Yazar "Say, Sait Muharrem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale ilinin tarla ürünleri artık ve enerji potansiyelinin belirlenmesi(2016) Sümer, Sarp Korkut; Say, Sait Muharrem; Çiçek, GıyasettinÇanakkale'de tarım sektörü, oldukça geniş ürün çeşitliliğine sahiptir. Tarımsal faaliyetler arasında tarla tarımı, toplam tarım alanının %67'sinde yürütülmektedir. Bu alanlarda, artık potansiyeli bulunan ürünlerin yaygın olarak yetiştirilmekte olması nedeniyle, Çanakkale'de dikkate değer miktarlarda tarımsal artıklar oluşmaktadır. Söz konusu artıklar, Çanakkale için olduğu kadar Türkiye için de enerji kaynağı olarak önemli biyokütle potansiyeli oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Çanakkale ilinin tarla tarımı kaynaklı artıkların oluşturduğu biyokütle potansiyeli belirlenmiş ve biyokütle kaynaklı enerji potansiyeli teorik olarak hesaplanmıştır. 2011-2015 yılları arasındaki istatistikleri kapsayan çalışmada, enerji dönüşümüne konu olabilecek tarla tarımı artıkları, ilçelere göre dağılım dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Çanakkale'de gıda maddesi olarak tüketilmek üzere yetiştirilen tarla ürünlerinin hasat sonrasında tarlada bırakılan artıklarından elde edilebilecek toplam enerji potansiyelinin 3.33 PJyıl-1olduğu saptanmıştır. Çalışma, biyokütle kaynaklarının kullanımı, geleneksel yaklaşımların etkisi, ekonomik ve çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve tarımsal artıklardan yararlanma konularında tartışma ve bazı çözüm önerilerini de içermektedirÖğe Comparing of 540 and 540E PTO Operational Characteristics of Tractors in Field Conditions(Ankara Univ, Fac Agr, 2010) Sumer, Sarp Korkut; Kocabiyik, Habib; Say, Sait Muharrem; Cicek, GiyasettinThe objective of this study is to determine the operating characteristics of economical PTO operation (540E) in field conditions and to make a comparison with 540 PTO operation. For this purpose three different brands of tractors (JD 5625, NH TD85, MF 3085) having similar technical properties and three PTO driven agricultural machine (single disc fertilizer spreader, turbo atomizer and rotovator. In the experiments tractor ground speed, slip values, PTO torque, PTO power, fuel consumption per time, effective field capacity and fuel consumption per field parameters were determined for two PTO operations. According to the fuel consumption data obtained, the fuel saving ratios obtained with 540E operation varied between 14.69%-34.41% To for the tractor-machine interactions used. It was determined that the motor-PTO speed ratios of the tractors were effective on fuel saving ratios. In the field experiments made at a single gear level for each tractor, the tractor ground speed values decreased by ratios varying between 12.83%-22.60% for 540E PTO operations in comparison to 540 PTO operations. This result that is caused by running both PTO operations at different motor speeds also caused a decrease in the machine's effective field capacity values calculated for 540E operation. Taking into account all the measurement parameters, it was concluded that economical PTO operation would bring certain advantages in terms of fuel consumption for many PTO driven machines and that these advantages decreased depending on the increase in the machine power requirement. According to this result, if economical PTO operation is used together with the proper gear level and ground speed selections for the tractors, it can be suggested as an important alternative to the 540 operation for machines used in this study and also for those having similar capacities and properties.Öğe Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2021) Çiçek, Gıyasettin; Sümer, Sarp Korkut; Egesel, Cem Ömer; Say, Sait Muharrem; Aydın, ArdaAs a result of pruning operations in olive orchards, large amounts of biomass material are produced every year. In this study, it was aimed to determine the pruning residual coefficients in olive varieties grown in Southern Marmara Region of Turkey. Amount of pruning residuals and its energy potential due to olive cultivation of the region was determined.. The coefficients were compared with the values obtained from different countries. Possible uses of the residual biomass were also investigated. The study material consisted of young (0-25 years), full-yield (25-50 years) and old (over 50 years) trees of Ayvalık, Gemlik and Domat, widely grown olive varieties in the Southern Marmara Region. The experiment used a randomized plot design sampling 5 trees for each age and variety. The average coefficients of determination for pruning residues were calculated as 33.62 kg tree1year-1 and 5668.63 kg ha-1year-1. Energy potential from pruning residues were determined to be 5.16 PJ for Southern Marmara Development Region.