Yazar "Nar, Hakan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Ekonomik Toprak Nem Sensörlerinin Hassasiyetlerinin Belirlenmesi(2021) Çamoğlu, Gökhan; Kızıl, Ünal; Demirel, Kürşad; Aksu, Sefa; Nar, Hakan; Genç, LeventSon yıllarda ucuzlayan bazı toprak nem sensörlerinin kullanımı Arduino mikroişlemci kontrolkartları sayesinde giderek artmaktadır. Buradan hareketle çalışma kapsamında, oldukça ekonomikolan 3 farklı toprak nem sensörünün son yıllarda sıklıkla kullanılan Arduino mikroişlemci kontrolkartıyla toprak nemini belirlemede kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada 4 farklıtipte sensör ele alınmıştır. Bu sensörlerden biri kontrol sensörü (10HS, DECAGON) olarak kullanılmış,diğerleri de Arduino toprak nem sensörü, gravity analog toprak nem sensörü ve kapasitif toprak nemsensörü olarak bilinen ve sıklıkla kullanılan sensörlerden seçilmiştir. Bu sensörlerin, topraklı (ortabünye) ve topraksız (1/1 oranında torf+perlit) olmak üzere iki farklı yetiştirme ortamında topraknemine karşı tepkileri belirlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlara göre performansıtest edilen 3 farklı toprak nem sensörünün özellikle topraksız ortamda doğru okuma yapamadığıtespit edilmiştir. Ayrıca toprak nemini algılama konusunda da çok değişken sonuçlar elde edilmiştir.Oksitlenmeden dolayı ekonomik ömürlerinin çok kısa olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara görebu nem sensörlerinin kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiği söylenebilir.Öğe Çeltik bitkisinde damla sulama ile su tutma bariyerinin kullanımı(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Nar, Hakan; Çamoğlu, Gökhan; Demirel, KürşadÇeltik yetiştiriciliğinde devamlı göllendirme sulama yöntemi uygulandığı için diğer bitkilere oranla çok daha fazla su kullanılmaktadır. Bu çalışma, çeltik (Oryza sativa L. cv. Luna) bitkisinde suyun az kullanımına olanak sağlayan damla sulama (DS) ve DS + su tutma bariyeri (STB) yöntemlerinin, devamlı göllendirme sulama yöntemiyle (DGS) su kullanımı, verim ve kalite özellikleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, 2017 yılında Edirne İli, Enez İlçesi'nde yürütülmüştür. Sulamalar, DS ve DS+STB konularında, toprakta kullanılabilir su tutma kapasitesinin %15±5'i tüketildiğinde tekrar tarla kapasitesine tamamlanması şeklinde yapılmıştır. DGS konusunda ise su seviyesi 15-20 cm olacak şekilde sulamalar yapılmıştır. Çalışma sonucunda, ele alınan konular arasında incelenen özelliklerin birçoğunda istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. En yüksek verim DGS uygulamasından, en düşük verim ise DS+STB konusundan elde edilmiştir. Buna karşın, DS+STB konusunda DGS'ye göre %83,3 daha az su kullanılmıştır. DGS, DS ve DS+STB konularına ilişkin toplam sulama suyu miktarları, sulama suyu kullanım randımanları ve verim değerleri sırasıyla 5580–1375–930 mm, 0,1–0,4–0,5 kg m-3 ve 708–576–438 kg da-1 olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonucu olarak, azalan su kaynakları nedeniyle, su tasarrufu sağlamada alternatif yöntemler olarak DS ve DS+STB uygulamalarının kullanım potansiyeline sahip olduğu söylenebilir. Ancak, halen verim azalmasının önüne geçebilecek uygulamaların araştırılacağı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Anahtar sözcükler: Çeltik, Damla Sulama, Suyun Etkin KullanımıÖğe Çeltikte Damla Sulama ile Su Tutma Bariyerinin Kullanımı(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-25) Çamoğlu, Gökhan; Demirel, Kürşad; Nar, HakanÇeltik yetiştiriciliğinde geleneksel göllendirme sulama uygulandığı için diğer bitkilere oranla çok daha fazla su kullanılmaktadır. Bu nedenle, kurak yıllarda çeltik yetiştirilen alanlara sınırlamalar getirilmektedir. Bu çalışma, çeltik (Oryza Sativa L. cv. Luna) bitkisinde su tasamıfu sağlayan yöntemlerden damla sulama (DI) ve su tutma bariyerinin (STB) göllendirme sulama yönteminin uygulandığı çiftçi uygulaması ile su kullanımı verim ve kalite özellikleri açısından karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2017 yılında Edirne İli Enez İlçesi Çavuş Köyü’nde yürütülmüştür Deneme süresince toprak nemi sensörler aracılığıyla izlenmiştir Sulamalar DI ve DI+STB konularında toprakta kullanılabilir su tutma kapasitesinin %15+5’i tüketildiğinde tekrar tarla kapasitesine tamamlanması şeklinde yapılmıştır Çiftçi uygulamasında ise sulamalar çiftçinin kendisi tarafından yapılmıştır Çalışma sonucunda ele alınan konular arasında incelenen özelliklerin birçoğunda istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur En yüksek verim çiftçi uygulamasından elde edilirken en düşük verim DI+STB konusundan elde edilmiştir Buna karşın DI+STB konusunda çiftçi uygulamasına göre %83 3 daha az su kullanılmıştır. Çiftçi DI ve DI+STB konularına ilişkin toplam sulama suyu miktarı sulama suyu’kullanım randımanı ve verim değerleri sırasıyla 5580-1375-930 mm, 0,1-0,4-0,5 kg/m' ve 708,0-576,3— 438,7 kg/da olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonucu olarak, azalan su kaynakları nedeniyle, su tasamıfu sağlamada alternatif yöntemler olarak DI ve DI+STB uygulamalarının kullanım potansiyeline sahip olduğu söylenebilir Ancak halen yerim azalmasının önüne geçebilecek uygulamaların araştırılacağı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.