Yazar "Kuzucu, Fatih Cem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1 Methylcyclopropane uygulamalarının ve farklı depolama sıcaklıklarının fuji kiku elma çeşidinin meyve kalitesine etkileri(2014) Kuzucu, Fatih Cem; Aydın, Meryem NurÇanakkale koşullarında 2012 2013 depolama döneminde yapılan bu çalışmada; yeni elma çeşitlerinden olan, üstün renk ve tat özellikleri ile öne çıkan Fuji Kiku elma çeşidinde hasat sonrası depolama periyodunda ticari anlamda yüksek oranda kullanılan 1 Methylcyclopropane (1 MCP) uygulamasının meyve kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada Tekirdağ Banarlı bölgesinde üreticiye ait Fuji Kiku elma çeşidiyle kurulmuş bahçeden hasat edilen meyveler kullanılmıştır. Meyveler hasat edildikten hemen sonra Çanakkale?ye getirilmiştir. Farklı derecelerde depolanacak şekilde iki ayrı gruba ayrılmışlardır. Her iki gruba ait meyvelerden bir kısmı kontrol olarak ayrılırken, diğer kısım meyvelere 625 ppb ve 1250 ppb dozlarında 1 Methylcyclopropane (1 MCP) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ve yapılmayan meyveler 0oC ve 2oC sıcaklıkta %90 95 oransal nem koşullarında 180 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Her iki depolama koşulunda da depolama dönemlerine (60, 120 ve 180 gün) ilaveten 7 gün süreyle raf ömrüne (18 22o C sıcaklık, %55 nem) tutulan meyvelerde; meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik (TETA), toplam fenolik bileşik miktarı, meyve eti kararması ve fungal etmenli iç kararma oranı gibi kalite özellikleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; 1 MCP uygulaması ile farklı sıcaklıklarda yapılan depolamayla olası enerji tasarrufu olanakla rı incelenmiştir. Yüksek sıcaklık koşullarında depolamayla, kalite kaybının olmadığı tespit edilmiştir. Ticari anlamda uygulanabilir olacak bu uygulamayla, ülkemiz için enerji tasarrufuna katkı da sağlanabilecektir.Öğe Determination of the Effects of Different Tree Logs on Yield and Some Quality Properties in Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.)(Bingöl Üniversitesi, 2023) Sarıyer, Tolga; Kaya, Çağlar; Gündoğdu, Mehmet Ali; Şahin, Esra; Çiftci, Hatice Nihan; Kuzucu, Fatih Cem; Alkan, YavuzOyster mushroom (Pleurotus spp.), which is the second most cultivated mushroom species in the world after the cultivated mushroom (Agaricus bisporus), can be grown at lower temperatures than other species and needs less specific ecological factors, making it easier to cultivate. In the current study, oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) was grown in substrates prepared by using logs of beech (Fagus spp.), chestnut (Quercus spp.), poplar (Populus spp.), and linden (Tilia spp.) trees. In this context, the study was carried out in the mushroom production room of Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. In the study, yield, fruit characteristics, protein amount, soluble solids, pH, TETA (Titratable acidity) and flavor value were determined. It was observed that Pleurotus ostreatus micelles did not spread on the linden logs during the incubation stage. When other logs were evaluated, it was determined that beech, poplar and chestnut logs were more suitable for oyster mushroom cultivation in terms of yield, respectively. While the lowest protein value was obtained in the beech log substrate, the highest protein value was obtained in the chestnut log substrate. In terms of external appearance, it can be said that beech and poplar logs have similar and more suitable values. In terms of the study results, beech medium can be recommended for cultivation with the aim of highÖğe Effects of Siegafresh® and Different Essential Oils on Quality Parameters in Storage of Hayward Kiwi