Yazar "Korkmazer, Gizem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Disinfection of Clostridioides difficile on spinach with epigallocatechin-based antimicrobial solutions and sodium hypochlorite(Elsevier B.V., 2023) Tosun, Melike Nur; Taylan Yalçın, Gizem; Korkmazer, Gizem; Zorba, Murat; Caner, Cengiz; Demirel Zorba, Nükhet NilüferThe removal of C. difficile inoculated on fresh spinach leaves washed with antimicrobial solutions was investigated. In addition, the effect of washing solutions on the total aerobic mesophilic bacteria (TAMB) and Enterobacteriaceae in the fresh spinach was examined. The fresh spinach was washed through immersion in different concentrations (MIC, 2xMIC, and 4xMIC) of the natural disinfectant solution (NDS) consisting of EDTA, borax, and epigallocatechin gallate (EGCG) content developed in our laboratory and green tea extract-acetic acid (GTE-AA) for varying contact times (5 and 15 min). Different concentrations (50, 100, and 200 ppm) of sodium hypochlorite (NaOCl) and tap water as the control group were used to compare the effectiveness of the NDS. In addition, the effects of washing on the color, texture, and total phenol content of the spinach were determined. No statistical difference was observed in the washing of the spinach leaves with NDS prepared at 2xMIC and 4xMIC concentrations, while inhibition of C. difficile ranged between 2.11 and 2.32 logs. The highest inhibition was observed in the application of 50 ppm NaOCl for 15 min with a decrease of 2.88 logs in C. difficile spores. The GTE-AA and NDS decreased the number of TAMB by 2.27–3.08 log and, 3.21–3.66 log, respectively. Washing spinach leaves with natural disinfectant for 5 min caused a decrease of 2.58 logs in Enterobacteriaceae load, while washing with 50 ppm NaOCl for 15 min reduced Enterobacteriaceae load by 4 logs. Tap water was ineffective in reducing any microbial load. No difference was detected in the color parameters of the spinach through all washes. Although all antimicrobial washes made a difference in the texture of the spinach, the greatest loss in firmness was observed in the spinach washed with NaOCl. Washing spinach with epigallocatechin-based wash solutions can remove C. difficile in possible C. difficile contamination, thereby reducing the environmental load of C. difficile. Epigallocatechin-based disinfectants can be an alternative to chlorine-based disinfectants in improving the microbial quality of vegetables.Öğe Kokorecin mikrobiyolojik kalitesinin ve Clostridium difficile riskinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023) Korkmazer, Gizem; Zorba, Nükhet NilüferBu çalışmada kokoreç örnekleri Çanakkale, Bursa, İzmir ve Balıkesir illerinden temin edilmiştir. Çiğ ve pişmiş olarak satılan kokoreçlerden toplam 140 örnek alınmıştır. Kokoreç örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin (Toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB), küf/maya, toplam koliform ve Escherichia coli) belirlenmesi, Staphylococcus spp., Bacillus cereus, Salmonella patojenleri ile birlikte Clostridium (Clostridioides) difficile ve sülfit indirgeyen anaerobik bakterilerin varlığının da araştırılması amaçlanmıştır. Kokoreç örneklerinden elde edilen şüpheli C. difficile ve sülfit indirgeyen anaerobik bakteri izolatları RAPID ID 32A ile biyokimyasal olarak tanımlanmıştır. Elde edilen C.difficile izolatları qPCR ile doğrulanmıştır. Elde edilen izolatların antibiyotik direnç profili ve biyofilm oluşturma kapasitesi araştırılmıştır. Çiğ örneklerde en yüksek TAMB yükü (6,18 log KOB/g) Çanakkale ilinden temin edilen örneklerde saptanmıştır. Ayrıca pişmiş örneklerde en yüksek TAMB yükü (5,15 log KOB/g) Bursa ilindeki örneklerde belirlenmiştir. Çiğ ve pişmiş kokoreçlerde en yüksek maya ve küf sayısı Çanakkale ilindeki örneklerde tespit edilmiştir. E.coli, çiğ ve pişmiş örneklerin sırasıyla %24 ve %14,81'inde tespit edilmiştir. Çiğ kokoreç örneklerinde muhtemel B. cereus sayısı 3,87-5,34 log KOB/g arasında belirlenirken, pişmiş kokoreç örneklerinde bu sayı 3,13-4,88 log KOB/g arasında saptanmıştır. Ayrıca kokoreç örneklerinin hiçbirinde S.aureus ve Salmonella'ya rastlanılmamıştır. Çiğ kokoreç örneklerinin %20'sinde ve pişmiş örneklerin %11,11'inde sülfit indirgeyen anaerobik bakterilerin varlığı belirlenmiştir. Çanakkale'den alınan pişmiş kokoreç örneklerinin birinde C. perfringens saptanmıştır. Kokoreç örneklerinin hiçbirinde C. difficile varlığı belirlenmemiştir. C. perfringens olarak tanımlanan izolatın disk difüzyon yöntemine göre meropenem (10 µg), vankomisin (5 µg) ve klindamisin (2 µg) antibiyotik disklerine karşı duyarlı olduğu belirlenmiştir. Ancak E-test yöntemine göre ise vankomisin ve klindamisine karşı duyarlı ve metronidazole karşı ise dirençli olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu izolatın zayıf düzeyde biyofilm oluşturduğu belirlenmiştir. Pişmiş kokoreç örneklerinde E. coli ve C. perfringens varlığının, kokoreçlerin pişirme süresinin ve sıcaklığının yanısıra hijyen koşullarının yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durumun gıda güvenliği ve tüketici sağlığı açısından risk oluşturabileceği öngörülmüştür.Öğe Presence of Clostridioides difficile on spinach, carrots, cheese and milk in Turkey(Elsevier Sci Ltd, 2025) Yalcin, Gizem Taylan; Demir, Melike Nur Tosun; Korkmazer, Gizem; Alper Akçalı; Zorba, Nukhet Nilufer DemirelIntroduction: The presence of Clostridioides difficile in water, soil, fertilizers, and animal feces suggests the potential existence of C. difficile in foods that come into contact with these sources or become contaminated through indirect means. Material & method: A total of 431 samples, consisting of spinach and carrots and raw milk and cheese obtained from cows, goats, buffalo, and sheep, were examined for the presence of C. difficile. Isolates were identified by real-time PCR, ribotyped, and their toxin profiles were determined. Antibiotic susceptibility to vancomycin, clindamycin, and metronidazole was evaluated using the E-test. Results: C. difficile was detected in 3.27 % (4/122) of spinach, 1.85 % (2/108) of carrots, and 2.19 % (2/91) of milk samples. No C. difficile was detected in the cheeses (n = 110). All isolates were obtained from different fields/farms. Only one isolate (from spinach) carried the tcdA and tcdB toxin genes. Six different PCR ribotypes were detected, with two (001, 060) being identified. All isolates were sensitive to vancomycin, clindamycin, and metronidazole. Conclusion: The prevalence of C. difficile in spinach, carrot, and milk samples from selected regions was low, and nontoxigenic strains were prevalent. Despite the low prevalence, the detection of C. difficile in these foods highlights the potential risk of foodborne transmission of this pathogen and underscores the need for monitoring and control strategies to ensure food safety.