Öğe Çuha Çiçeğinin Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri Üzerine Su Stresinin Etkilerinin Araştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-12-29) Demirel, Kürşad; Yıldırım, Deniz; Ayanoğlu, Zehra; Albayrak, Figen; Kuşak, İnci; Ersoy, Çisem; Budak, Nur Betül; Nar, Hakan; Çamoğlu, Gökhan; Akçal, Arda; Çatıkkaş, Gülizar RumeyseBu çalışmada, farklı su stresi seviyelerinin iki farklı (beyaz ve mor çiçekli) çuha çeşidinin bitki su tüketimine (ET), fizyolojik özelliklerine (yaprak sıcaklığı, stoma iletkenliği, klorofil indeksi, yaprak oransal su içeriği), morfolojik özelliklerine (bitki boyu, bitki çapı, çiçek sayısı, petal sayısı, petal uzunluğu, petal eni ve çiçek çapı) ve hasat özelliklerine (kök uzunluğu, kök kuru ağırlığı, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı) etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2019 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Stresi İzleme ve Termografi Laboratuvarı’nda (BİSİTLAB) yürütülmüştür. Deneme boyunca sıcaklık 20°C’de tutulmuş 16/8 saat fotoperiyot uygulaması yapılmıştır. Denemede, dört farklı sulama konusu (7 gün aralıkla saksıda eksilen nemin kullanılabilir su tutma kapasitesinin %100’üne (kontrol), %75’ine, %50’sine ve %25’ine tamamlanması) oluşturulmuştur. Her sulamadan önce tüm bitkilerde fizyolojik ve morfolojik ölçümler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, mor ve beyaz çiçekli çuha çeşitlerinde deneme süresince elde edilen toplam ET değerleri sırasıyla 83-117 mm ve 78-116 mm olarak bulunmuştur. Deneme kapsamında ölçülen fizyolojik özellikler üzerine su stresinin etkisinin her iki çeşitte de morfolojik ve hasat sonu ölçümlerine oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Buna ilaveten, aynı su stresi konularında çeşitler karşılaştırıldığında, morfolojik ölçümler bakımından mor çiçekli çuha bitkisinde çiçek sayısı ve çiçek çapı değerlerinin, beyaz renkli çuhaya göre daha büyük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, su stresi koşulları altında her iki çuha çeşidinin benzer tepkileri gösterdiği söylenebilirÖğe Determination of drought resistance of miniature rose varieties(Routledge, 2024) Demirel, Kürşad; Çamoğlu, Gökhan; Akçal, Arda; Doğan, G. Rumeyse; Cengiz, Selin; Nar, Hakan; Kahrıman, FatihThe researchers aimed to determine the effects of different irrigation levels on plant water consumption (ET), physiological, morphological and biomass traits of four different miniature rose varieties (Rosa Spp, cv. Mandarin, Orange Juwel, Zwergen Fee 09 and Zwergkönig 78). Four different irrigation levels (100% (control), 75%, 50%, 25%) were created in the experiment. The research was carried out at Çanakkale Onsekiz Mart University, Crop Stress Monitoring and Thermography Laboratory in 2020–2021. Water stress negatively affected the physiological and morphological traits measured in all four varieties. The six-month ET values of Mandarin, Orange Juwel, Zwergen Fee 09 and Zwerkönig 78 miniature rose varieties were 255.7–642.3 mm, 293.6–796.3 mm, 277.3–736.2 mm and 261.8–675.9 mm, respectively. Mandarin is more resistant to drought because its ET values are lower than other varieties. © 2024 Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group.Öğe Discrimination of water stress in pepper using thermography and leaf turgor pressure probe techniques(Elsevier B.V., 2021) Çamoğlu, Gökhan; Demirel, Kürşad; Kahrıman, Fatih; Akçal, Arda; Nar, Hakan; Boran, Ahmet; Eroğlu, İlker; Genç, LeventThe use of technology is spreading rapidly in modern agriculture with remote sensing and sensor technologies becoming more important. The objective of this study is to investigate the possibilities of determining the water stress level and irrigation time in peppers using leaf pressure probes based on turgor pressure and thermography techniques. An experiment consisting of four different irrigation treatments (100%, 75%, 50% and 25%) was conducted in