Yazar "Salman, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Blake hale ve cresthaven şeftali çeşitlerinden spontan ve saf maya fermantasyonuyla üretilen şeftali şaraplarının karakteristik özellikleri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Salman, Merve; Toklucu, Ayşegül KırcaBu çalışmada Lapseki, Çanakkale'de yetiştirilen Blake hale ve Cresthaven şeftali çeşitlerinden, spontan ve saf maya fermantasyon teknikleriyle üretilen şeftali şaraplarının bazı kimyasal ve duyusal özellikleri ile toplam fenolik madde, toplam antioksidan aktivite ve uçucu bileşen profilleri belirlenmiştir. Şeftali şaraplarının toplam fenolik madde (TFM) ve toplam antioksidan aktivite (TAA) düzeyleri spektrofotometrik analizlerle belirlenmiştir. Şeftali şaraplarının uçucu bileşen profili ile metanol miktarlarının belirlenmesinde ise sırasıyla GC-MS ve GC-FID cihazları kullanılmıştır. Spontan ve saf maya fermantasyon teknikleriyle üretilen şeftali şaraplarının TFM ve TAA düzeyleri farklılık göstermiştir. TFM, Cresthaven çeşit şeftalilerden spontan fermantasyonla üretilen şeftali şaraplarında daha yüksek olarak belirlenmiştir. TFM düzeyi gallik asit cinsinden, spontan fermantasyonla üretilen Blake hale şeftali şarabında 416,88 mg/L, Cresthaven şeftali şarabında 498,75 mg/L olarak belirlenmiştir. Saf maya fermantasyonuyla üretilen şeftali şaraplarının TFM miktarları ise sırasıyla 376,6 mg/L (Blake hale) ve 464,06 mg/L (Cresthaven) olarak tespit edilmiştir. TAA, Cresthaven şeftali çeşidinden üretilen şeftali şaraplarında daha yüksek bulunmuştur. Cresthaven çeşidinden spontan ve saf maya fermantasyon teknikleriyle üretilen şeftali şaraplarının TAA miktarları sırasıyla 3,95 ve 3,68 mM troloks/mL olarak belirlenmiştir. Tüm şeftali şaraplarının TAA miktarlarının fermantasyonla birlikte arttığı tespit edilmiştir. Şeftali şarabı örneklerinde 6 alkol, 22 ester bileşiği ve 7 diğer uçucu madde olmak üzere toplam 35 adet uçucu madde tanımlanarak miktarları belirlenmiştir. Yüksek alkoller saf maya inokülasyonuyla elde edilen şeftali şaraplarında daha yüksek konsantrasyonlarda belirlenirken, ester bileşiklerinin Cresthaven çeşit şeftalilerden elde edilen şeftali şaraplarında daha fazla miktarda olduğu görülmüştür. Duyusal değerlendirmeler sonucunda ise, meyve aromaları Blake hale çeşidinden üretilen şeftali şaraplarında öne çıkmıştır. Saf maya fermantasyonuyla elde edilen şeftali şarapları spontan fermantasyonla üretilen şaraplara göre daha gövdeli bulunmuştur.Öğe Machine Learning-Assisted Near- and Mid-Infrared spectroscopy for rapid discrimination of wild and farmed Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis)(Elsevier Inc., 2024) Ayvaz, Hüseyin; Temizkan, Rıza; Kaya, Burcu; Salman, Merve; Menevşeoğlu, Ahmed; Ayvaz, Zayde; Güneş, Nurhan; Doğan, Muhammed Ali; Mortaş, MustafaThe objective of this study was to investigate the ability to discriminate between wild and farmed Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis) using machine learning-assisted near-infrared (NIR) and mid-infrared (MIR) spectroscopy. Mussels are of significant global importance in aquaculture due to their nutritional characteristics, encompassing a rich source of protein, essential fatty acids, various vitamins, and abundant minerals. Additionally, their ease of farming adds to their value as a desirable aquaculture species. The mussels' capacity to reflect environmental quality attributes makes them valuable as biomonitoring agents. However, differences in nutritional composition may arise between wild mussels harvested from natural marine hard-bottoms and those farmed in open artificial systems in the sea. In this study aimed at distinguishing between the two types of mussels, the classification models were created, and the most accurate results were achieved using the FT-MIR spectral data extracted from the interior part of the mussels, while the performance of FT-MIR data obtained from the mussels' shells was slightly lower, with the accuracy of 92% and R2 of 0.87. Still, the accuracies of all the classification models were over 90%. The Ensemble model, trained using FT-MIR spectra from the interior part of the mussel, achieved an accuracy of 98.4%, surpassing the performance of other variable sets. In both NIR and MIR models, spectra from the mussels' interior provide better discrimination than spectra from the outer shell.