Yazar "Tuna, Tolga" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe YALOVA HAVUÇ (Daucus carota L.) GEN HAVUZUNDA BULUNAN GENOTİPLERİN BAZI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ(2021) Tuna, Tolga; Sönmez, İbrahim; Beşirli, Gülay; Alan, Ali Ramazan; Toprak, Fevziye Çelebi; Şeker, MuratBu çalışma 2020 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen 117G002 no.lu “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme” isimli projede yer alan havuç gen havuzu geliştirme çalışmaları kapsamında, 10 genotipin yaprak özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Türkiye’de havuç yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı illerden (Kahramanmaraş, Hatay) ve yurt dışından (Tacikistan) oluşturulmuş gen havuzu içerisinde sarı, turuncu ve mor havuç tipleri mevcuttur. Söz konusu gen havuzundaki 96 farklı bireyin çıkış oranları ve yaprak özellikleri belirlenirken UPOV ve IPGRI çeşit tanımlama formlarından faydalanılmıştır. Formlarda yer alan çıkış, olgun yaprak sayısı, yaprakta tüylülük, yaprak tipi, yaprakta bölünme, yaprak rengi, yaprak rengi yoğunluğu, yaprak duruşu, yaprak uzunluğu, petiolede antosiyanin varlığı, bitki örtüsü kriterleri incelenerek genotiplerin mevcut durumu ortaya konulmuştur. Genotiplerin olgun yaprak sayıları incelendiğinde değerlerin 6 ile 14 adet arasında değiştiği görülmüştür. Yaprak tipi ile yaprakta bölünmenin paralellik gösterdiği belirlenmiştir. Hatay Moru genotipi olgun yaprak sayısı, yaprak sapında antosiyanin özellikleri bakımından en yüksek değerleri vererek dikkat çekmiştir. Hatay Moru ve Kahramanmaraş genotiplerine ait bireylerde yaprak tüylülüğünün yoğun olduğu, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde daha önceki çalışmalardan gen havuzuna aktarılan mor tiplerde (Genotip 3, Genotip 11, Genotip 12, Genotip 16, Genotip 20) ise yaprakta tüylülüğün çok az olduğu belirlenmiştir.Öğe Yalova havuç (Daucus carota L.) gen havuzunda bulunan genotiplerin morfolojik karakterizasyonu(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Tuna, Tolga; Şeker, MuratBu çalışma 2020-2021 yıllarında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde, TUBİTAK tarafından desteklenen 117G002 numaralı "Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme" isimli projenin "Mor, Sarı, Turuncu Havuçlarda Gen Havuzunun Oluşturulması" alt iş paketi kapsamında oluşturulan havuç gen havuzu içerisindeki 25 genotipin yaprak, çıkış ve kök özelliklerini belirlemeyi ve bu bağlamda ıslah programında devam ettirilecek olan bireylere ışık tutmayı amaçlamıştır. Türkiye'de havuç yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı illerden (Kahramanmaraş, Hatay, Konya), ticari çeşitlerden (D-77, Y-77, T-77) ve yurt dışından (Tacikistan) oluşturulmuş gen havuzu içerisinde mor, sarı ve turuncu havuç tipleri bulunmaktadır. Söz konusu gen havuzundaki 475 bireyin çıkış zamanları, yaprak ve kök özellikleri belirlenirken UPOV ve IPGRI çeşit tanımlama formlarından yararlanılarak oluşturulan özellik belgesinden yararlanılmıştır. Oluşturulan bu belge yardımı ile 1 adet çıkış, 10 adet yaprak ve 27 adet kök kriteri incelenmiş ve genotipler cluster analizine tabi tutularak mevcut durumları ortaya konulmuştur. Mor bir havuç genotipi olan Hatay hattına ait havuç bireylerinde üstün, homojen ve koyu et rengi bulgularına rastlanılmış olup, ıslah programında devam ettirilmesi tavsiye edilmektedir. Taze tüketime uygun sarı ve turuncu renkli havuçlarda ise tat ve aroma kriterlerinin birincil öneme sahip olması, küçük odun dokuya sahip D-77, Y-77, T-77 ve Tacikistan 1 genotiplerini ön plana çıkarmıştır.











