Yazar "Or, Dilvin Tezer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe İnfrared enerji ve infrared enerji-sıcak hava kombinasyonu ile domatesin kurutulması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2010) Or, Dilvin Tezer; Kocabıyık, HabibBu çalışmada iki farklı giriş havası sıcaklığı, üç farklı infrared radyasyon yoğunluğu ve üç farklı hava hızı kullanılarak domates kurutma çalışması yapılmış ve domates kurutmada infrared kurutma tekniğinin kullanılabilirliği incelenerek aşağıda belirtilen amaçlar değerlendirilmiştir. Bunlar;-Domatesin kuruma eğrileri ve kuruma hızı üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesi,-Domatesin kuruma süresi, özgül enerji tüketimi gibi işletme parametreleri üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesi,-Kurutulmuş domatesin büzülme, rehidrasyon ve renk (L*, a*, b*, kroma, hue açısı ve ? E) gibi kalite parametreleri üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesidir.Yapılan kurutma denemeleri sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.Domatesin kurutma süresi değerleri 1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında 1080, 1506, 1715 W/m2 infrared lamba güçlerinde sırasıyla 30 ºC giriş havası sıcaklığında 363 - 530 dak., 261 - 291 dak., 195 - 273 dak., 45 ºC giriş havası sıcaklığında 186 - 192 dak., 141 - 153 dak., 133 - 162 dak. değerleri arasında değişiklik göstermiştir.Ürün kurutma süresi hava hızının artmasıyla uzamasına karşın infrared radyasyon yoğunluğunun ve giriş havasının sıcaklığının artmasıyla kısalmıştır.Özgül enerji tüketimi değerleri 1.0 ? 2.0 m/s kurutma hava hızı aralığında 1080, 1506, 1715 W/m2 infrared lamba güçlerinde sırasıyla 30 ºC giriş havası sıcaklığında 16,65 - 24,01 MJ/kg-su, 15,79 - 17,71 MJ/kg-su, 14,72 - 20,85 MJ/kg-su, 45 ºC giriş havası sıcaklığında 22,51 - 23,34 MJ/kg-su, 19,25 - 20,82 MJ/kg-su, 20,12 - 24,63 MJ/kg-su arasında değişiklik göstermiştir.Domatesin kurutulması için gerekli özgül enerji tüketiminin hava hızının ve giriş hava sıcaklığının artmasıyla arttığı belirlenmiştir.Kurutulmuş domatesin kalite parametrelerinden renk özellikleri üzerine kurutma faktörleri istatistiksel olarak etkili olmuştur. Ayrıca tüm kurutma uygulamalarında kurutulmuş domateslerde toplam renk değişimi meydana gelmiş ve kurutma öncesi ve sonrası yapılan ölçümlere göre, renk değerleri arasında az miktarda değişimler olduğu saptanmıştır.Farklı kurutma yöntemleriyle kurutulan domates örneklerinin hepsinde şekil değişimi meydan gelmiş fakat kurutma yöntemleri için kullanılan faktörlere (giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu, hava hızı) bağlı olarak genel bir eğilim göstermemiştir. Kurutulmuş domates örneklerinin rehidrasyon değerleri 2.85 ile 3.44 arasında değişmiş ve bütün kurutma kombinasyonlarında elde edilen rehidrasyon değerleri birbirine çok yakın olmuştur. Büzülme değerinde olduğu gibi kullanılan kurutma faktörlerine (giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu, hava hızı) bağlı olarak belirgin değişkenlikler görülmemiştir.Anahtar sözcükler: Domates, infrared kurutma, hava hızı, özgül enerji tüketimi, rehidrasyon, büzülme katsayısı, renk.