Yazar "Tepeli, Seda Özdikmenli" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ÇANAKKALE (YENİCE) İLİNDE ÜRETİLEN ÇİĞ SÜTLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE SUBKLİNİK (GİZLİ) MASTİTİS GÖRÜLME ORANI(2017) Tepeli, Seda Özdikmenli; Zorba, Nükhet NYetiştiricilikte önemli ekonomik kayıplara neden olan subklinik mastitis hastalığı dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunu haline gelmiştir. Subklinik mastitis gözle fark edilemediğinden dolayı süt ve süt ürünleri üretimine dahil olmaktadır. Bu çalışmada Çanakkale-Yenice ilçesindeki 134 müstahsilin çiğ süt örneklerinde pH, elektrik iletkenliği, ve donma noktası gibi fiziksel özellikler, su, yağ, protein, laktoz, yağsız kuru madde ve mineral madde oranı gibi kimyasal özellikler ve toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı (TAMB), toplam koliform grubu bakteri sayısı ve Escherichia coli varlığı araştırılmıştır. Ayrıca örneklerin somatik hücre sayısı ve California mastitis test (CMT) değeri belirlenerek subklinik mastitis varlığı belirlenmiştir. Subklinik mastitis bulgusu ile diğer özellikler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çiğ sütlerin, ortalama pH, Eİ ve DN değerleri sırasıyla 6,75±0,01, 5,83x10-3S/cm ve -0,5296±-0,002, olarak, protein, laktoz, mineral madde ve yağ miktarları ise sırasıyla %3,37±0,03, %4,99±0,03, %0,64±0,01 ve %3,10±0,06 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerin %99,2'sinin 5logkob/mL'den yüksek TAMB içerdiği, %13,4'ünde ise E. coli bulunduğu belirlenmiştir. Çanakkale, Yenice'de subklinik mastitis olgusu %59 oranında tespit edilmiştir. Subklinik mastitisli sütler (CMT değeri >= 2) ile normal sütlerin (CMT değeri < 2) sadece CMT değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0,001). CMT ve SHS değerleri ile Eİ değerleri ve diğer özellikler arasında güçlü bir korelasyon tespit edilememiştir (r<±0,500)Öğe Çanakkale’nin Yenice ve Bayramiç İlçelerinde Su Ürünleri Tüketiminin Değerlendirilmesi(2022) Selvi, Kahraman; Kaya, Burcu; Tepeli, Seda Özdikmenli; Kandemir, GülcanBu çalışmada, Çanakkale’nin Yenice ve Bayramiç ilçelerinin demografik özelliklerine göre, su ürünleri tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 2021 yılının Temmuz ayında basit tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak, 320 (160+160) bireye yüz yüze anket uygulanmıştır. Sonuç olarak, her iki ilçedeki katılımcıların, balık fiyatlarının normal olduğunu belirtmesine rağmen, balık eti tüketim tercihinin diğer beyaz et ve kırmızı etten sonra geldiği saptanmıştır. Bununla birlikte balığın sıklıkla taze olarak tercih edildiği ve en çok sağlıklı olduğu için tüketildiği belirlenmiştir. İlçelerdeki balık tüketiminin en fazla sonbahar-kış mevsimlerinde ve ayda 1-3 kg olduğu, katılımcıların balık satın alma yerinin en çok pazar yeri olduğu ve pişirme metodu olarak en çok kızartmayı tercih ettiği belirlenmiştir. Yenice’deki katılımcılara göre (%19,4) yemesinin zor olması, Bayramiç’teki katılımcılara göre (%26,9) ise tadı ve kokusu, balık etinin tercih edilmemesindeki en önemli etken olarak tespit edilmiştir. Buna ilave olarak Yenice ve Bayramiç ilçelerinde tüketicilerin sırasıyla %35 ve %53,8 oranlarında balık haricindeki su ürünlerini tüketmediği tespit edilmiştir. Ayrıca her iki ilçe için en fazla tüketilen deniz balığı türü hamsi, en fazla tüketilen tatlı su balığı türü alabalık olarak belirlenmiştir.