Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Koç, İbrahim" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Determination of Antifungal Effect of Wood Vinegar Obtained from Hazelnut Shells Against Mold Factors in In-Vitro Conditions
    (Bitlis Eren Üniversitesi, 2018) Koç, İbrahim; Yardım, Erdal Necip; Çelik, Ali; Mendeş, Mehmet; Mirtagioğlu, Hamit; Namlı, Ayten
    This study was carried out at in vitro conditions to determine the antifungal effect of the wood vinegar obtained from hazelnut shells, on Aspergillus niger and Penicillium digitatum microfungi. Potato dextrose agar (PDA) containing concentrations of 1%, 3%, 5%, 7% and 10% of the wood vinegar was allowed to incubation for 7 days at 24 ± 1 °C after inoculation of 5 mm diameter mycelium discs of microfungi. At the end of incubation, the colony diameters of the microfungi were measured and the % inhibition rates of the wood vinegar, were calculated according to the controls. Results of One-way ANOVA showed that there were statistically significant differences among the doses (P=0.000). Based on the Dunnett’s test results, it was determined that the differences between the control group and the other doses of wood vinegar were statistically significant except for the 1% mL wood vinegar dose. As a result; it is possible to concluded that wood vinegar may be used for the prevention of mold fungi.  [TR] Bu çalışma fındık kabuklarından elde edilen odun sirkesi’nin, in vitro şartlarında Aspergillus niger ve Penicillium digitatum mikrofunguslarına karşı antifungal etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Odun sirkesi’nin %1, %3, %5, %7 ve %10 mL’lik konsantrasyonlarının dâhil edildiği Patates Dekstroz Agar (PDA)’a, mikrofungusların 5 mm çapındaki miselyum diskleri inoküle edildikten sonra 24±1 oC’de 7 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonun sonunda mikrofungusların koloni çapları ölçülmüş ve kontrollere göre odun sirkesinin % engelleme oranları hesaplanmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda dikkate alınan uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemli farkların bulunduğu görülmüştür (P=0.000). Varyans analizi sonucunda uygulanan Dunnett testi sonucunda ise kontrol grubu ile %1 mL odun sirkesi hariç, odun sirkesinin diğer dozları arasında istatistiksel olarak önemli farkların bulunduğu görülmüştür. Sonuç olarak; odun sirkesinin küf mantarlarını engellemede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Fındık Kabuklarından Elde Edilmiş Odun Sirkesi’ nin In-Vitro Şartlarında Antifungal Etkisinin Belirlenmesi
    (2018) Koç, İbrahim; Yardım, Erdal Necip; Çelik, Ali; Mendeş, Mehmet; Mirtagioğlu, Hamit; Namlı, Ayten
    Bu çalışma fındık kabuklarından elde edilen odun sirkesi’nin, in-vitro şartlarında Aspergillus niger ve Penicilliumdigitatum’a karşı antifungal etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Odun sirkesi’nin %1, %3, %5, %7 ve %10mL’lik konsantrasyonlarının dâhil edildiği Patates Dekstroz Agar (PDA)’a, mikrofungusların 5 mm çapındakimiselyum diskleri inoküle edildikten sonra 24±1 oC’de 7 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonunsonunda mikrofungusların koloni çapları ölçülmüş ve kontrollere göre odun sirkesinin % engelleme oranlarıhesaplanmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda dikkate alınan uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemlifarkların bulunduğu görülmüştür (P=0.000). Varyans analizi sonucunda uygulanan Dunnett testi sonucunda isekontrol grubu ile %1 mL odun sirkesi hariç, odun sirkesinin diğer dozları arasında istatistiksel olarak önemlifarkların bulunduğu görülmüştür. Sonuç olarak; odun sirkesinin küf mantarlarını engellemede kullanılabileceğisonucuna varılmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Kriz reçeteleri: ülkemizi saran küresel krize karşı küçük ve orta ölçekli işletmelere krizden çıkış önerileri
    (2010) Koç, İbrahim; Çelik, Mukaddes
    18. yüzyılda başlayan sanayileşme devrimi el sanatları sürecinin sonunu hazırlamış, kitlesel üretime geçiş gerçekleştirmiştir. Kitlesel üretim kısa süre içerisinde uzmanlaşma ile birlikte makineleşmenin de etkisiyle geniş pazar payı elde edilerek maliyetlerin düşmesi bu dönemde gerçekleşmiştir. 1930'lu yıllarda ise pazarın doyum noktasına ulaşması neticesinde girilen büyük buhran işletmelerin pazarlama anlayışını da satış yönlü olarak benimsemelerine yol açmıştır. Bu bağlamda pazarlama anlayışında üretim anlayışı kadar önemli değişiklikler kaydedilerek müşterinin rakip işletmelere göre en fazla nasıl memnun edileceği yolunda çabalar sarf edilmiştir. 1980'li yıllardan itibaren modern pazarlama tekniklerinde de yeni anlayışlar hakim olmuştur. Müşteriler bireysel anlamda pazarlama açısından memnun edilmeye başlanmıştır. Modern pazarlama tekniklerinin de belirli bir dönemden sonra yeterli olmadığı 2008 global kriz ile ortaya çıkmıştır. Özellikle gelişmiş ülkelerde işletmeler tarafından üretilen mal ve hizmetler piyasada pazarlanma açısından doyum noktasına ulaştığından üretim Jıadar pazarlama gerçekleşmemiştir. Bu nedenle işletmelerin ortaya çıkan bu durgunluğu üretilecek kriz reçeteleri ile çözüm getirmeleri gereklidir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim