Yazar "Taylan, Gizem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Manda süt ürünlerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin tanımlanması ve probiyotik özelliklerinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2017) Taylan, Gizem; Zorba, Nükhet NilüferBu çalışma sırasında Türkiye'nin farklı illerinden temin edilen 13 adet manda beyaz peyniri, 7 adet mozeralla peyniri ve 3 adet manda yoğurdu örneklerinden laktik asit bakterileri sayımları yapılmış ve 1126 adet laktik asit bakterisi izolatı alınmıştır. İzolatlardan saf olarak elde edilen 502 adedine Gram boyama, katalaz testi ve oksidasyon-fermantasyon testi uygulanmıştır. Laktik asit bakterisi olduğu belirlenen 248 izolatın fenotipik olarak tür bazında tanımlanması gerçekleştirilmiştir. Tanımlanan bakterilerden çubuk şekilli laktik asit bakterlerinden baskın olan türler L. acidophilus (%15,12), L. casei (%10,08), L. delbrueckii (%9,24); kok veya kokoid şeklindeki izolatlardan ise baskın olan türler Enterococcus feaceium (%15,53), Leuconostoc lactis (%15,53), Lactococcus lactis (%8,73) olarak bulunmuştur. Tanımlaması tamamlanan Lactobacillus türlerinden muhtemel probiyotik olabilecek izolatlardan 53 tanesi seçilmiş izolatların öncelikle düşük pH, safra suyu ve fenol varlığı gibi farklı koşullarda canlılıklarının korunumu incelenmiştir. Düşük pH, safra suyu ve fenol varlığında canlılığını koruyabilen ya da gelişim göstermeye devam edebilen 26 izolata antibiyotik hassasiyeti, safra tuzu hidrolaz aktivitesi ve kolesterol asimilasyonu testleri uygulanmıştır. Probiyotik özellikleri araştırılan 26 izolatın tamamı probiyotik özellik göstermiştir. Bu izolatlar L. delburueckii subs. bulgaricus(3 adet); L. equi (2 adet), L. sanfrancisco (2 adet), L. acidophilus (2 adet), L. jensenii (2 adet),, L. intestinalis(2 adet),, L. casei spp. rhamnosus (2 adet), L. coryniformis (1 adet), L. fermentum (1 adet), L. salivarius (1 adet), L. kalixensis (1 adet),, L. johnsoni (1 adet), L. rhamsonus (1 adet), L. amylophilus (1 adet), L. delburueckii subs. lactis (1 adet), L. plantarum (1 adet), ve L. casei spp. tolerans/ L. yamanashlensis (1 adet), türlerinden oluşmaktadır. Çalışmada iki adet suş (L. casei spp. rhamnosus ve L. rhamnosus) kullanılan hiç bir antibiyotiğe dirençli bulunmadığından probiyotik suş olarak daha ileride yapılacak çalışmalarda kullanılabileceğine karar verilmiştir. Sonuç olarak manda süt ürünlerinin probiyotik mikroorganizmalar için iyi bir kaynak olabileceği bulunmuştur.Öğe The risk of clostridium difficile as a foodborne pathogen(Nova Science Publishers, Inc., 2021) Taylan, Gizem; Tosun, Melike Nur; Zorba, Nükhet NilüferClostridium difficile (Clostridioides difficile) is an important pathogen that causes diarrhea associated with the use of antibiotics that manifest in symptoms ranging from mild to moderate diarrhea to pseudomembranous colitis in humans. The pathogenicity of C.difficile is primarily associated with its ability to produce toxin A and toxin B. It is also known as a nosocomial pathogen since symptoms are often seen in elderly individuals who have received antibiotic treatment and hospitalized. However, in recent years, C. difficile-related infections have started to occur in young people who have not received antibiotics or hospital treatment, indicating that the source of the disease may be from outside the hospital. The isolation of the agent from water, fertilizer, soil, animals, animal foods, and vegetables supports this view. The genotypic similarities of C. difficile strains obtained from food products with clinical isolates indicate that foods can be one of the sources of C. difficile infection. C. difficile is a risk in non-heat treated foods (e.g., lettuce) and undercooked shellfish (e.g., mussels). Besides, since it is a spore-forming bacteria, the risk of the products consumed by cooking is not eliminated. In this chapter, the place of food sources among the causes of the increase in C. difficile infections and associated control methods will be discussed.