Canakkale province, Turkey in the 2017–2018 summer growing seasons. During this seasons, leaf turgor pressure (Pp) and soil moisture levels were recorded in real time by a remote monitoring system. Thermographic measurements were taken before each irrigation. Data were analyzed using the analysis of variance and regression tree methods. Results show that both Pp and thermal data significantly differed according to water stress. Pp values decreased partially after irrigation and increased until the next irrigation. However, it was observed that it is not enough to decide the irrigation time using results obtained from graphical readings only. Models including meteorological features strengthen the decision-making models. According to the classification and regression tree analysis, it was revealed that there is a potential to separate the treatments, especially in models including thermal indices. Leaf turgor pressure data and thermal indices, which are plant-based monitoring techniques, have the potential to be used in determining irrigation time and distinguishing water stress in the pepper plant. However, there is a need for more studies especially in laboratory conditions, to understand the mechanisms in plants and how environmental conditions affect the responses of Pp probes.Öğe Farklı Sulama Seviyelerinin Ceylangözü’nün Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-12-31) Doğan, Selin; Demirel, Kürşad; Çamoğlu, Gökhan; Nar, Hakan; Akçal, ArdaBu çalışmanın amacı; su stresinin, Ceylangözü’nün (Pelargonium domesticum) bitkisel özelliklerine etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla; çalışmada, fizyolojik (klorofil indeksi, yaprak oransal su içeriği, yaprak sıcaklığı, stoma iletkenliği, yaprak su potansiyeli), morfolojik (bitki çapı, çiçek sayısı, bitki boyu) ve hasat sonrası (kök uzunluğu, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, kök kuru ağırlığı) ölçümler yapılmıştır. Çalışma laboratuvar koşulları altında saksı ortamında yapılmış ve 5 farklı sulama konusu (saksılarda eksilen nemin kullanılabilir su tutma kapasitesinin %100’üne (S100), %80’ine (S80), %60’ına (S60), %40’ına (S40) ve %20’sine (S20) tamamlanması) oluşturulmuştur. Sulamalar, haftada bir kez yapılmış ve toprak nemi saksı ağırlık değerlerine göre izlenmiştir. Araştırma, 2020 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Bitki Stresi İzleme ve Termografi laboratuvarında (BİSİTLAB) yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, sulama konularına göre toplam sulama suyu miktarı ve bitki su tüketimi değerleri sırasıyla 45-130 mm ve 1.4-2.6 mm/gün olarak bulunmuştur. Fizyolojik özelliklerden klorofil indeksi ve yaprak su potansiyeli değerlerinde konular arasındaki fark tüm sulama seviyelerinde istatistiksel olarak önemli bulunurken, çalışmada ölçülen morfolojik özelliklerin tümünde önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak %20 oranında uygulanan bir su kısıtının Ceylangözü bitkisinde, fizyolojik ve morfolojik özelliklerine olumsuz etkilemediği söylenebilir.Öğe Plant-based monitoring techniques to detect yield and physiological responses in water-stressed pepper(Elsevier B.V., 2024) Çamoğlu, Gökhan; Demirel, Kürşad; Kahrıman, Fatih; Akçal, Arda; Nar, HakanToday, the use of sensors and imaging techniques, which are used to obtain information about plants and soil in smart irrigation systems, is rapidly becoming widespread. This study aimed to investigate the usability of leaf turgor pressure and thermal images from plant-based monitoring techniques to detect water stress and the irrigation time of pepper (Capsicum annuum L. cv. “California Wonder”) and to determine their relationship with physiological traits in Canakkale/Türkiye in 2017 and 2018. The four irrigation treatments (100%, 75%, 50%, and 25%) were applied in the experiment. Leaf turgor pressure (Pp), thermal images and physiological measurements were carried out during the growing season. Soil moisture and Pp were monitored in real time by remote. Thermal and physiological measurements were made before each irrigation. As a result of the study, the average evapotranspiration (ETc) was 697 mm, and the yield value was 83.7 t ha−1 under non-stress conditions. Depending on the decrease in ETc, yield values also decreased significantly. Leaf water potential and stomatal conductivity values were statistically different in all irrigation treatments. The change in the activity of catalase (CAT) due to water stress was greater than that of superoxide dismutase (SOD). In this case, it can be said that other physiological traits are more successful than SOD in distinguishing water stress. According to the regression models, significant relationships were determined between both the indices calculated from the thermal images and Pp, yield, and physiological traits. The predictive ability of Pp values has been strengthened with the addition of meteorological properties to the model in general. The highest correlation (R2 =0.63) was between Pp + meteorological properties and CAT. All the regression models between physiological traits and indices calculated from thermal images were statistically significant. The highest R2 values were obtained in August. In this month, the highest correlations were between Crop Water Stress Index (CWSIp) and leaf water potential / stomatal conductivity (R2 =0.91), IGp and stomatal conductivity (R2 =0.80). The predictive power of CWSIp was higher than Stomatal Conductivity Index (IGp). The experiment illustrated that Pp and temperature data, which are plant-based monitoring methods, have the potential to detect water stress in peppers.Öğe Sensory Precipitation Forecast Using Artificial Neural Networks and Decision Trees(2022) Altınbilek, Hakkı Fırat; Aksu, Sefa; Kızıl, Ünal; Nar, HakanMeteorology stations sold in the market have various difficulties in terms of their use, also these systems are costly to obtain. With state of the art sensor technologies, the development of mini weather stations has become easier. In this study it was aimed to develop a prototype low-cost weather station using temperature, relative humidity, ultraviolet (UV), light dependent resistor (LDR), rain and soil moisture sensors to collect major meteorological data. The collected data transmitted to the remote station for logging via a GSM module and the information was sent to the database in the internet environment. In addition, the data from the sensors are organized by correlation. The classification was made according to the data obtained from the rain sensor and the relationship between the other 5 sensors used in the device to the rain classification was examined. Sensor data were scaled between 0-1 with min-max normalization before being subjected to deep learning and machine learning training. In the Decision Tree (DT) a model score of 0.96 was obtained by choosing the maximum depth of 2. The artificial neural network (ANN) deep learning yielded a classification score of 0.92 using 4 hidden layers and 100 epochs in the artificial neural network model.Öğe Use of subsurface drip irrigation and water retention barrier to effective use of water in rice(2020) Demirel, Kürşad; Çamoğlu, Gökhan; Tatar, Özgür; Nar, Hakan; Boran, Ahmet; Eroğlu, İlker; Genç, LeventAims: Rice is one of the most applied irrigation waters applied plant amongcultivated plants since it is grown in water or in saturated soil conditionsin a significant portion of the growing season. This study was aimed todetermine the effects of rice grown on water use, development, yield andsome yield parameters using of both separately and jointly water retentionbarriers and subsurface drip irrigation methods in Enez, Edirne, Turkey in2017.Methods and Results: Four different treatments were applied: ponding((control(C)), subsurface drip irrigation system (SDI), ponding + waterretention barrier (C+WRB) and SDI+WRB in this study. Subsurface dripirrigation laterals were placed 10 cm deep from the soil surface and theWRB was placed at 30 cm deep. Plants were irrigated with a constantwater height of 10-15 cm on the soil in C and C+WRB treatments, 20% ±5% of the available water retention capacity is consumed withoutexposure to water stress in SDI and SDI+WRB treatments, the field capacityis completed. WRB and SDI applications significantly affected the irrigationwater amount, grain yield and yield components of rice. The yield andirrigation water amount according to the treatments varied between 321-715 kg da-1 and 751-2444 mm, respectively.Conclusions: In comparison to the control treatment, water saving wasachieved by 27%, 50%, 69% in C+WRB, SDI and SDI + WRB treatments,respectively. Despite this, when marketable yield values are analysedaccording to the control treatment, it has increased by 10.8% in C+WRB,and decreased by 48.8% and 40.7% in SDI and SDI + WRB treatments. Thewater retention barriers and subsurface drip irrigation practices used inthe study have been shown to reduce the use of irrigation water in riceproduction.Significance and Impact of the Study: It can be said that these methodshave the potential to be used especially in arid and semi-arid regionswhere water is limited or inadequate.