Fruits(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2024) Erdurmuş, Muhammed Emre; Kuzucu, Fatih CemThis study was carried out to determine the changes in some quality characteristics of the fruits after 120 days of storage of SiegaFresh® Finish and different essential oil saturated MAP applications on the export-oriented 'Hayward' kiwi variety. For this purpose, fruits harvested during the period considered to be the optimal harvest maturity for the 'Hayward' kiwi variety (Fruit flesh hardness: 6.0-6.5 kg/cm², water-soluble dry matter ratio: 9.5-10%), 1) Low density polyethylene (LDPE) bags, 2) Thyme oil (Thymus vulgaris L.) at a dose of 0.5%, 3) Bitter almond oil (Prunus amygdalus var. amara) at a dose of 0.5%, 4) Thyme (0.5%) + bitter almond oil (0.5%), 5) was stored in MAP bags saturated with SiegaFresh®Finish. Kiwi fruits were stored in cold storage at 0±1°C temperature and 90-95% relative humidity conditions for 120 days. Quality changes were determined in samples taken at 30-day intervals during storage. Compared to the control application during storage, MAP applications generally showed significant differences in terms of important ripeness parameters such as weight loss, fruit flesh hardness (MES), amount of soluble solids content (SSC), titratable acidity (TEA), pH value, Vitamin C content and fruit flesh color. It has been determined that the 'Hayward' variety can be stored successfully for up to 120 days with SiegaFresh®Finish and essential oil impregnated MAP applications.Öğe ET Gaugeve A Sınıfı Buharlaşma Kap Ölçümlerinin Karşılaştırılması(2020) Taş, İsmail; Kuzucu, Fatih Cem; Becan, Seyid AhmetSulama suyu miktarının bilinmesi, sulama programlarının oluşturulması, sulama sistemlerinin planlanması ve projelendirilmesi başta olmak üzere birçok alanda hayati öneme sahip bir bilgidir. Sulama suyu miktarının belirlenmesinde çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en basit ve kullanışlı olanların başında, A sınıfı buharlaşma kabı (Apan) gelmektedir. Son yıllarda çok sayıda yöntem ve teknolojik alet/ekipman geliştirilmiş olmasının yanında yenileri de zaman içerisinde eklenmektedir. Son birkaç on yıllık dönemde kullanımı giderek artan ekipmanların başında ET Gauge ekipmanı gelmektedir. Yapılan bu çalışmada, ET Gauge ekipmanından elde edilen değerler ile A sınıfı buharlaşma kabından olan buharlaşma değerleri karşılaştırılmıştır. Ölçüm yapılan 5 aylık dönemde ET Gauge okumalarının ortalaması 4.7 mm/gün, A sınıfı buharlaşma kabından olan buharlaşmanın (Apan) ortalaması 7.2 mm/gün ve düzeltilmiş Apan’ın ortalama değeri 5 mm/gün olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, ölçümlerin standart sapmaları ise ET Gauge 2.803, Apan’ın 3.787 ve düzeltilmiş Apan’ın ise 2.651 olarak hesaplanmıştır. ET Gauge ile Apan okumaları arasındaki korelasyon pozitif yönlü olup katsayısı 0.825’dir. Ayrıca, iki parametrenin arasındaki kuvvetli bir ilişki ortaya koymakta olup regresyon katsayısı (R2) ise 0.9991 olarak belirlenmiştir. Yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda ET Gaugeekipmanı, sulama programlamalarında pratik olarak rahatlıkla kullanılabileceği belirlenmiştir.Öğe Farklı Dozlardaki Melatonin Kullanılan Priming (Önçimlendirme) uygulamalarının NaCl Stresindeki Karpuz (Citrullus lanatus var. ‘Crimson sweet’) Tohumlarının Bazı Canlılık Parametreleri Üzerine Etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019-12-24) Sarıyer, Tolga; Kuzucu, Fatih CemOlumsuz çevre koşulları tohumların çimlenme güçlerinin düşmesine ve çimlenme sürelerinin uzamasına neden olmaktadır. Çimlenme esnasında karşılaşılan sorunlar fide gelişiminin azalmasına yol açarken sağlıklı tohumlardan elde edilen fideler daha iyi gelişim göstermektedir. Bu nedenle tohumlarda çimlenmeyi artırıcı ön uygulamalar önem arz etmektedir. Tohumlarda çimlenmeyi artırıcı priming uygulamalarından biri de tohumları belli bir süre suda bekletme işlemidir.. Karpuz tohumlarında priming ve NaCl stresi uygulamalarının bazı tohum kalite ve canlılık parametrelerin etkilerinin belirlenmesi amacı ile yapılan çalışmada Çanakkale bölgesindeki karpuz (Citrullus Lanatus cv. ‘Crimson Sweet’) üreticilerinden elde edilen karpuz tohumları, kontrol (priming ve NaCl uygulanmayan), farklı priming (0, 50, 100 µM melatonin) ve tuz stresi (0, 50 mM, 100 mM NaCl) uygulamalarına tabi tutulmuştur. Denemede çimlenme oranı, hızı, hipokotil, radikula uzunluğu parametreleri üzerine yapılan ölçümler sonucunda priming uygulamaları ile iyileşme gösteren kalite parametrelerinin, NaCl stresi ile azaldığı görülmüştür. NaCl stresinin etkisini azaltmada 50 µM ve 0 µM melatonin dozlarının her ikiside etkili olurken 50 µM melatonin uygulaması en olumlu etkiyi 0 µM melatonin uygulaması ise en az etkiyi göstermiştir.Öğe Farklı Dozlardaki Melatonin Kullanılan Priming (Önçimlendirme) uygulamalarının NaCl Stresindeki Karpuz (Citrullus lanatus var. ‘Crimson sweet’) Tohumlarının Bazı Canlılık Parametreleri Üzerine Etkileri(2019) Sarıyer, Tolga; Kuzucu, Fatih CemOlumsuz çevre koşulları tohumların çimlenme güçlerinin düşmesine ve çimlenme sürelerinin uzamasınaneden olmaktadır. Çimlenme esnasında karşılaşılan sorunlar fide gelişiminin azalmasına yol açarken sağlıklıtohumlardan elde edilen fideler daha iyi gelişim göstermektedir. Bu nedenle tohumlarda çimlenmeyi artırıcı önuygulamalar önem arz etmektedir. Tohumlarda çimlenmeyi artırıcı priming uygulamalarından biri de tohumlarıbelli bir süre suda bekletme işlemidir.. Karpuz tohumlarında priming ve NaCl stresi uygulamalarının bazı tohumkalite ve canlılık parametrelerin etkilerinin belirlenmesi amacı ile yapılan çalışmada Çanakkale bölgesindekikarpuz (Citrullus Lanatus cv. ‘Crimson Sweet’) üreticilerinden elde edilen karpuz tohumları, kontrol (priming veNaCl uygulanmayan), farklı priming (0, 50, 100 µM melatonin) ve tuz stresi (0, 50 mM, 100 mM NaCl)uygulamalarına tabi tutulmuştur. Denemede çimlenme oranı, hızı, hipokotil, radikula uzunluğu parametreleriüzerine yapılan ölçümler sonucunda priming uygulamaları ile iyileşme gösteren kalite parametrelerinin, NaClstresi ile azaldığı görülmüştür. NaCl stresinin etkisini azaltmada 50 µM ve 0 µM melatonin dozlarının her ikisideetkili olurken 50 µM melatonin uygulaması en olumlu etkiyi 0 µM melatonin uygulaması ise en az etkiyigöstermiştir.Öğe Hasat Sonrası 1-MCP Uygulaması ve Farklı Ambalaj Materyallerinin Depolama Sürecindeki Kivilerde (Actinidia chinensis var deliciosa a.chev.) Meyve Kalitesine Etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2024) Kuzucu, Fatih CemAraştırmada kivi (Actinidia chinensis var deliciosa a.chev.) türüne ait ‘Hayvard’ çeşidinde hasat işlemini takiben yapılan farklı dozlardaki 1-MCP uygulamalarının ve muhafaza için kullanılan çeşitli ambalaj tiplerinin depolama sürecinde meyve kalite özellikleri üzerine olan performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat işleminden sonra bir grup meyve 312.5 ppb, 625 ppb ve 1250 ppb olmak üzere 3 farklı 1- MCP dozu uygulanarak açıkta, diğer bir grup meyve ise ambalaj materyali uygulanarak LDPE ve PVC torbalarda 1°C ve %95 oransal nem koşullarında 2, 4, 6 ay süreler ile muhafaza edilmiştir. Depolama periyotları sonunda meyvelerde; ağırlık kaybı, duyusal değerlendirme, meyve eti sertliği, meyve eti rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir toplam asitlik, toplam ve indirgen şeker miktarı ve fenolik bileşiklerin değişimi belirlenmiştir. PVC ve LDPE ambalaj uygulamaları incelenen kalite parametreleri açısından başarılı sonuçlar verirken 1-MCP uygulamaları arasında 625 ppb ve 1250 ppb dozlarının diğer konsantrasyonlara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.Öğe New Approaches on Measurement of Fruit Firmness For Fresh-Cut Products(2020) Kuzucu, Fatih CemDue to the heavy working conditions of the business world in today's conditions, changes have occurred in the habits of people consuming fruits and vegetables. It is also a fact that the people working in economically developed societies spend less time preparing food, eat at restaurants or take fast food home. Working individuals’ tendency to purchase fruits and vegetables peeled, even chopped, shredded or grated, that is semi-processed -ready for consumption-is getting stronger due to reasons such as foodservice industry, cost, labor, and hygiene. For this reason, the fresh-cut fruit and vegetable sector has become the food sector with a rapid growth trend in recent years. The biggest problem in these products isthe short shelf life after semi-finished product preparation processes and the deterioration in product quality during the sales process. Preservative solutions developed to protect the product quality are successful, however, the effects of these applications on fruit firmness cannot be measured accurately due to the deterioration of fruit integrity (slicing, chopping, grating, etc.) during product processing. In this study, it has been aimed to accurately determine the changes in fruit firmness during the preservation process of the fruits taken into the fresh-cut process by using specially developed apparatus (45, 60, 90°angled V-blocks assembly). The fruit integrity deteriorates due to the preservation of the fruit by slicing the fruits taken into the fresh-cut process; after this stage, the firmness measurement cannot be carried out stably in the analyses to be made for the change of the fruit quality. The blocks apparatus developed for this purpose can be used in order to more accurately determine theeffects of the applications made for quality preservation in the process of storage and shelf life in fruits divided into 4-6-8 slices. In the study, the values obtained from the firmness measurements made with sliced fruits in apple, pear and quince species showed that the developed angled blocks apparatus gave more stable measurement values considering the standard deviation value and the variation created by the averages.Öğe Odun Çeliklerinin Mikroskobik İnceleme ve Görüntülenmesinde Farklı Boyama Tekniklerinin Kullanımı Üzerine Araştırmalar(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2024) Engin, Hakan; Kuzucu, Fatih Cem; Gökbayrak, ZelihaÖz Bu çalışmada, asma çeliklerinden kök oluşumunun mikroskobik incelenme ve görüntülenmesinde oldukça etkili olan ve tarafımızdan geliştirilen boyama ve görüntüleme yöntemleri sunulmaktadır. Farklı boya maddeleri farklı hücre tipleri ve bileşenleriyle tepkimeye girerek kendilerine özğü renk özelliklerini ortaya çıkarırlar. Asma kesitlerinde doğal renk farklılıkları birbirine çok yakındır. Bundan dolayı asma kök oluşumunun ve dal dokularının yüzey ve iç özellikleri göstermek için konsantrasyonunu arttırmanın en iyi yolu boyamadır. Bu amaçla araştırmamızda asma çeliklerinden kök oluşumunda hücre ve doku düzeyleri üzerine ayırt edici bilgiler sağlayarak net bir tanımlama ortaya koyabilmek için farklı boyama maddeleri ve bunların farklı karışımları üzerinde çalışılmıştır. Asma kesitlerine yapılan boyama uygulamaları Toluidine blue O, Aniline blue, Safranin O, Bromophenol blue, Methyl green, Basic fuchsin, Giemsa stain, Fast green FCF ve Carmin’dir. Bu uygulamalardan Toluidine blue O, Safranin O, Bromophenol blue, Fast green FCF ve Aniline blue boyamaları hücre ve doku düzeyleri üzerine etkili sonuçlar ortaya koymuştur. Ayrıca araştırmamızda kullanılan iki çift boyama yönteminden (Safranin O+ Bromophenol blue ve Bromophenol blue+Fast green FCF) başarılı sonuçlar alınmıştır. Her iki çift boyama yöntemi de asma gövde ve kök kesitlerinin mikroskop altında incelenmesinde kullanılması tavsiye edilir. Boyanan kesitlerin yüzeyindeki renklenmelerin ve keskinliğin mikroskop altında görüntüleme ve fotoğraflamasının iyileştirilmesi için tarafımızdan ‘halka ışık’ geliştirilmiştir. Halka ışık, numunenin tamamı üzerine beyaz ışık, sarı ışık ve her iki ışık yoğunluğunu farklı oranlarda kullanarak aydınlatma olanağı sunmaktadır.Öğe Önemli zeytin çeşit ve tipleri ile anaç populasyonlarının izoenzim polimürfizmleri ve genetik özellikleri(2003) Şeker, Murat; Kaynaş, Nilüfer; Kuzucu, Fatih CemBu projede, değişik izoenzim sistemleri kullanarak önemli zeytin çeşitlerinin genetiksel yapıları enzimler düzeyinde incelenmiş ve elde edilen polimorfizm değerlendirilmiştir. Çeşitlerin ve delice (çöğür) populasyonlanrmı göstermiş olduğu izoenzim polimorfîzlerinin değerlendirilmesiyle zeytin türünün yer aldığı Oka europaea içindeki genetiksel yapı izoenzim düzeyinde belirlenmiştir. Çalışmada, Fosfogluko izomeraz (PGI), Alkol dehidrogeriaz (ADH), Malat dehidrogenaz (MDH), İzositrat dehidrogenaz (IDH), Fosfogluko mutaz (PGM) ve Peroksidaz (PRX) izoenzim sistemleri kullanarak toplam 90 adet genotipten (31 adet çeşit, 5 Gemlik tipi, 3 Ayvalık tipi, l Memecik tipi ve 50 adet Ak delice) oluşan zeytin populasyonunda ayrıntılı analizler yapılmıştır. İncelenen izoenzim sistemlerine ait 7 loküste toplam 23 adet allel belklenmiştir. Elde edilen sonuçlar zeytin türü içinde yüksek düzeyde izoenzimatik varyasyon olduğunu göstermiştir. Allel sayısının yüksek olması zeytin türünün yüksek düzeyde heterozigotik yapıya sahip olduğunu göstermektedir.Öğe The Effects of 1-Methylcyclopropane (1-MCP) and MAP treatments on Quality Parameters of “Hicaz’’ Pomegranate Cultivar(2017) Kuzucu, Fatih Cem; Sakaldaş, Mustafa; Sarıyer, TolgaNar, son yıllarda insan sağlığı için önemli meyveler grubu içerisinde değerlendirilmeye başlanmış, iki aylık standart hasat zamanı dışında da tüketici tarafından yıl boyunca talep edilir hale gelmiş bir meyvedir. Piyasaya meyve arzının daha uzun bir periyoda yayılabilmesi için narın muhafazasında çeşitli yöntemler ve uygulamalar yapılması gerekmektedir. Bu amaçla 1-Methylcyclopropane (1-MCP) ve MAP (LDPE, 20 mµ) uygulamalarının etkilerini belirlemek için ''Hicaz'' nar çeşidi dikkate alınarak yapılan çalışma Ç.O.M.Ü. Ziraat Fakültesi soğuk hava depolarında yürütülmüştür. Araştırmada nar meyveleri, 1- MCP'nin iki farklı dozu (625 ve 1250 ppb) tek başına ve ayrıca MAP ile kombine edilmiş (625 ppb + MAP ve 1250 ppb + MAP) şekilde olmak üzere, 3 farklı muhafaza süresince (40, 80, 120 gün) depolamaya alınmışlardır. Araştırma süresince kontrol grubu dahil tüm meyveler 6,5-7,5°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında muhafazaya alınmıştır. Depolama periyotları sonunda uygulamalar; ağırlık kaybı (%), SÇKM (%), TETA (%g), pH, tane rengi (a değeri), çürüme-bozulma oranı (%) gibi kalite ve biyokimyasal özellikleri ifade eden özellikler bakınından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre 1-MCP'nin her iki dozununda tek başına ya da MAP ile kombine edilerek uygulanması meyvelerde çürüme, bozulma ve diğer kalite parametrelerindeki olumsuz gelişmeleri yavaşlatmada daha etkili olduğu belirlenmiş, ancak 1-MCP'nin iki dozu arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Bu nedenle nar muhafazasında kalite özelliklerinin daha iyi muhafazası için MAP ve ya 625 ppb 1- MCP'nin tek başına ya da MAP ile kombine edilerek kullanılması önerilebilir.