Yazar "Ntelitze, Eda" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of bioactive milk n-glycans in different cattle breeds(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022) Ntelitze, Eda; Karav, SercanYaşamın ilk anından itibaren besin ve enerji kaynağı rolünü üstlenmiş ve hayvansal kökenli gıdaların başında gelen sütün, içermiş olduğu protein ve glikanlarla birlikte prebiyotik ve antimikrobiyal etki de gösterdiği belirtilmiştir. Süt gelişme çağındaki tüketiciler için büyümeyi arttırması ve büyüme faktörlerini teşvik etmesi için gereken tüm mikro elementleri karşılar. Hatta patojen enfeksiyonlarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olup, bağırsak epitelyumunun gelişmesini teşvik ederek bebekleri koruma özelliği rolünü üstlendiği de bilinmektedir. Süt biyoaktif peptitlerin ana kaynağı olarak görülür. Canlıların temel besin kaynağı olan sütün besin değerini oluşturan protein içeriği oldukça önemlidir. Süt proteinleri iki kategori altında incelenmekte olup, bunlar kazein ve whey proteinidir. Sütün antimikrobiyal özelliği whey proteinlerinden sağlanır ve çoğunu immünoglobulin G (IgG) ve laktoferrin oluşturmaktadır. Sütteki N-glikanların başlıca kaynağını IgG ve laktoferrin oluşturur. Bu çalışmada, farklı ırklara ait sütlerin protein konsantrasyonları belirlenmiş ve protein profilleri görüntülenmiştir. Sonrasında farklı ırklara ait süt proteinlerinin içermiş olduğu N-glikanların salınımı, PNGaz F olarak da bilinen peptidil N-glikosidaz F enzimi kullanılarak sağlanmıştır. Elde edilen serbest glikanların konsantrasyonları Fenol Sülfürik asit yöntemi ile belirlenmiştir. Böylece saflaştırılan glikanların yapıları MALDI-MS analizleri ile karakterize edilmiştir. Son olarak N-glikanların ana kaynağını oluşturan ve ayrıca antimikrobiyal özellik gösteren IgG ve antioksidant özelliğe sahip laktoferrin konsantrayonları belirlenerek, tüketiciler için sağlık açısından hangi ırkın sütünün besin kaynağı bakımından zengin ve faydalı olabileceği sunulmuştur. Ayrıca hayvancılık sektörü ile ilgilenen birimler için de yüksek proteinli süt üreten ırklar ortaya konulmuştur.Öğe Recombinant Production of Bifidobacterial Endoglycosidases for N-glycan Release(Journal of Visualized Experiments, 2021) Sucu, Berfin; Bayraktar, Ayşe; Duman, Hatice; Arslan, Ayşenur; Kaplan, Merve; Karyelioğlu, Melda; Ntelitze, Eda; Taştekin, Taner; Yetkin, Seray; Karav, SercanProtein glycosylation is a diverse and common post-translational modification that has been associated with many important roles such as protein function, including protein folding, stability, enzymatic protection, and biological recognition. N-glycans attached to glycoproteins (such as lactoferrin, lactadherin, and immunoglobulins) cannot be digested by the host and reach the large intestine, where they are consumed by certain beneficial microbes. Therefore, they are considered next-generation prebiotic compounds that can selectively stimulate the gut microbiome's beneficial microorganisms. However, the isolation of these new classes of prebiotics requires novel enzymes. Here, we describe the recombinant production of novel glycosidases from different Bifidobacteria strains (isolated from infants, rabbits, chicken, and bumblebee) for improved N-glycan isolation from glycoproteins. The method presented in this study includes the following steps: molecular cloning of Bifidobacterial genes by an in vivo recombinational cloning strategy, control of transformation success, protein induction, and protein purification.