Yazar "Kuzucu, F. Cem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı zamanlarda hasat edilen Trabzon hurması (Diospyros kaki L) meyvelerinin fizyolojik ve kimyasal yapılarında meydana gelen değişmeler(2004) Kuzucu, F. Cem; Kaynaş, KenanBu çalışma ile bölgede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Trabzon hurması meyvelerinde yüksek kalitede hasat ve yeme olumunun sağlanması amacıyla, farklı olgunluk aşamalarında kimyasal yapılarındaki değişim saptanmıştır. Bu amaçla, yörede üreticilerin yaygın olarak hasada başladığı Kasım ayının üçüncü haftası esas alınmış, bu tarihten önceki ve sonraki dönemlerde yedi günlük aralarla yapılan hasatlarla meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), askorbik asit, tanen, pektin ve toplam şeker içeriği gibi özelliklerdeki değişimler incelenmiştir. Bulgularımıza göre, MES ve pektin içerikleri yönünden 3. ve 4. hasat dönemlerinde alınan meyvelerin depolama ve pazarlama aşamasında en uygun sonucu verebileceği saptanırken, SÇKM oranı ve toplam şeker içeriği hasat dönemlerinde birbirlerine çok yalan ve tüketim için yeterli seviyede bulunmuş ancak meyvedeki yüksek tanen düzeyinin bu durumu gölgelediği tespit edilmiştir. Aşırı olgunluk döneminde hasat edilen meyvelerde ise tanen miktarındaki değişimin yeme olumuna olumlu etkisi olacağı ancak meyvelerdeki aşırı yumuşama ve askorbik asit değerinde önemli azalmalar olacağı dolayısıyla beslenme yönünden olumsuz etkileneceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak Çanakkale yöresinde bu çalışmada incelenen Trabzon hurması meyvelerin 3. hasat döneminden sonraki periyotlarda hasat edilmesiyle, en yüksek kalitede pazara sunulmasının mümkün olduğu, ancak yeme olumunda yüksek kalitenin elde edilmesi için mutlaka tanenden kaynaklanan burukluğun giderilmesine yönelik uygulamalar yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.Öğe The effects of different harvest times and packaging types on fruit quality of Cydonia oblongo cv."Eşme"(2008) Kuzucu, F. Cem; Sakaldaş, MustafaBu çalışmada; Çanakkale yöresinde yetiştirilen \"Eşme\" ayvasında \"Cydonia oblonga cv Eşme? farklı hasat zamanları ve farklı ambalaj tipleri ile 6 ay süreyle depolanmaları sonucu bazı meyve kalitesi özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir. Bu amaçla Çanakkale Kepez yöresinden hasat edilen meyveler; tahta kasa, karton kasa+viyol, polistren tabak+streç film ve polietilen torba ambalaj materyalleri ile ambalajlanarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi soğuk hava depolarında, 0.5 C° ± 0.5 C° sıcaklık ve %85-90 nem ortamında 6 ay süre ile depolanmışlardır. Depolama süreci sonunda; ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve meyve eti sertliği tespit edilmiş ayrıca meyve eti kahverengileşmesi oranı gözlemsel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 6 aylık depolama sonucunda meyve kalitesini en yüksek oranda koruyan meyvelerin polistren tabak+streç film şeklinde ambalajlanan meyveler olmuştur. Ayrıca depolama süresi sonunda meyve eti kahverengileşmesinin en az görüldüğü meyvelerin de yine bu meyveler olduğu belirlenmiştir. Aynı özellikler açısından 2. hasat zamanının en uygun hasat zamanı olduğu görülmüştür.