Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tuna, Ayhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı kalsiyum kaynak ve dozlarının biber fidesinin gelişimi ve kalsiyum içeriğine etkisi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2011) Tuna, Ayhan; Müftüoğlu, Nuray Mücella
    Denemede, canlıların beslenmesinde ve Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan biber bitkisinde görülen ve kalsiyum noksanlığı ile ortaya çıkan çiçek burnu çürüklüğünün önüne geçmek amacı ile farklı kaynak ve farklı dozlarda kalsiyum uygulayarak biber fidelerinin gelişiminde kalsiyumun etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi'nde bulunan Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'ne ait plastik örtülü ısıtmasız serada 12.05.2009 ile 06.07.2009 tarihleri arasında yetiştirilen biber bitkileri ile yürütülmüştür. Deneme materyali olarak Yalova Yağlık - 28 biber çeşidi kullanılmış, viyollerde yetiştirilen fidelerde 4 farklı kalsiyum kaynağından (kalsiyum klorür, kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat, kalsiyum hidroksit) elde edilen 6 farklı kalsiyum dozu (0; 50; 100; 150; 200 ve 250 kg/da Ca) uygulanmıştır. Yetiştirilen biber fidelerinin çıkış yüzdeleri, ekimden çıkışa geçen süre, çıkış süreleri, gövde yaş ağırlığı (g/bitki), kök yaş ağırlığı (g/bitki), gövde kuru ağırlığı (g/bitki), kök kuru ağırlığı (g/bitki), gövde nemi, kök nemi, bitki yaş ağırlığı (g/bitki), bitki kuru ağırlığı (g/bitki), bitki nemi, kök kalsiyum içeriği, torf kalsiyum içeriği, bitki kalsiyum içeriği, torf potasyum içeriği, kök potasyum içeriği, gövde potasyum içeriği parametreleri incelenmiştir.Sonuç olarak denemede farklı kalsiyum kaynaklarının farklı dozlarının biber fide gelişimine etkisi saptanmaya çalışılmış olup en etkili kaynağın CaSO4 ve bu kaynağın 100 kg/da dozunun olduğu saptanmıştır. Ancak tek yıl olarak yürütülen denemenin mutlaka ikinci yıl tekrarının da yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim