Yazar "Sanver, Feyza" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barbata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilapia, Oreochromis niloticus(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2007) Guroy, Betul Kut; Cirik, Sukran; Guroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemIn a 12-week feeding trial, the effect of 2 algae meals (Ulva rigida or Cystoseira barbata) on feed intake, growth, and nutrient utilization of juvenile Nile tilapia, Oreochromis niloticus, was investigated. This was the first attempt to utilize Cystoseira barbata as a feed supplement for Nile tilapia. The fish were fed to apparent satiation with formulated diets supplemented with various levels of Ulva meal (5%, 10%, or 15%) or Cystoseira meal (5%, 10%, or 15%). A diet without algae meal served as a control diet. The highest values for weight gain were for fish fed the 5% Cystoseira diet, control diet, and 5% Ulva diet (156%, 151%, and 150%, respectively), but the values were not significantly different (P > 0.05) compared to other treatments, except for the fish fed on the 15% Ulva diet (P < 0.05), which exhibited the lowest weight gain. Fish fed the diet containing 15% Ulva meal showed the poorest feed conversion ratio (FCR). Protein and energy utilization tended to decrease in the groups fed the algae meals at the highest supplementation level of 15%. Carcass lipid levels decreased with increasing levels of Ulva meal, while an increase in carcass lipid level with increasing levels of Cystoseira meal was observed (P < 0.05). The results suggested that Ulva rigida or Cystoseira barbata meals could be used in small percentages in tilapia diets.Öğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barmata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilipia, Oreochromis niloticus(2007) Güroy, Kut Betül; Cirik, Şükran; Güroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemÖzet: 12 haftalık bir besleme çalışmasında, juvenil Nil tilapya balıklarında alg unlarının yem tüketimi, büyüme ve besin değerlendirme üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada Nil tilapyası için Cystoseira barbata ilk defa yem ilavesi amacıyla kullanılmıştır. Çeşitli seviyelerde Ulva unu (% 5, % 10 ve % 15) veya Cystoseira unu (% 5, % 10 ve % 15) ilave edilerek formüle edilmiş yemler ile balıklar doyana kadar yemlenmiştir. Alg unu içermeyen bir yem kontrol yemi olarak hazırlanmıştır. % 15 Ulva içeren yemle beslenen grup dışındaki diğer deneme grupları arasında büyüme bakımından önemli bir fark olmamasına rağmen (P > 0,05), en yüksek ağırlık artışı değerleri sırasıyla Cystoseira % 5, kontrol ve Ulva % 5 ile beslenen gruplarda kaydedilmiştir. En düşük yem dönüşüm oranı Ulva % 15 yemi ile beslenen balıklarda görülmüştür (P < 0,05). Yemlerde alg unu seviyelerinin artmasıyla ağırlık artışı, enerji ve protein kullanımında azalma eğilimi gözlenmiştir. Yapılan karkas analizleri, yemlere ilave edilen Cystoseira unu seviyesinin artmasıyla vücut yağ seviyesinin arttığını, Ulva seviyesinin artmasıyla da vücut yağ seviyesinin azaldığını ortaya çıkarmıştır (P < 0,05). Sonuçlar, Cystoseira barbata ve Ulva rigida unlarının tilapya yemlerinde az miktarda kullanılabileceğini göstermiştir.