Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Surgun Acar, Yonca" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The Effect of 24-Epibrassinolide Treatments at Different Concentrations on Some Growth Parameters and Crocin Level in Saffron (Crocus sativus L.)
    (Pamukkale University, 2020) Surgun Acar, Yonca
    Brassinosteroids (BRs) are steroid phyotohormones that play roles in plant growth, secondary metabolite accumulation, stress response, and adaptation. Saffron (Crocus sativus L.) is an important plant with significant pharmacological effects due to its rich phytochemical content. Crocin, the main pigment of the saffron stigma, is a natural food colorant and has anti-cancer activity. In this study, the effects of 24-Epibrassinolide (EBL) at different concentrations (10-6, 10-7, 10-8 and 10-9 M) on corm (mother corm) and aerial part related parameters as well as the level of crocin in saffron were investigated. The experiment was conducted in a plant growth cabinet as randomized plots design with 3 replications. 24-Epibrassinolide treatments did not affect the rates of shoot emergence from saffron corms, while 10-8 and 10-9 M EBL treatments increased the number of active nodium and cormlet (daughter corm) as compared to control. All the applied EBL concentrations significantly increased the root and shoot lengths of saffron plants. The maximum number of flowers per plant was observed as a result of the 10-8 M EBL treatment. Exogenous treatment of 10-9 M EBL enhanced the crocin level by 96.0% compared to the control. This is the first study to evaluate the effects of BRs in saffron. © IJSM 2020.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Tuz stresi altındaki pamukta (Gossypium hirsutum L.) 24-epibrassinolid’in etkinliği
    (Ege Üniversitesi, 2024) Altunlu, Hakan; Surgun Acar, Yonca; Altan, Filiz; Tuna, Atilla Levent; Bürün, Betül
    Amaç: Üç pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinde (Nazilli 84-S, Carmen, Beyaz Altın-119) NaCl stresine karşı 24-epibrassinolid (EBR) uygulamasının etkisi araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Pamuk tohumları 3 µM EBR çözeltisi ile 24 saat muamele edildikten sonra saksılara ekilmiş ve 75, 150 mM NaCl içeren Hoagland besin çözeltisiyle sulanmıştır. Çiçeklenme dönemi başlangıcında hasat edilen bitkilerde kuru ağırlık, membran geçirgenliği, stoma yoğunluğu, nispi su kapsamı, antioksidatif enzim aktiviteleri, fotosentetik pigment ve DNA kapsamları belirlenmiştir. Araştırma Bulguları: EBR uygulaması bitkilerin kuru ağırlıkları, nisbi su kapsamı ve stoma yoğunluğunda meydana gelen düşüşü azaltmıştır. Her üç çeşitte de tuz konsantrasyonunun artması ile membran geçirgenliği artmış, ancak bu artış EBR uygulaması ile azalmıştır. NaCl uygulaması ile antioksidatif enzim aktiviteleri (SOD ve POD) önemli oranda artmıştır. NaCl uygulaması stoma-kilit hücre sayısı, pigment kapsamlarını ve DNA içeriğini azaltmış ancak bu azalma EBR uygulaması ile hafifletilmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, pamuk çeşitlerinde tuza bağlı olarak antioksidatif enzim aktivitesinde artışı göstermekte ve EBR’nin tuz stresi altındaki pamuk bitkisinde su potansiyeli ve membran bütünlüğünün korunmasına yardımcı olarak stresi hafifletici etkilerini ortaya koymaktadır.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim