Yazar "Nurdan, Emre" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale koşullarında Diospyros lotus anacı üzerine aşılanmış değişik Trabzon hurması (Diospyros kaki) çeşitlerinin fenolojik özellikleri, klorofil düzeyleri ile çöğür peroksidaz enzim aktivitelerinin ölçülmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2006) Nurdan, Emre; Şeker, MuratBu araştırma, Çanakkale ili Ezine ilçesinde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi- Alara Tarımişbirliği ile kurulmuş Trabzon Hurması Adaptasyon Parseli'nde bulunan 12 farklıTrabzon hurması çeşidinde 2004-2005 yılları arasında 2 yıl süre ile yürütülmüştür.Araştırma kapsamında fenolojik gözlemler yapılmış, vejetasyon döneminde yaprakörnekleri alınarak klorofil düzeyleri arasındaki farklılıklar belirlenmiş, meyvelerdeçeşitli pomolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca çöğür populasyonunda peroksidazizoenzim polimorfizmi ile ilgili elektroforez analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılanölçümler sonunda ortalama anaç/kalem çap oranının 1.1 olduğu, en iyi sürgüngelişiminin `Triumph' çeşidinde gerçekleştiği, yaprak klorofil içeriklerinin ortalama47,90 µg/100cm2 düzeyinde bulunduğu belirlenmiş, izoenzim analizleri sonucundaçöğürlerde peroksidaz profillerinde polimorfizm görülmüştür.Yürütülen bu tez çalışması ile bazı yerli ve yabancı Trabzon hurması çeşitlerininÇanakkale ekolojik koşullarındaki ilk gelişim performansları ve bitkisel özellikleribelirlenmeye çalışılmıştır.Hazırlanan bu Yüksek Lisans tezi, Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından2005/11 no'lu projeden desteklenmiştir.Öğe Çanakkale yöresi doğal florasında bulunan Kocayemiş (Arbutus unedo L.) populasyonunun morfolojik ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi(2004) Şeker, Murat; Yücel, Zuhal; Nurdan, EmreBu araştırmada, Çanakkale merkezi ile birlikte Ayvacık, Çan ve Lapseki ilçelerinin ormanlık alanlarında doğal olarak bulunan kocayemiş (Arbutus unedo L.) populasyonunun önemli bitki ve meyve özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda meyve iriliklerine göre populasyonda sekiz farklı meyve tipinin bulunduğu ve tiplerin ortalama meyve ağırlıklarının 0.96-13.63 g arasında olduğu, bu tiplerin C vitamini içeriklerinin ise 124-243 mg/100 g taze meyve arasında değiştiği belirlenmiştir. Türün başta zengin C vitamini içeriği ve değişik özellikleri bakımından dikkat çekici yönleri bulunmaktadır.