Öğe Drying kinetics of olive pomace-derived charcoal briquettes with energy consumption(Univ Estadual Londrina, 2022) Say, Sait Muharrem; Erdem, Tunahan; Ekinci, Kamil; Erdem, Beyza Ozturk; Sehri, Mustafa; Sumer, Sarp KorkutThe drying experiments were performed at different temperatures of the drying air (40, 50, and 60 degrees C) and air velocity of 2.5 and 3.5 m/s. Six thin-layer drying models were evaluated and fitted to the experimental moisture data. The fit quality of the models was evaluated using the determination coefficient, chi-square, and root mean square error. Among the selected models, the Midilli et al. model was found to be the best model for describing the drying behaviour of olive pomace. Charcoal is used as a domestic fuel for cooking and heating in many developing countries. It is an important green source for making barbecue, which is obtained from agricultural waste. Due to less CO2 emission, it reduces health risk and deforestation. The coal briquette carbonisation production process consists of a carbonisation stage and a forming stage. During the forming stage, the raw material is mixed with a suitable binder. The final stage of the charcoal process after formation is drying. In this study, the drying parameters of charcoal briquettes made from the olive pomace-making process were evaluated. Three different temperatures and velocities were selected for the drying applications. The low temperature drying process was performed at 60, 50, and 40 degrees C with air velocities of 3 and 2.5. The results were in the range of 3 to 8 hours of drying time. The drying data were applied to six different mathematical models, namely (1)Diffusion Approach, (2)Henderson and Pabis, (3)Two term exponential, (4)Midilli et al., (5)Page, and (6)Wang and Singh Equation Models. The performances of these models were compared according to the coefficient of determination (R-2), standard error of estimate (SEE), and residual sum of squares (RSS) between the observed and predicted moisture ratios. The Midilli et al. Diffusion Approach, and Page models described the drying curve satisfactorily in all drying methods.Öğe Şeftali Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019-12-24) Çiçek, Gıyasettin; Sümer, Sarp Korkut; Egesel, Cem Ömer; Say, Sait MuharremBu çalışmada, şeftali ağaçlarında periyodik olarak gerçekleştirilen budama faaliyetleri sonucu oluşan artıkların kütle miktarları dikkate alınarak, budama artık katsayılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çanakkale ilinde yetiştirilen 5-10 yaş aralığında 3 farklı şeftali çeşidi için yürütülen çalışmada, budama artık katsayıları belirlenmiş ve katsayılar kullanılarak, Çanakkale ili ve Türkiye geneli için şeftali yetiştiriciliği kaynaklı budama artık ve enerji potansiyeli hesaplanmıştır. Üç çeşide ait ağaç başına düşen budama artık miktarı yüksek oranda yakın değerlerde bulunmuştur. Ancak birim alana düşen budama artık miktarlarının sıra üzeri ve arası mesafelerdeki farklılıklar nedeniyle tüm çeşit ve bölgelere uygulanabilir olmadığı saptanmıştır. Üç çeşidi temsil eden 7.08 kg ağaç-1.yıl-1 ortalama değerin, Türkiye şeftali üretimi budama artıkları belirleme katsayısı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Söz konusu artıkların enerjiye dönüştürülebilme olanakları araştırıldığında, çeşitli araştırmacılar tarafından ortaya konulan saptamalar ve yaklaşımlar dikkate alınarak, artıkların %70 oranında kullanılabilir olduğu kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak, biyokütleye konu olan söz konusu artıkların değerlendirilme olanakları araştırılmıştır.Öğe Traktörlerin ekonomik kuyruk mili (540E) çalışma karakteristiklerinin teknik ve ekonomik analizi(2010) Sümer, Korkut Sarp; Say, Sait Muharrem; Kocabıyık, Habib; Çiçek, Gıyasettin[Abstract Not Available]