Yazar "Nergis, Osman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale ili Ayvacık ilçesi ve Edremit Körfezi Bölgesi yörelerinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan ayvalık zeytin çeşidinin farklı olgunluk dönemlerinde meyve ve yağ özelliklerinde farklılıkların belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Nergis, Osman; Kaleci, NilüferBu araştırma Çanakkale ili Ayvacık ilçesi ile Edremit Körfezi'nde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Ayvalık zeytin çeşidinin pomolojik özellikleri ile yağ asidi bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla 2016 yılında yapılmıştır. Bu amaçla araştırma kapsamında kullanılacak örnekler optimum bakım koşullarına sahip bahçelerden 3 ayrı olgunluk döneminde (yeşil, alacalı, siyah) alınmıştır. Toplanılan meyvelerin ölçüm ve analizlerin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Laboratuvarları'nda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında toplam 8 farklı lokasyondaki zeytin bahçesinden zeytin örnekleri alınmıştır. Üç farklı olgunluk dönemince hasat edilen meyvelerde bazı pomolojik ölçümlerle biyokimyasal analizler yapılmıştır. Toplanan meyvelerde, meyve eni ve boyu (mm), çekirdek eni ve boyu (mm), 100 dane ağırlığı (g), 100 çekirdek ağırlığı (g), meyve nem oranı (%), meyve et oranı (%) ve olgunluk indeksi saptanmıştır. Ayrıca meyvelerin toplam klorofil içerikleri(mg/l), toplam karotenoid içeriği (mg/l) ile yağ asitleri bileşenleride belirlenmiştir. Çalışma sonucunda olgunluk ilerledikçe tüm lokasyonlarda meyvelerin pomolojik özelliklerinde farklılıklar görülmüştür. Yağ asidi bileşenleri arasında oleik asitin major yere sahip olduğu saptanmıştır. Olgunluğun ilerlemesiyle birlikte palmitik asitin düştüğü, linolenik asit oranının ise atış gösterdiği tespit edilmiştir.Öğe Edremit Körfezi ile Bayramiç Kazdağları Yörelerinden Elde Edilen Zeytinyağların Kimyasal Özellikleri ve Uçucu Bileşenlerinin Karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-12-31) Gündoğdu, Mehmet Ali; Nergis, OsmanBu çalışma, Çanakkale ili Bayramiç ilçesi ile Balıkesir ili Edremit Körfezi yöresinde yetiştirilen Ayvalık çeşidi zeytinlerinden elde edilen zeytinyağlarının kalite özellikleri ile aroma bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, Çanakkale ili Bayramiç ilçesine bağlı 9 farklı köy ile Edremit Körfezinde yer alan 9 farklı yöreye ait optimum bakım koşullarında yetiştirilen zeytin ağaçlarından 3 farklı olgunluk döneminde (yeşil, alaca, siyah) hasat edilmiştir. Araştırma sonunda, meyvelerin olgunluk indeksleri ile zeytinyağlarının kalite özelliklerinde yöreler arasında istatistiksel anlamda önemli farklılıklar belirlenmemiştir. Buna karşın, uçucu bileşenlerinde ise; her iki yörede de önemli farklılıklar saptanmıştır. Özellikle aldehit, alkol ve ester bileşen grupları dikkati çekmektedir. Her iki yörenin aroma bileşenleri arasındaki farklılığın klimatolojik farklılıklardan ileri geldiği düşünülmektedir. Klimatolojik farklılıkların başında ise Bayramiç yöresinin Kaz Dağı zirvesinin kuzey batısına düşmesi ve yüksek rakımda yer alması gelmektedir. Edremit Körfezi yöresi ise aynı dağın güney yamacında yer almaktadır. Kaz Dağı’nın her iki yöneyi de yüksek oksijen içeriğine sahip olmasının yanında, Bayramiç yöresinin Kuzey Ege denizinden gelen serin rüzgarların ve iyotlu havayı yüksek oksijenle buluşturması zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı nefaseti bakımından avantaj sağlamıştır. Zeytincilik için nispeten serin bir yer olan Bayramiç yöresi bu sayede zeytinyağında olumlu aroma bileşenleri bakımından farklı değerler kazanmıştır.