Yazar "Kaykaç, Gözde Ova" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı alg türlerinin (Cystoseira barbata, Ulva rigida ve Gracilaria verrucosa) tatlarında etkili olan aminoasitlerin mevsimsel değişimi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2007) Kaykaç, Gözde Ova; Cirik, ŞükranDünyadaki alglerin tüketimi, besinsel içeriklerinin (protein, yağ asidi, aminoasit, vitamin vb.) ve insan sağlığına (kalp hastalığı, obezite, kanser gibi kronik hastalıklar vb.) olan faydalarının bilinmesine paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye kıyılarında bulunan üç farklı alg türünün mevsimsel olarak besin kompozisyonunun ve spesifik tatlarında etkili olan aminoasit içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Çanakkale Dardanos sahili boyunca yayılım gösteren kahverengi alg Cystoseira barbata (Stackhouse C. Agardh) ve yeşil alg Ulva rigida (C. Agardh) ile İzmir Karşıyaka (Bostanlı) sahili boyunca yayılım gösteren kırmızı alg Gracilaria verrucosa (Hudson Papenfuss) materyal olarak kullanılmıştır. Analizler mevsimsel olarak (ilkbahar, yaz, sonbahar, kış) ve üç tekrarlı yürütülmüştür. Çalışmada alglerin protein içeriklerinde mevsimsel olarak önemli farklılıklar saptanmıştır. En yüksek protein miktarları kış mevsiminde bulunmuş olup, Cystoseira barbata için % 18,73 ± 0,77, Ulva rigida için; % 21,20 ± 0,19 ve Gracilaria verrucosa için; % 27,38 ± 0,71 protein olarak tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca esansiyel aminoasitlerinde içinde bulunduğu 18 aminoasit türü protein hidrolizi sonucu tespit edilmiştir. Aminoasitlerden triptofan ise asit hidrolizi sonucu yıkıma uğradığından dolayı saptanamamıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre gerek türler gerekse mevsimler arasında aminoasit kompozisyonu bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca alglerin tat ve aromalarının oluşumunda önemli rol oynayan aspartik asit ve glutamik asit miktarları diğer aminoasitlere oranla tüm türlerde her mevsim yüksek oranda tespit edilmiştir. En yüksek aminoasit miktarı, Cystoseira barbata'da kış mevsiminde glutamik asit iken (36,83±0,24 mg/g), Ulva rigida'da yaz mevsiminde aspartik asit (20,53±0,81 mg/g), Gracilaria verrucosa'da ise ilkbahar mevsiminde yine aspartik asit (26,20±0,79 mg/g) olarak saptanmıştır. Anahtar sözcükler: Aminoasit, besin kompozisyonu, deniz algleri, Ulva rigida, Cystoseira barbata, Gracilaria verrucosa,.Öğe Yeşil Deniz alglerinden Ulva rigida (C. Agardh)' nın besin kompozisyonu ve aminoasit içeriklerinin mevsimsel değişimi(2008) Kaykaç, Gözde Ova; Cirik, Şükran; Tekinay, A. AdemBu çalışmada yeşil deniz alglerinden Ulva rigida’nın mevsimsel olarak besin kompozisyonu (protein, yağ, kül, nem) ve aminoasit içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali, İzmir Karşıyaka (Bostanlı) sahili boyunca mevsimsel olarak toplanmış ve tüm analizler üç tekerrürlü yürütülmüştür. Yapılan besin kompozisyonu ve aminoasit analizleri sonucunda, mevsimler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiş olup kış mevsiminin protein değerleri ve buna bağlı olarak aminoasit içeriklerinde diğer mevsimlere oranla belirgin artışlar gözlenmiştir. En düşük protein miktarı ilkbahar mevsiminde (%7,64±0,22), en yüksek ise kış mevsiminde (%24,67± 0,37) tespit edilmiştir. Yağ yüzdelerinde de mevsimler arasında farklılıklar belirlenmiş olup sonbaharda artış (%1,20±0,32) görülmüştür. Çalışmada ayrıca esansiyel aminoasitlerinde içinde bulunduğu 18 aminoasit türü protein hidrolizi sonucu tespit edilmiştir. Aminoasitlerden triptofan asit hidrolizi sonucu yıkıma uğradığından dolayı saptanamamıştır. Ulva rigida’da diğer aminoasitlere oranla aspartik asit ve glutamik asit miktarları yüksek seviyede bulunmuştur. Alglerin özellikle tat ve aromalarının oluşumunda önemli rol oynayan bu iki aminoasidin miktarları mevsimler arasında da önemli farklılıklar göstermiştir.