Yazar "Kesmen, Nihal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bayramiç Beyazı nektarin çeşidinde farklı uygulamaların depolama ve pazarlama kalitesine etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Kesmen, Nihal; Kaynaş, KenanBu çalışmayla Bayramiç Beyazı meyvesinin kalitesinin korunması ve depolama süresinin uzatılmasıyla pazarda daha fazla yer alması hedeflenmiştir. Bu amaç kapsamında uygun şartları sağlayan meyveler hasat edilerek 0ºC sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren soğuk depoda; herhangi bir uygulama yapılmadan plastik kasalar içerisinde (kontrol), düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ambalaj (MAP I) içerisinde, özel su buharı geçirgenliğine sahip (polipropilen + ethylvinilin) LDPE (MAP II) ambalaj materyali içerisinde son olarak MAP I ve MAP II uygulamalarına ek ambalaj içerisine yerleştirilen etileni absorbe edici özelliği bulunan Ethylene sached uygulamalarına tabi tutularak modifiye atmosfer (MA) koşullarında 50 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince 25 gün aralıkla bazı meyve özellikleri incelenmiş, MAP ambalajlar içerisindeki O2, CO2 ve içsel etilen sentezi ölçülmüştür. Bulgularımıza göre; farklı MAP koşullarında meyvelerin yaşlanmalarının kontrol meyvelere göre daha geciktirildiği sonucuna varılmıştır. İncelenen kalite parametreleri bakımından uygulamalar bazında en iyi sonuç içerisine etilen absorbantı konulan özel geçirimli LDPE (Polipropilen + Ethylvinilin) torbalar içerisinde muhafaza edilen meyvelerde saptanmıştır. Sonuç olarak; Bayramiç Beyazı meyveleri 0oC sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarında açıkta 25-30 gün depolanırken, MAP II uygulaması ile depolama süresini 50-60 güne uzatmak mümkün olmuştur. Anahtar sözcükler: Bayramiç Beyazı, Nektarin, MAP, Depolama, Kalite.Öğe Bayramiç Beyazı Nektarin Çeşidinde Farklı Uygulamaların Depolama ve Pazarlama Kalitesine Etkileri(2018) Kesmen, Nihal; Kaynaş, KenanBu çalışmayla Bayramiç Beyazı nektarin meyvesinin kalitesinin korunması ve depolamasüresinin uzatılmasıyla pazarda daha fazla yer alması hedeflenmiştir. Bu amaç kapsamındauygun şartları sağlayan meyveler hasat edilerek 0ºC sıcaklık ve %90-95 oransal nem içerensoğukta 50 gün süreyle depolanmıştır. Depolamada; herhangi bir uygulama yapılmadanplastik kasalar içerisinde (kontrol), düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ambalaj (MAP1)içerisinde, özel su buharı geçirgenliğine sahip (polipropilen + ethylvinilin) LDPE (MAP2)ambalaj materyali içerisinde son olarak MAP1 ve MAP2 uygulamalarına ek ambalaj içerisineyerleştirilen etileni emici özelliği bulunan özel pedler (ethylene sached) uygulamalarına tabitutulmuşlardır. . Muhafaza süresince 25 gün aralıkla bazı meyve özellikleri incelenmiş, MAPambalajlar içerisindeki O2, CO2 ve içsel etilen sentezi ölçülmüştür. Bulgularımıza göre; farklıMAP koşullarında meyvelerin yaşlanmalarının kontrol meyvelere göre geciktirildiği sonucunavarılmıştır. İncelenen kalite parametreleri bakımından uygulamalar bazında en iyi sonuçiçerisine etilen pedi konulan özel geçirimli LDPE (polipropilen + ethylvinilin) torbalariçerisinde muhafaza edilen meyvelerde saptanmıştır. Sonuç olarak; Bayramiç Beyazı nektarinmeyveleri 0oC sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında açıkta 25-30 gün depolanırkenMAP2 uygulaması ile depolama süresini 50-60 güne uzatmak mümkün olmuştur.