ, bᵢ, CVi, θ₍ᵢ₎, θᵢ, 𝘒R parametreleri kullanılmıştır. Ayrıca, kullanılan yöntemler arasındaki ilişkileri görsel olarak değerlendirmek için heatmap ve biplot oluşturulmuştur. Sonuç olarak Samen çeşidi ile SF10 ve SF2 genotiplerinin kullanıan yöntemlerinin çoğunluğuna göre en stabil olduğu, yöntemlerin aralarındaki ilişkiye göre dört grup oluşturduğu tespit edilmiştir. Birinci grubu bitki tane verimi ile bᵢ ve CVi oluşturmuştur. Bu grup ile olumlu ve önemli ilişkiye sahip olan ikinci grupta ise s²dᵢ, σ²ᵢ, θᵢ, ve Wᵢ² yöntemleri yer almıştır. Tane verimi ile olumsuz ve önemli ilişkiye sahip olan ve tamamı parametrik olmayan yöntemlerden oluşan dördüncü grubu ise S⁽⁶⁾, NP⁽²⁾, NP⁽³⁾, NP⁽⁴⁾ ve 𝘒R yöntemleri oluşturmuştur. Sebze tipi sakız fasulyesinde bitki tane verimi yönünden stabil genotipleri belirlemek için çok sayıda yöntem kullanmak yerine her yöntem grubundan bir adet paremetrenin kullanılması yeterli olacaktır

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim