Yazar "Türel, Selçuk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Crayfish cultivation in Turkey: Past, present and future(CEUR-WS, 2015) Türel, Selçuk; Kale, Semih; Berber, SelçukAs one of the members of the economic crustaceans; the freshwater lobsters or as they are commonly known as crayfish in Turkey, belong to the Decapoda order of Crustacea class from the phylum of Arthropoda. The freshwater lobsters, which have over 640 species in the world, are generally distributed to the continents of America and Australia. Although the freshwater lobsters have an abundant number of species, the economic importance lies with 3 family (Astacidae, Cambaridae, Parastacidae) and around 10 species from those indicated families. The freshwater lobsters in Turkey are represented by two species. Astacus leptodactylus, one of the species is a local one that is abundant around inland water localities while the other species is Austropotamobius torrentium whose existence was determined especially in Thrace area within Marmara Region. However, the production of crayfish in our country is practiced only by the means of fishing and the hunted crayfish are imported to various European countries. However, the crayfish cultivation has a great potential in Turkey due to the facts that Turkey is rich in terms of inland waters and the crayfish may be found in various localities. Copyright © 2015 for the individual papers by the papers' authors.Öğe Kalsiyum İçerikli Yemlerin Tatlısu Istakozları (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’nın Büyüme Performansına Etkisi(2016) Türel, Selçuk; Berber, SelçukBu çalışmada kerevit yavrularının (Astacus leptodactylus) yemine farklı oranlarda ilave edilen kalsiyum karbonatın (CaCO3) yaşama oranı, büyüme performansı ve yem değerlendirme oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, yumurtadan yeni çıkmış başlangıç ağırlıkları ortalama 0,04±0,001 g ve boyları 11,02±0,099 mm olan 600 adet kerevit yavrusu rastgele 12 adet akvaryuma (50 kerevit/akvaryum) stoklanmıştır. Denemede kalsiyum karbonat yeme %1, %3 ve %5 oranlarında ilave edilmiştir. Kontrol grubuna ise kalsiyum karbonat ilavesi yapılmamıştır. 90 günlük araştırma sonunda %1, %3 ve %5 kalsiyum karbonat(CaCO3) içerikli yemlerle beslenen kerevit yavrularının önemli olmasa da ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranları daha yüksek bulunmuştur. En iyi yaşama oranı %5 kalsiyum karbonat içerikli yemlerde elde edilirken bütün gruplardaki yaşama oranları kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0,05). Bu bulgular, %5 oranında CaCO3'ın kerevit yemlerine konulduğunda yaşama oranını ve büyüme performansını arttırabileceğini göstermiştirÖğe Kalsiyum içerikli yemlerin tatlısu istakozları Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)'nın büyüme performansına etkisi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2012) Türel, Selçuk; Berber, SelçukBu çalışmada kerevit yavrularının (Astacus leptodactylus) yemine farklı oranlarda ilave edilen kalsiyum karbonatın yaşama oranı, büyüme performansı ve yem değerlendirme oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, yumurtadan yeni çıkmış başlangıç ağırlıkları ortalama 0,04±0,001 g ve boyları 11,02±0,099 mm olan 600 adet kerevit yavrusu rastgele 12 adet akvaryuma (50 kerevit/akvaryum) stoklanmıştır. Denemede kalsiyum karbonat yeme %1, %3 ve %5 oranlarında ilave edilmiştir. Kontrol grubuna ise kalsiyum karbonat ilavesi yapılmamıştır. 90 günlük araştırma sonunda %1, %3 ve %5 kalsiyum karbonat içerikli yemlerle beslenen kerevit yavrularının önemli olmasada ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranları daha yüksek bulunmuştur (p>0,05). En iyi yaşama oranı %5 kalsiyum karbonat içerikli yemlerde elde edilirken bütün gruplardaki yaşama oranları kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05).Bu bulgular, %5 oranında CaCO3'ın kerevit yemlerine konulduğunda yaşama oranını ve büyüme performansını arttırabileceğini göstermiştir.Anahtar sözcükler: Kerevit, kalsiyum karbonat, büyüme performansı, yaşama oranı