Öğe Türkiye'de Geleneksel Yöntemlerle Üretilen Peynirlerin Küf Florası(2016) Yalman, Musa; Tepeli, Seda Özdikmenli; Demirel, Nükhet Nilüfer ZorbaÜlkemizde geleneksel yöntemler ile üretilen birçok peynir çeşidi vardır. İnek, koyun ve keçi sütlerinden hayvan derisi, çömlek ve benzeri ortamlarda doğal olarak bulunan küfler ile olgunlaştırılan peynirlerde bunlar arasında yer almaktadır. İçAnadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde üretilen bu peynirlerde kontrolsüz olarak gelişen küfler, ürettikleri sekonder metabolitler nedeni ile halk sağlığıaçısından risk oluşturabilir. Küfle olgunlaştırılan peynirlerimizde en çok Penicilliumspp. saptandığı, baskın türün spp Penicilliumroquefortiolduğu belirlenmiştir. Ayrıca peynirlerde Aspergillus, Alternaria, Mucor, Geotrichum, Cladosporiumcinslerine ait türlerinde izole edildiği bildirilmiştir. Bu küfler arasında mikotoksin oluşturan suşların da olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle peynirlerin olgunlaştırılmasının kontrollü olarak yapılmasıve kullanılacak starter küf suşlarının seçimi önem taşımaktadır. Çalışmamızda ülkemizde geleneksel yöntemler ile üretilen küflü peynirlerin üretimi hakkında bilgi verilmiş, bu peynirlerin küf florasında hangi küflerin olduğu ve halk sağlığıaçısından olabilecek riskler üzerinde durulmuş, ayrıca küfle olgunlaştırılmayan diğer peynirlerdeki küf florasından bahsedilmiştir.Öğe Uçucu Yağların Staphylococcus aureus Üzerine Etkisi(2014) Tepeli, Seda Özdikmenli; Zorba, Nükhet NilüferStaphylococcus aureus kaynaklı hastalıklar gelişen teknolojiye rağmen dünyada oldukça yaygın görülmektedir. S.aureus, gıda kaynaklı intoksikasyonlara neden olması yanı sıra neden olduğu hastane enfeksiyonları ve özellikle antibiyotik dirençli suşları nedeniyle önemli bir patojendir. Günümüzde tüm dünyada mikroorganizmaların kontrolünde doğal ürünlerin kullanımı giderek önem kazanmaktadır. Uçucu yağlar söz konusu doğal antimikrobiyel maddelere bir örnektir. Bitkilerden, özellikle baharatlardan, elde edilen uçucu yağlar çok sayıda kimyasal bileşenden oluşan ve uçucu özelliğe sahip yağlardır. Bu derlemede, uçucu yağlar ve etki mekanizmaları hakkında genel bilgi verilerek uçucu yağların S.aureusun kontrolünde kullanılması ile ilgili yapılan in vitro çalışmalara ve gıdalardaki uygulamalarına yönelik bilgiler değerlendirilmiştir.Öğe Yenice–Davutköy (Çanakkale) Sulama Göletlerinin Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması(2017) Selvi, Kahraman; Tepeli, Seda Özdikmenli; İleri, Burcu; Yıldız, Ramazan; Yücel, Mehmet AliBu çalışmanın amacı, sulama göletlerinin mevsimsel su kalitesinin değişimlerini belirlemektir. Dört farklı mevsim için Yenice ve Davutköy sulama göletlerinin 3 farklı örnekleme noktasından yüzey suyu örnekleri toplanmıştır. Bu göletlerin su kalitesini belirlemek amacıyla çözünmüş oksijen, pH, tuzluluk, elektriksel iletkenlik, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, amonyum, nitrit, nitrat, fosfat, toplam sertlik, klorür ve sodyum adsorpsiyon oranı (SAR) parametreleri incelenmiştir. Ulusal ve uluslararası su kalite standartlarına göre, fiziko-kimyasal parametreler sınır değerleri sağlamaktadır. ABD tuzluluk diyagramında C1-S1 sınıfında yer almaktadır. Tuzluluk ve sodyum değerine göre sulama suyu olarak kullanıma uygun olduğu belirlenmiştir. Yenice ve Davutköy göletlerinin mikrobiyal kalitesi için sıcaklığa bağlı olarak mezofil ve psikrofil aerob bakteri oranı belirlenmiştir. Düşük sıcaklıklarda yüksek seviyede psikrofil bakteri belirlenirken yüksek sıcaklıklarda mezofil bakteri sayısı artmaktadır. Psikrofil aerob canlı sayısı (PAC) mevsimlere göre değerlendirildiğinde, sıcaklık artışına bağlı olarak pearson korelasyon analizine göre istatistiksel olarak önemli güçlü negatif korelasyon bulunmuştur (r=-0,635). Fekal kirlilik indikatörü olan E.coli sayısının yaz mevsiminde Davutköy göletine ait istasyonlarda 110 kob/100ml ve 50 kob/100ml olarak belirlenmiştir. Diğer istasyonlarda ise E.coli tespit edilmemiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Yenice ve Davutköy sulama göletlerine ait suların tarımsal aktiviteye uygun olduğu belirlenmiştir.